قریشی: پاکستان به داشتن موضع بی‌طرفانه در بحران اوکراین متعهد است

شاه محمود قریشی، وزیر خارجۀ پاکستان به موضع بی‌طرفانۀ کشورش در قبال بحران اوکراین تاکید کرد و دپلوماسی را یگانه راه حل این بحران برشمرد.

پاکستان زیر فشار کشورهای غربی قرار دارد تا تهاجم روسیه بر اوکراین را محکوم کند، اما مقام‌های این کشور می‌گویند به خاطر بهبود روابط خود با کشورهای جهان، به شمول روسیه، از جبهه‌گیری‌های سیاسی جهان خود را کنار می‌کشند.

آقای قریشی روز یکشنبه ششم مارچ (۱۵ حوت) به صدای امریکا گفت: "نمی‌خواهیم که بخشی از هیچ گروهی باشیم، بهای بودن در گروه‌ها را پرداخته ایم. از اینرو بسیار محتاطانه گام می‌گذاریم. نمی‌خواهیم که بی‌طرفی خود را لطمه بزنیم...تنها راه معقول، حل دپلوماتیک است."

پاکستان هفتۀ گذشته در رای‌گیری مجمع عمومی ملل متحد در مورد قطعنامه‌ای که حملات روسیه بر اوکراین را محکوم کرده است، از دادن رای خودداری کرد، هرچند پیش از آن سفارت‌خانه‌های غربی در اسلام آباد با نشر بیانیۀ مشترک از پاکستان خواسته بودند که از این قطعنامه حمایت کند.

آقای قریشی گفت که ادعاها مبنی بر اینکه پاکستان جناح روسیه را گرفته است "غلط" و "خوانش اشتباهی" موضع بی‌طرفانۀ اسلام‌آباد در قبال بحران اوکراین است.

او افزود: "فکر کنم روابط ما با ایالات متحده خوب است. ایالات متحده را شریک مهم می‌پنداریم و خواستار حمایت دوامدار از جانب ایالات متحده استیم."

وزیر خارجۀ پاکستان اضافه کرد که تقاضای تماس تلیفونی با انتونی بلینکن، وزیر خارجۀ ایالات متحده را کرده است تا به وی در مورد موضعگیری پاکستان در قبال اوکراین توضیحات بدهد.

شاه محمود قریشی همچنین گزارش‌هایی را رد کرد که گویا روابط دپلوماتیک اسلام‌آباد با واشنگتن در پی سفر عمران خان، صدر اعظم پاکستان به روسیه پرتنش شده است.

درست چند ساعت پس از آنکه روسیه مناطق جدایی طلب لوهانسک و دونتسک اوکراین را به صفت دولت‌های مستقل به رسمیت شناخت، عمران خان با ولادیمیر پوتین، رییس جمهور روسیه در مسکو دیدار کرد. سفر آقای خان به مسکو چندین هفته پیش برنامه‌ریزی شده بود.

روزنامۀ دان پاکستان از قول یک سخنگوی وزارت خارجۀ ایالات متحده نگاشته است: "ما در مورد جنگ بی‌جهت روسیه علیه اوکراین و تاثیری که بر امنیت منطقه و جهان داشته می‌تواند با حکومت پاکستان صحبت کرده ایم."

شاه محمود قریشی گفت که روز شنبه پنجم مارچ با سرگی لاوروف، وزیر خارجۀ روسیه صحبت تلیفونی داشته و نگرانی پاکستان را در خصوص وضعیت در اوکراین به وی بیان کرده است. او گفت که آقای لاوروف به وی گفت که مسکو با "ایدۀ مذاکرات" با کیف برای رسیدن به یک راه حل "بی‌میل" نیست.

وزیر خارجۀ پاکستان گفت که همتای روسی‌اش به وی گفته است که "نتیجۀ مثبت" دو دور قبلی گفتگو‌ها میان هیات های روسی و اوکراینی ایجاد "دهلیز بشردوستانه" است که به باشندگان دو شهر اوکراین که در محاصرۀ نظامیان روسی است، اجازۀ خروج از این شهرها را می‌دهد.

قریشی از قول وزیر خارجۀ روسیه گفت که مسکو آمادۀ دور سوم مذاکرات است و منتظر نمایندگان اوکراینی است تا آمده و مذاکرات را آغاز کنند.

پاکستان در جریان جنگ سرد، با حمایت از ایالات متحده، در زمینۀ تسلیح و آموزش گروه‌های جهادی افغانستان که در دهۀ ۱۹۸۰ بر ضد تهاجم قشون سرخ اتحاد شوروی بر افغانستان می‌جنگیدند، نقش بسیار اساسی و مهم را بازی کرد.

با اینحال در دو دهۀ پسین، روابط اسلام آباد و واشنگتن به خاطر اتهامات مبنی بر حمایت پاکستان از گروه‌هایی مانند تحریک طالبان افغانستان که بر ضد نیروهای خارجی به شورشگری و حملات می‌پرداختند، فراز و فرودهای زیادی را تجربه کرده است. هرچند پاکستان این اتهامات را همواره رد کرده است.

برعکس، روسیه و پاکستان که زمانی دشمن سرسخت یکدیگر بودند، در سال‌های اخیر به سمت بهبود روابط دوجانبه گام نهاده اند.