پاکستان درخواست امریکا و هند برای مهار تروریزم فرامرزی را رد کرد

اسلام‌آباد درخواست مشترک ایالات متحده و هند از پاکستان مبنی بر اقدام علیه عاملان تروریزم فرامرزی را رد کرده و آن را "غیر موجه، یک جانبه و گمراه کننده" خوانده است.

جو بایدن، رییس جمهور ایالات متحده، و نرندرا مودی، صدر اعظم هند، روز پنجشنبه ۲۲ جون (اول سرطان) به پاکستان هشدار داده گفتند که این کشور باید فراطگرایانی را سرکوب کند که هند را هدف قرار می‌دهند.

در یک اعلامیهٔ مشترک، این دو رهبر از اسلام آباد خواهان اقدام علیه گروه‌های افراطگرای مانند گروه لشکر طیبه و جیش محمد مستقر در پاکستان شدند.

بر اساس این اعلامیه، بایدن و مودی "تروریزم فرامرزی" و "استفاده از تروریست‌های نیابتی" را تقبیح کرده و از پاکستان خواستند تا با روی دست گرفتن اقدام فوری تضمین کند که از هیچ قلمرو تحت کنترول این کشور برای راه اندازی حملات تروریستی استفاده صورت نگیرد.

بایدن و مودی همچنان از پاکستان خواستند تا عاملان حملات، به شمول حملات خونین سال ۲۰۰۸ ممبای را مجازات کند.

وزارت خارجهٔ پاکستان گفته است که این اظهارات "انگیزهٔ سیاسی" داشته و آن را "با توجه به همکاری نزدیک پاکستان با ایالات متحده در مبارزه با تروریزم" تعجب‌آور خوانده است.

در بیانیه‌ای این وزارت آمده است: "این اعلامیه [ایالات متحده و هند] نشان می‌دهد روحیه‌ای همکاری که برای شکست تروریزم بسیار ضروری است، قربانی ملاحظات جیوپولیتیکی شده است."

وزارت خارجهٔ پاکستان هند را یک "دولت حامی تروریزم" خوانده که "معمولاً از بهانهٔ تروریزم استفاده می کند" تا توجه را از موارد نقض حقوق بشر منحرف کند.

خواجه محمد آصف، وزیر دفاع پاکستان، ایالات متحده را مسوول تروریزم در کشورش خواند و گفت که با حمایت از امریکا در افغانستان، تروریزم را به کشورشان دعوت کرده اند.

آصف گفت: "پاکستان در ۴۰، ۴۵ سال گذشته در دو جنگ [در افغانستان] از ایالات متحده حمایت کرده است. در هر دو [جنگ ] پاکستان در جنگی در خط مقدم بود که مربوط ما نمی‌شد. در نتیجه، ما تروریزم را به خانه خود کشاندیم."

بلاول بوتو زرداری، وزیر خارجه پاکستان، گفت که قدرت‌های جهان به موضوع تروریزم توجه نمی‌کنند، زیرا جنگ روسیه در اوکراین حواس شان را پرت کرده است.

او گفت: "تمرکز اصلی آنها جیوپولیتیک است و همه مشکلات دیگر فرعی استند. ما معتقدیم تروریزم موضوعی است که نباید توسط قدرت‌های بزرگ بحث‌برانگیز شود. آنها نباید آن را قربانی جیوپولیتیک کنند."

اما عمران خان، صدراعظم پیشین پاکستان، بار ملامت این بیانیهٔ مشترک امریکا و هند را به دوش حکومت کنونی پاکستان اندخت.

او در مصاحبه با صدای امریکا گفت: "این سیاست خارجی شکست خورده حکومت کنونی [پاکستان] است که در اعلامیه مشترک هند و امریکا از پاکستان به عنوان کشور ترویج کنندهٔ تروریزم نام برده شده است."

بر اساس گزارش فرانس‌پرس، ایالات متحده به گونهٔ‌ تاریخی شریک نزدیک پاکستان بوده است، اما صبر واشنگتن روی روابط میان طالبان افغانستان و اردو و استخبارات پاکستان، به سر آمده است.

ادارهٔ بایدن پس از خروج نیروهای امریکایی از افغانستان، پاکستان را از خود دور نگهداشته و بر خلاف با هند روابط خویش را گرم کرده است.

در کنار هند، حکومات پیشین افغانستان نیز همواره پاکستان را به پناه دادن، تمویل و تجهیز گروه‌های تروریستی، به شمول طالبان، متهم می‌کرده اند، اما پاکستان این اتهامات را رد کرده است.