پاکستان برای سه ماه مالیات گمرکی میوه و ترکاری افغانستان را معاف می‌کند

اتاق تجارت و سرمایه گذاری افغانستان می گوید که حکومت پاکستان محصول گمرکی ترکاری و میوه تازۀ افغانستان را برای سه ماه معاف کرده است.

مقامات اتاق تجارت و سرمایه گذاری افغانستان می‌گویند که هیاتی از این اتاق با وزیران مالیه و تجارت آن کشور دربارۀ موانع موجود فراراه ترانزیت و تجارت و راه‌های حل آن گفتگو کرده است.

خانجان الکوزی، عضو هیات مدیرۀ این اتاق به صدای امریکا گفت که به دلیل سیلاب‌های اخیر در پاکستان، نیاز به ترکاری به ویژه پیاز و بادنجان افزایش یافته است و این کشور می خواهد که این محصولات را از افغانستان وارد کند.

به گفتۀ آقای الکوزی: "پیشنهاد ما برای‌شان [مقام‌های پاکستان] این بود که باید تسهیلات فراهم شود، تعرفه از بین برود یا کاهش یابد، در ضمن در تاجیکستان و اوزبیکستان در آسیای میانه که سیلاب نبود، ترکاری وجود دارد، زمینه نیز فراهم شود که از این طریق ترانزیت شود. روی این موضوع آنها سه ماه تعرفه یا محصول گمرکی سبزی و میوه را حذف کردند، کاری خوب شد."

بر بنیاد گزارش رویترز، باران‌های شدید و سیلاب‌های ناشی از آن در پاکستان محصولات زراعتی را از بین برده و سبب شده است تا نرخ میوه و سبزیجات در سراسر این کشور افزایش یابد.

نوید قمر، وزیر تجارت پاکستان، روز چهارشنبه گفت که حکومت به یک توافق برای وارد کردن سبزیجات و سایر مواد غذایی از ایران و افغانستان نزدیک شده است و افزود که از کابینهٔ حکومت پاکستان خواسته شده است تا این پیشنهاد را به گونهٔ فوری تصویب کند.

حکومت طالبان و حکومت ایران تا اکنون در این مورد اظهار نظر نکرده اند.

عیسی رضایی، استاد اقتصاد، برداشتن محصول گمرکی از تولیدات زراعتی افغانستان را به نفع اقتصاد دهقانان و تاجران میداند، اما تاکید کرد که پاکستان از روی ناگزیری این اقدام را اتخاذ کرده است.

از سویی هم، خان جان الکوزی گفت که در مورد پرداخت دیمرج یا کرایه باراندازی اموال ترانزیتی تاجران افغان در بندر کراچی با مقامات پاکستان نیز صحبت کرده اند و جانب پاکستان گفته است که پس از این بر اساس راهکار جدید پارلمان پاکستان در این زمینه عمل خواهد شد.

این عضو هیات مدیره اتاق تجارت و سرمایه گذاری افغانستان گفت که قبلاً کالاهای ترانزیتی در کانتینرهایی که پس از رسیدن به بندر کراچی و بارگیری در لاری‌ها وارد افغانستان می شد و تا زمانی که این کانتینرهای خالی به بندر کراچی بازگردانده نمی شد، تاجران افغان از طریق سیستم حمل و نقل متقابل کالاها سالانه میلیاردها روپیه کرایۀ هنگفت باراندازی را میپرداختند، چون ماه‌ها طول می کشید که کانتینرهای خالی دوباره به بندر کراچی برگردد.

الکوزی افزود: "برای حل این مشکل تلاش‌های جدی ما ادامه داشت، سرانجام پارلمان پاکستان تصویب کرد که بارگیری متقابل در بندر کراچی تغییر یابد و اموال از یک کانتینر به کانتینر دیگر منتقل، چک و مهرلاک شود و به افغانستان ارسال شود. این برای ما یک دستاورد بزرگ بود و نقش مهمی در ترانزیت و تجارت بین افغانستان و پاکستان بازی خواهد کرد."

اتاق تجارت و سرمایه گذاری افغانستان به حکومت پاکستان پیشنهاد کرده است که پنبۀ افغانستان در لاری‌های سرباز و بدون کانتینر به بندر کراچی منتقل شود.

نوراالله عزیز، تحلیلگر امور اقتصادی، به صدای امریکا گفت که پاکستان همواره در برابر تجارت افغانستان عهدشکنی و مشکل تراشی کرده است و در بلندمدت برای رشد تجارت این کشور باید راه‌های بدیل با سهولت‌های بیشتر برای تاجران افغان جستجو شود.

به گفتۀ آقای عزیزی، دپلوماسی تجارتی که در تمام دنیا وجود دارد، با استفاده از آن میتوان روابط تجارتی افغانستان و پاکستان را بهبود بخشید.

این تحلیلگر اقتصاد افزود که در مجموع افغانستان باید با تمام کشورهای همسایۀ خود که ارتباط تجارتی و ترانزیتی دارد، برای بیرون رفت از مشکل تجارت تفاهمنامه‌ها و اسنادی را امضا کند که منجر به ایجاد تسهیلات برای تاجران افغان شود.