مسعود پزشکیان، رییس جمهور منتخب ایران، روز شنبه ۱۳ جولای (۲۳ سرطان) گفت که حکومت زیر امرش در راستای منافع ملی و با در نظر داشت پیش نیازهای صلح "با همه کشورها روابط معادل " ایجاد خواهد کرد.
اما پزشکیان خطاب به ایالات متحده گفت که کشورش به فشارهای امریکا تمکین نخواهد کرد.
پزشکیان در یادداشتی زیر عنوان ''پیام من به جهان جدید'' که در روزنامه ایران تایمز نشر شد، از انتخابات اخیر در کشورش تمجید کرده و تعهد کرد تا به وعدههایی که در جریان مبارزات انتخاباتیاش داده است، پایبند بماند.
پزشکیان ۶۹ ساله که جراح قلب است و برای مدت طولانی عضو پارلمان کشورش بود، در دور دوم انتخابات ریاست جمهوری ایران، سعید جلیلی، رقیب محافظهکار، خود را شکست داد و به صفت رییس جمهور انتخاب شد.
قرار بود انتخابات ریاست جمهوری ایران در سال ۲۰۲۵ برگزار شود، اما مرگ رییسی سبب انتخابات زود هنگام در این کشور شد. رییسی به تاریخ ۱۹ ماه می سال روان میلادی در اثر سقوط هلیکوپتر کشته شد.
پزشکیان در یادداشت خود همچنین نوشته است که اداره زیر امرش ''تقویت روابط با همسایه ما را در اولویت'' قرار خواهد داد. رییس جمهور منتخب ایران همچنین از کشورهای عرب خواست تا با استفاده از همه ابرازهای فشار که در اختیار دارند، برای آتش بس دومدار میان اسراییل و گروه حماس در نوار غزه استفاده کنند.
ایران از دیر زمان به اینسو از گروه حماس حمایت کرده و پزشکیان چهارشنبه گذشته در پیامی نه تنها از اسماعیل هنیه، رهبر این گروه، حمایت خود را اعلام کرد، بلکه بر حمایت همهجانبه از ''مقاومت فلسطین'' نیز تاکید کرد.
پزشکیان در یاداشت خود همچنین از روابط کشورش با روسیه و چین که به گفتۀ وی ''در شرایط دشوار" در کنار ایران ایستاده اند، قدردانی کرد.
رییس جمهور ایران گفت که مسکو "یک متحد استراتیژیک ارزشمند" ایران است و تاکید کرد که حکومت او همکاریهای دوجانبه را با مسکو گسترش خواهد داد.
پزشکیان همچنین تمایل نشان داد تا از ابتکاراتی حمایت کند که هدف آن دستیابی به صلح میان روسیه و اوکراین است.
این مقام ارشد ایران گفت که انتظار دارد که همکاریهای خود را با چین نیز تقویت کند و از کمک بیجینگ در راستای عادی سازی روابط دپلوماتیک میان ایران و عربستان سعودی ستایش کرد، روابطی که پس از هفت سال گسست، دو باره میان تهران و ریاض احیا شد.
رییس جمهور منتخب ایران همچنین گفت که با وجود روابط پر از ''فراز و نشیب'' با کشورهای عضو اتحادیه اروپا، انتظار دارد تا ''بر اساس اصول احترام متقابل'' با اعضای این اتحادیه ''گفتگوهای سازنده'' داشته باشد.
برنامه هستهای ایران
مسعود پزشکیان، رییس جمهور ایران، همچنین کشورهای اروپایی را متهم کرد که پس از خروج ایالات از توافق هستهای ایران، اعضای این اتحادیه برای حمایت از شرکتها در مقابل تعزیرات امریکا و تشویش سرمایهگذاریها در ایران، اقدامات موثری انجام ندادند. با اینحال، او گفت: ''هنوز فرصت های زیادی برای همکاری بین ایران و اروپا وجود دارد.''
دونالد ترمپ، رییس جمهور پیشین ایالات متحده، در ماه می ۲۰۱۸ میلادی به طور یکجانبه از توافق هستهای ایران بیرون شد و تعزیرات شدید اقتصادی را بار دیگر بر تهران وضع کرد، اقدامی که موجب شد تهران نیز از تعهدات این توافق خود را عقب بکشد و غنی سازی یورانیم خود را به مقیاس بلندتری که در توافقنامه محدود شده بود، از سر بگیرد.
توافق هستهای موسوم به برجام در سال ۲۰۱۵ میلادی میان ایران و گروه پنج بر علاوه یک که شامل امریکا، روسیه، چین، فرانسه، بریتانیا و آلمان می شود، امضا شد.
پس از بیرون شدن امریکا از توافق هستهای، قدرتهای غربی، جمهوری اسلامی را به گسترش برنامه هستهای آن کشور و غنیسازی یورانیم تا سطح بیسابقه- ۶۰ درصدی- متهم کردهاند.
تولید سلاح هستهای نیاز به یورانیم غنی شدهٔ ۹۰ درصدی دارد، در حالیکه تولید انرژی برق هستهای، مستلزم فقط ۳.۶۷ درصد یورانیم غنی شده میباشد.
رییس جمهور منتخب ایران همچنین خطاب به ایالات متحده گفت که امریکا باید درک کرده باشد که تهران زیر فشار واشنگتن نمیرود.
پزشکیان افزود که کشورش در سال ۲۰۱۵ با ''حسن نیت'' وارد برجام، توافق هستهای میان ایران و گروه پنج به علاوه یک، شد. اما تاکید کرد که خروج امریکا از این توافق ''صدها میلیارد دالر خسارت" به اقتصاد ایران وارد کرده است'' و به گفتۀ وی تعزیرات ایالات متحده ''رنج، مرگ و ویرانی بیشمار بر مردم ایران به ویژه در جریان همهگیری کووید۱۹'' وارد کرد.
پزشکیان افزود: ''کشورهای غربی نه تنها یک فرصت تاریخی را برای کاهش و مدیریت تنشها در منطقه و جهان از دست دادند، بلکه معاهده منع گسترش سلاحهای هستهای را نیز به شدت تضعیف کردند.''
رییس جمهور منتخب ایران همچنین ادعا کرد که ''دکترین دفاعی ایران شامل سلاح هستهای نمی شود.'' اما کشورهای غربی به ویژه ایالات متحده بارها گفته است که تهران در صدد دسترسی به سلاح هستهای است.
جو بایدن، رییس جمهور ایالات متحده، تلاش کرده است تا از طریق گفتوگوهای ویانا، این توافق را احیا کند، اما احیای این توافق از تابستان ۲۰۲۲ به اینسو با بن بست مواجه بوده است.