وزارت دفاع ایالات متحده امریکا میگوید که گروه های تروریستی چون القاعده و داعش اراده حمله بر ایالات متحده را دارند، اما به گفته مقامات وزارت دفاع، این گروه ها در حال حاضر توانایی انجام چنین کار را ندارند.
کولن کال، معاون پالیسی وزارت دفاع و جنرال جیمز منگیس، رییس اوپراسیون ستردرستیز قوای مسلح ایالات متحده، امروز ۲۶ اکتوبر (چهارم عقرب) در جریان یک جلسه استماعیه به کانگرس در این مورد معلومات ارایه کردند.
این جلسه که از سوی کمیته خدمات نظامی مجلس سنای امریکا برگزار شده بود، هدف آن بررسی وضعیت امنیتی افغانستان و منطقه بود.
جنرال منگیس در مورد ظرفیت القاعده و داعش برای حمله بر امریکا گفت که گروه داعش ممکن از شش ماه تا یک سال ظرفیت حمله بر امریکا را پیدا کند، اما القاعده یک تا دو سال نیاز دارد تا خود را به این هدف برساند.
او افزود: "طالبان و داعش دشمن استند، اما باید دیده شود که آیا گروه طالبان خواهند توانست داعش را شکست دهد یا نه."
این مطلب مرتبط را نیز بخوانید آیا گروه طالبان قادر به شکست داعش در افغانستان خواهد شد؟این دو مقام گفتند که روابط میان گروه القاعد و طالبان پیچیده است، اما طالبان با در نظر داشت موضوع مشروعیت حکومت شان، نمیخواهد القاعده از خاک افغانستان علیه کشور دیگر استفاده کند.
این مقامات امریکایی گفتند که بر اساس ارزیابی ادارات استخباراتی، میزان تهدیدها این گروهها بلند نیست، باآنهم در صورت ضرورت امریکا میتواند علیه آنان عملیاتهای را از راه دور راه اندازی کند.
آنان گفتند که امریکا نمیخواهد افغانستان یک بار دیگر به لانهٔ امن گروههای تروریسی مبدل شود و امریکا توانایی عملیات علیه این گروهها را دارد.
پس از آنکه گروه طالبان کنترول افغانستان را در ماه اگست به دست گرفتند، گروه داعش حملات خود در این کشور را افزایش داده است.
گروه داعش مسوولیت حملۀ انتحاری در مقابل دروازۀ ورودی میدان هوایی کابل را به دوش گرفت که در آن بیش از ۱۶۰ غیرنظامی افغان و ۱۳ نظامی امریکایی کشته شدند.
این گروه همچنان پس از آن مسوولیت حملات در ننگرهار، کابل، کندز و قندهار را بر عهده گرفت که در آن صدها نفر کشته و زخمی شدند.
رییس جمهور بایدن پس از اعلام پایان ماموریت نیروهای امریکایی در افغانستان به گروههای که قصد آسیب رساندن به امریکا را دارند، هشدار داده گفت: "ایالات متحده آرام نخواهد نشست. نخواهیم بخشید و فراموش نخواهیم کرد، تا آخر دنیا به صید تان خواهیم آمد و بهای اعمال تان را خواهید پرداخت."
بر اساس گزارشها، ایالات متحده تلاش دارد برای عملیاتهای نظامی و استخباراتی، از حریم هوای پاکستان استفاده کند، اما تا اکنون مقامات دو کشور توافق روی چنین تعامل را تایید نکرده اند.
اسلامآباد پیش از این گفته بود که با امریکا همکاری داشته است و گزارشهای ادعا شده در مورد کار روی توافق استفاده از حریم هوایی این کشور با امریکا را نیز رد نکرد.
کولن کال، معاون پالسی وزارت دفاع امریکا نیز امروز گفت که همکاری مشترک با پاکستان در بخش مبارزه با تروریزم ادامه دارد و امریکا در حال حاضر از هوایی پاکستان استفاده میکند و واشنگتن تلاش دارد تا این دسترسی در آینده نیز ادامه داشته باشد.
این در حالی است که اخیراً گروه طالبان گفته اند که ایالات متحدۀ امریکا برخلاف قوانین بینالمللی و تعهداتی که این کشور در دوحه با این گروه کرده، حریم هوایی افغانستان را نقض کرده است.
ذبیحالله مجاهد، سخنگوی طالبان به تاریخ ۲۸ سپتمبر (ششم میزان) با نشر خبرنامهای در تویتر گفت که در این اواخر دیده شده است که حریم هوایی افغانستان توسط طیارههای بیسرنشین امریکایی "اشغال" شده است.
او در واکنش به این گزارش گفته است که مخالف چنین اقدامات اند و هشدار داد که استفاده از خاک هر کشور علیه افغانستان "عواقب خوب نخواهد داشت".
اما جان کربی، سخنگوی وزارت دفاع ایالات متحده در یک کنفرانس خبری در پاسخ به پرسشی در مورد اینکه لازم است امریکا استفاده از حریم هوایی افغانستان را با طالبان هماهنگ کند، گفته بود که "هیچ الزامی" برای هماهنگی با طالبان در این زمینه وجود ندارد.