ازدحام و ادعا‌های رشوه‌ستانی در ریاست پاسپورت کابل

ریاست عمومی پاسپورت وزارت داخلۀ طالبان می‌گوید که برای جلوگیری از ازدحام بیش از حد در کابل، به زودی روند توزیع پاسپورت را در ولایات آغاز می‌کند.

این در حالی است که شماری از شهروندان افغان در جریان صحبت با دفتر مرکزی صدای امریکا در واشنگتن گفته اند که کمیشن‌کاران در این ریاست در بدل هر جلد پاسپورت تا ۴۰۰ دالر امریکایی رشوه تقاضا می‌کنند.

در حال حاضر، طالبان تنها به افرادی پاسپورت توزیع می‌کنند که پیش از مسلط شدن این گروه بر افغانستان، به گونۀ آنلاین ثبت نام کرده بودند.

ریاست پاسپورت گفته است: "مقام ریاست برای تسهیلات بیشتر در نظر دارد تا پس از رفع برخی از مسایل تخنیکی و تشکیلاتی، در روزهای پیش‌رو شعبه‌های توزیع پاسپورت در ولایات را دوباره فعال کند."

طالبان همچنین تنها به بیمارانی که امکان تداوی شان در افغانستان موجود نیست، پاسپورت می‌دهند. هم اکنون هزاران نفر در عقب دروازۀ ریاست پاسپورت در کابل حضور دارند و منتظر اند تا پاسپورت شان را به دست‌ بیاورند.

با وجود آنکه گروه طالبان ادعا دارند که رشوه‌ستانی را از دفاتر دولتی حذف کرده اند، شماری از باشندگان کابل در صحبت با دفتر مرکزی صدای امریکا در واشنگتن گفتند که شماری از کمیشن‌کاران تا ۴۰۰ دالر امریکایی در بدل هر پاسپورت می‌خواهند.

این افراد که به دلایل امنیتی نخواستند نام‌های شان در گزارش ذکر شود، به صدای امریکا گفتند که کمیشن‌کاران حتی با افراد طالبان رابطه دارند و با گرفتن رشوه پاسپورت‌ها را به در مدت سه روز تهیه می‌کنند.

آنان افزودند که پس از گرفتن پول، افراد مشخص به درخواست کنندگان تماس گرفته و به آنان رهنمایی می‌کنند که "چه زمانی و از کدام بخش" وارد دفتر پاسپورت شوند.

یکی از افراد گفت: "ما پس از چانه زنی زیاد او را راضی ساختیم که در بدل پاسپورت برای ۱۰ عضو خانوادهٔ ما ۲۰۰۰ دالر امریکایی پرداخت کنیم. آنان با ما تماس گرفتند و ما را داخل دفتر پاسپورت بردند جاییکه کارهای پاسپورت ما خلاص شد و بعد از سه روز پاسپورت گرفتیم."

این در حالی است که برخی دیگری از شهروندان افغانستان از عدم توانایی این ریاست خبر داده اند.

محمد شفیق، باشندۀ ولایت غزنی که از چهار روز به این‌سو، در تلاش به دست آوردن پاسپورت‌ خود است، روز شنبه ۳۰ اکتوبر (هشتم عقرب) به صدای امریکا گفت که ریاست پاسپورت برای رسیدگی به درخواست‌های مراجعین ناتوان است.

او افزود: "مردم از نصف شب پشت دروازه‌های ریاست پاسپورت صف می‌کشند، در این سردی زنان، کودکان و مریضان شب را صبح می‌کنند. چهار روز قبل نوبت‌ام بود، اما به دلیل ازحام بیش از حد، موفق نشدم به داخل بروم."

پیش از این، مقام‌های طالبان گفته بودند که آنان ممکن تا ۶۰۰۰ پاسپورت، در روز برای مراجعین توزیع کنند، اما متقاضیان پاسپورت می‌گویند که این روند در حال حاضر به کندی به پیش می‌رود.

فرهاد، باشندۀ ولایت بغلان که پیش از تسلط طالبان بر افغانستان، به گونۀ آنلاین برای اخذ پاسپورت ثبت نام کرده بود، به صدای امریکا گفت که از پلخمری به کابل آمده تا کارهای پاسپورت‌اش را به پیش ببرد.

او افزود که در ریاست پاسپورت از تمامی ولایات برای گرفتن پاسپورت حضور دارند که این وضعیت، سبب بیروبار بیش از حد مردم شده و کسانی که برای پیش‌برد کارهای شان خواسته شدند، نمی‌توانند به موقع به کارهای خود رسیدگی کنند.

اما برخی از مراجعین که پاسپورت‌های خود را به دست آورده اند، از رفتار و تلاش‌های کارمندان ریاست پاسپورت راضی به نظر می‌رسند.

فهیمه، یکی از باشندگان ولایت هرات به صدای امریکا گفت که در مدت سه روز توانست پاسپورت خود را به دست بیاورد.

خانم فهیمه افزود که با وجودیکه ازدحام برای اخذ ویزه در ریاست پاسپورت بیشتر است، اما "کارمندان آن تلاش می‌کنند تا به تمامی درخواست‌های متقاضیان رسیدگی کنند".

با افزایش حضور مردم در عقب دروازۀ ریاست پاسپورت در کابل، یکی از نگرانی‌های مراجعین، مشکلات امنیتی در این ساحه است.

محمد عمر، یکی از مراجعین ریاست پاسپورت به صدای امریکا گفت: "روز سه شنبۀ هفته گذشته در صف مردم انتظار بودم تا نوبت‌ام برسد. آوازه شد که در داخل ریاست پاسپورت افراد داعش داخل شدند. همه با سراسیمه‌گی از محل فرار کردیم."

طالبان تا کنون در مورد تهدیدات امنیتی بر ریاست پاسپورت کابل چیزی نگفته اند، اما برخی مراجعین می‌گویند که این ساحه کمتر از سوی افراد طالبان تامین امنیت می‌شود و حضور آنان در این محل کم‌رنگ است.