ترکیه به مدارک مرتبط به کشته شدن خاشقجی دست یافته است

پولیس ترکیه به خبررسانی اسوشیتد پرس گفته است که در جریان بررسی قونسلگری عربستان سعودی در استانبول، به "مدارک مشخص" دست یافته اند که بیانگر کشته شدن جمال خاشقجی، روزنامه نگار و منتقد ریاض، در قونسلگری عربستان سعودی در استانبول میباشد.

جمال خاشقجی، به تاریخ دوم اکتوبر پس از ورود به قونسلگری عربستان در شهر استانبول، دیگر دیده نشده است.

ترکیه قبل از این نیز گفته که خاشقجی به گونۀ عمدی کشته شده و صدا و ویدیو کشته شدن او نیز ثبت شده است. اما ریاض تا حال این ادعا را رد کرده و آن را "بی اساس" خوانده است.

تحقیقات مشترک عربستان سعودی و ترکیه، شب گذشته با بررسی قونسلگری عربستان سعودی در استانبول آغاز شد و مولود چاووش اوغلو، وزیر خارجۀ ترکیه گفته است که منزل قونسل آنکشور نیز بررسی خواهد شد.

اما مقامات ترکی گفته اند که قونسل عربستان سعودی امروز ترکیه را ترک و عازم ریاض شد. عربستان سعودی در مورد ابراز نظر نکرده است.

وزیر خارجۀ ترکیه همچنان در پاسخ به یک گزارش نیویارک تایمز که گویا عربستان سعدوی ممکن بگوید که خاشقجی در نتیجۀ تحقیقات به گونۀ غیرعمدی کشته شده است، گفت که "تاکنون چنین معلومات دریافت نکردیم" اما افزود که "قونسلگری ها محلات نیست که در آن باید تحقیقات صورت گیرد، تحقیقات باید در محاکم توسط مقامات قضایی صورت گیرد".

در عین حال، با جدیتر شدن قضیۀ جمال خاشقجی، روزنامه نگار و منتقد ریاض، مایک پمپیو، وزیرخارجۀ ایالات متحده، امروز با پادشاه، ولیعهد و وزیرخارجۀ عربستان سعودی، در ریاض دیدار کرد.

وزیرخارجۀ ایالات متحده امروز در ارتباط به قضیۀ ناپدید شدن خاشقجی با مقامات عربستان سعودی به شمول پادشاۀ آنکشور دیدار کرد

باوجود آنکه جزئیات کامل این دیدارها تاحال واضح ساخته نشده است، اما هدف از سفر وزیرخارجۀ ایالات متحده، رسیدگی به قضیۀ ناپدید شدن جمال خاشقجی میباشد.

دونالد ترمپ، رئیس جمهور ایالات متحده، روز شنبه گفت که اگر به اثبات برسد که جمال خاشقجی در قونسلگری سعودی در استانبول کشته شده است، ریاض با "مجازات شدید" مواجه خواهد شد.

در دیدار امروز با وزیرخارجۀ ایالات متحده، محمد بن سلمان، ولیعهد عربستان سعودی، گفت که "ما متحدین قوی و دیرینه استیم. ما به آزمون های خود مشترکاً رسیدگی میکنیم."

سفر وزیرخارجۀ ایالات متحده به عربستان سعودی در حالی صورت میگیرد که تعداد از قانونگذاران امریکایی خواستار اقدامات جدی در برابر ریاض شده و از رئیس جمهور ترمپ خواسته اند تا تحقیقات در مورد قضیۀ جمال خاشقجی را آغاز کند.

از جانب هم، کشورهای متحد عربستان سعودی، به شمول بریتانیا، فرانسه و آلمان، خواستار تحقیقات همه جانبه و "موثق" شده اند.

حکومت فرانسه ناپدید شدن خاشقجی را "بی نهایت جدی" توصیف کرده و به "عواقب" احتمال هشدار داده است.

در عین حال، ادارۀ حقوق بشر ملل متحد خواستار لغو مصؤنیت دپلوماتیک مقامات شامل در تحقیقات شده است.میچل باچله، رئیس ادارۀ حقوق بشر ملل متحد گفته است که "مصؤنیت" آن کسانیکه بر اساس کنوانسیون ١٩٦٣ ویانا برایشان داده شده است "باید به زودی لغو شود".