پاپ فرانسیس، رهبر مسیحیان کاتولیک جهان، روز شنبه ۳۰ جولای (هشتم اسد) گفت آنچه در مکاتب رومن کاتولیک و سایر کلیساها برای ادغام اجباری کودکان بومی کانادا رخ داد، نسل کشی بود.
پاپ این اظهار نظر را پس از سفر هفت روزه به کانادا در حال برگشت به روم، پایتخت ایتالیا، بیان کرد. او در جریان سفرش از نقش کلیسا و پالیسی آن برای مدغم کردن اجباری کودکان بومی کانادا عذرخواهی کرد.
زمانیکه یک خبرنگار بومی کانادا در داخل طیارهٔ حامل پاپ از وی پرسید که چرا در جریان سفرش به کانادا از آنچه بر کودکان بومی آن کشور رخ داده بود، از واژهٔ نسل کشی استفاده نکرد، پاپ گفت: "این واقعیت دارد که من از این واژه استفاده نکردم، زیرا در مورد آن فکر نکرده بودم. اما نسل کشی را توصیف کردم. عذرخواهی کردم. از بابت این گونه فعالیت که نسل کشی بود، خواهان بخشش شدم."
پاپ در ادامه افزود: ''این [گونه فعالیتها را] محکوم کردم که کودکان را میبردند و تلاش میکردند تا فرهنگ، مفکوره، سنتها، نژاد و همه داشتههای فرهنگی آنان را تغییر بدهند."
بین سالهای ۱۸۸۱ تا ۱۹۹۶ میلادی ، بیش از ۱۵۰ هزار کودک بومی در کانادا به طور جبری از خانوادههای شان جدا ساخته شدند و به مکاتب حکومتی آورده شدند.
بسیاری از این کودکان از سوی کمیسیون "حقیقت و آشتی کانادا" آنرا نسل کشی فرهنگی نامید. اکثر کودکان بومی کانادا برای بیش از یک قرن نه تنها با گرسنگی دست و پنجه نرم کردند، بلکه مورد لت و کوب و آزار و اذیت جنسی نیز قرار گرفتند.
قبل از این، حکومت کانادا نیز گفته بود که سوء استفادهٔ فزیکی و جنسی در این مکاتب شایع بود و دانشآموزان به خاطر صحبت با زبان بومیشان مورد لت و کوب قرار میگرفتند. این مکاتب توسط گروههای مذهبی که بیشتر آنها کشیشان و راهبههای کاتولیک بودند مدیریت میشدند.
پاپ فرانسیس گفت: "بلی نسل کشی یک کلمهٔ تخنیکی است، آنرا به خاطری استفاده نکردم که در مورد آن فکر نکرده بودم، اما آنرا توصیف کردم...بلی به طور واضح این یک نسل کشی است، بلی، بلی. می توانید بگوید که نسل کشی است."
پاپ فرانسیس دوشنبه گذشته از شهر Maskwacis محل دو مکتبی بازدید کرد و در آنجا از آنچه بر کودکان بومی کانادا گذشته بود، عذرخواهی کرد.
رهبر مسیحیان کاتولیکهای جهان همچنین همسان سازی اجباری را "شیطان" خطاب کرد و آنرا "اشتباه فاجعه بار" خواند. پاپ همچنین به دلیل حمایت مسیحیان از "ذهنیت استعمارگری" آن زمان عذرخواهی کرد.