وزرای خارجهٔ هند و پاکستان بر مبارزه علیه تروریزم تاکید کردند

بلاول بوتو زرداری، وزیر خارجه پاکستان در راست و سوبرامونیم جیشنکر، وزیر خارجهٔ هند در نشست سازمان همکاری شانگهای در شهر گوا

وزرای خارجهٔ هند و پاکستان در نشست سازمان همکاری شانگهای در هند روی مسایل دوجانبه بر یکدیگر تاخت و تاز کردند، اما در قبال افغانستان و مبارزه با تروریزم موضع واحدی ارایه کردند.

هند که ریاست دوره‌ای سازمان همکاری شانگهای را به عهده دارد، به تاریخ چهارم و پنجم ماه می میزبان نشست وزیران خارجهٔ‌ کشورهای عضو شانگهای در شهر گوا بود.

سوبرامونیم جیشنکر، وزیر خارجهٔ هند، در سخنرانی خود گفت که تروریزم هیج توجیهی ندارد و بدون ذکر نامی از پاکستان افزود که " [تروریزم] باید در همه اشکال و مظاهر آن، از جمله تروریزم فرامرزی، متوقف شود."

بلاول بوتو زرداری، وزیر خارجه پاکستان، در اظهارات خود گفت که مبارزه با تروریزم یک مسوولیت مشترک است و از سازمان همکاری شانگهای خواست تا "تمام اشکال تروریزم از جمله تروریزم تمویل شده توسط حکومات را محکوم کند."

پاکستان، هند را به حمایت از شبه نظامیان در ایالت بلوچستان این کشور متهم می‌کند، اتهامی که همواره از سوی هند رد شده است.

زرداری با اشارهٔ آشکار به سلب حق نیمه خودمختاری کشمیر زیر ادارهٔ هند، گفت: "اقدامات یکجانبه و غیر قانونی دولت‌ها که در تناقص با قوانین بین المللی و قطعنامهٔ شورای امنیت [ملل متحد] قرار دارد با اهداف سازمان همکاری شانگهای در تضاد است."

پس از آنکه هند در سال ۲۰۱۹ حق نیمه خودمختاری کشمیر زیر ادارهٔ هند را سلب و تدابیر شدید امنیتی را در آن ساحه نافذ کرد، اسلام آباد روابط دپلوماتیک و تجارتی خود را با هند به تعلیق در آورد. هر دو کشور دپلوماتان ارشد و کارمندان قنسولی خود را بیرون کردند.

بوتو زرداری در ختم این نشست در یک کنفرانس مطبوعاتی علت فقدان دپلوماسی رسمی با هند را سلب حق نیمه خودمختاری کشمیر خواند و بار ملامت عدم ایجاد "محیط مساعد" برای تعامل را بر دوش دهلی جدید انداخت.

جیشنکر نیز در گفتگو با خبرنگاران محلی اظهارات بوتو زرداری درباره تروریزم را محکوم کرد و او را "ترویج کننده، توجیه دهنده و سخنگوی صنعت تروریزم" خواند.

با این حال، وزرای خارجهٔ هند و پاکستان در قبال افغانستان موضع واحد گرفته و نگرانی‌ شان را از وضعیت در افغانستان ابراز داشتند.

بلاول بوتو زرداری از طالبان خواست تا به تعهدات خود مبنی بر عدم اجازه استفاده از خاک افغانستان برای تروریزم پابند باشند.

پاکستان که تقریباً روزانه با حملات شبه‌نظامیان تحریک طالبان پاکستانی مواجه می‌باشد، مدعی است که رهبری تحریک طالبان پاکستان از خاک افغانستان فعالیت می‌کند. اما حکومت طالبان در افغانستان بارها این ادعا را رد کرده و گفته اند که هرگز اجازه نخواهند داد از خاک افغانستان علیه کشور دیگری استفاده شود.

زرداری همچنین گفت که جامعه بین المللی باید به ترغیب مقامات افغان ادامه دهد تا اصول پذیرفته شده جهانی در مورد شمولیت سیاسی و احترام به حقوق همه افغان‌ها از جمله حق دختران برای آموزش را رعایت کنند.

سوبرامونیم جیشنکر، وزیر خارجهٔ هند، گفت: "تضمین یک حکومت واقعاً فراگیر و نماینده... مبارزه با تروریزم... و حفظ حقوق زنان، کودکان و اقلیت ها" اولویت‌های هند در افغانستان است.

پس از سال ۲۰۱۴، این نخستین بار است که ارشدترین دپلومات پاکستانی به هند -رقیب دیرینهٔ پاکستان- سفر می‌کند.

روابط میان هند و پاکستان که دو رقیب مجهز با تسلیحات هسته‌ای اند، همواره پرتنش بوده است و این دو همسایه سه بار به خاطر مناقشهٔ کشمیر درگیر جنگ تمام عیار شده اند.

سازمان همکاری شانگهای در سال ۲۰۰۱ به عنوان یک پیمان سیاسی، اقتصادی و امنیتی ایجاد شد. در آغاز چین، روسیه، قزاقستان، قرغیزستان،‌ اوزبیکستان و تاجیکستان عضویت این پیمان را داشتند و هند پاکستان در سال ۲۰۱۷ به آن پیوستند.