باستان شناسان ایتالیایی به تازگی مجسمه بودا را در درۀ سوات پاکستان بازسازی کرده اند .اعتقاد بر این است که دومین بلندترین مجسمه در منطقه است. بلندترین آنها توسط طالبان در سال ۲۰۰۱ در افغانستان نابود شد و ساکنان سوات احساس می کنند که حفظ این مجسمه و معنای نمادین آن ضروریست.
مجسمه قرن هجدهم از بودا با لبخند در کناره های درۀ سوات در حومه هیمالیا دیده می شود. طالبان به سال ۲۰۰۱ سر این مجسمه را که یگانه مجسمه بودا در بامیان افغانستان بود و روی سنگ کوه حک شده بود، انفجار داده نابود کردند.
فضل الله، باشندۀ سوات می گوید "زمانی که ما در مکتب ، صنف پنجم یا ششم بودیم، روز های جمعه ها به اینجا می آمدیم."
احسان علی خان، محصل رشته تاریخ، به این مجسمه ارزش تاریخی قایل است و میگوید "این مجسمه جایگاه مهم دارد زیرا در جنوب آسیا، دومین مجسمه بزرگ بودا است که در سنگ حک شده است. در مورد آن نوشته شده و اهمیت تاریخی دارد. این یک برتری تاریخی بزرگ برای سوات است."
مجسمه شش متری به شکل نشسته در موقف گل نیلوفر آبی یا لوتوس قرار دارد که در مذهب بودایی مقدس است و روزگاری زائران بودایی را از سراسر جهان به محل مورد نظر و مرکز حوزۀ میراث بودایی به سوی خود می کشاند.
ساکنان محل با سپاسگزاری از یک گروه باستان شناس ایتالیایی، که صورت و چهره بودا را متصل به شکل اولیه اش ایجاد کرده اند، امیدوارند که بدین وسیله، میراث تاریخی سوات را بتوانند احیا کنند و به این منطقه که از سوی خشونت های افراطگرایان مورد سؤ استفاده قرار گرفته، توجه سیاحان را جلب و صنعت گردشگری را رونق بخشند.
فضل الله باشندۀ محل اضافه می کند "ما هفته یک بار خارجی ها را می بینیم که ازینجا بازدید می کنند و بازدید کنندگان اهم از زن و مرد اند؛ آنها در اینجا نشسته و دعا می کنند، مثل ۲۰ تا ۲۵ سال پیش. در ۲۰ سال اخیر کسی را ندیده بودم که اینجا بیاید و نیایش کند.
ساکنان محل امیدوارند که مجسمه سالم و دست نخورده باقی بماند تا بتواند داستانش را بازگو کند و کمک های بسیار لازم را برای اقتصاد منطقه به بار آورد.