پاپ: ادعای 'نسل‌کشی' در غزه تحقیق شود

پاپ فرانسیس بعد از ختم مراسم دعاخوانی به مناسبت روز جهانی فقر در کلیسای سنت پیتر در شهر واتیکان

پاپ فرانسیس، رهبر مسیحیان کاتولیک جهان، روز یکشنبه ۱۷ نومبر (۲۷ عقرب) در حالی خواستار تحقیق در مورد ادعاهای "نسل‌کشی" در غزه توسط نظامیان اسراییلی شد که از کشته شدن ده‌ها نفر در حملات اسراییل در شمال غزه گزارش شده است.

ادارات و مقام‌های غزه، آمار متفاوتی از تلفات حملات روز یکشنبه اسراییل بر غزه ارایه کرده اند. اداره دفاع مدنی از کشته شدن حداقل ۴۶ نفر در این حملات خبر داده است، اما برخی‌ مقام‌های غزه شمار تلفات را ۷۲ نفر اعلام کرده اند.

حملات اسراییل بر غزه در حالی ادامه دارد که پاپ فرانسیس در یک کتاب، برای اولین بار به موضوع "نسل‌کشی" فلسطینی‌ها در غزه توسط اسراییل پرداخته است و خواهان تحقیقات روی این موضوع شده است.

این موضع پاپ در کتابی تحت عنوان "امید هرگز ناامید نمی‌سازد؛ زایران به سمت جهان بهتر" تازه ترین و صریح ترین دخالت وی در جنگ بیش از یک ساله غزه است که با حمله حماس به تاریخ هفتم اکتوبر۲۰۲۳ بر اسراییل، آغاز شد.

پاپ در این کتاب که بخشی از آن به روز یکشنبه در روزنامه دیلی لا استمپا در ایتالیا به نشر رسید، نوشته است: "طبق برداشت برخی از کارشناسان، آنچه در غزه اتفاق می افتد، مشخصه‌های نسل‌کشی را دارد."

پاپ گفته است: "این باید با دقت مورد مطالعه قرار گیرد که آیا (این وضعیت) با تعریف فنی که توسط حقوقدان‌ها و سازمان‌های بین‌المللی (در مورد نسل‌کشی) ارایه شده است، مطابقت دارد یا نه."

پاپ همواره از تعداد تلفات ناشی از حملات اسراییل در غزه، ابراز تاسف کرده، اما این نخستین بار است که وی آشکارا واژهٔ "نسل‌کشی" را کار گرفته است. او همچنان خواهان رهایی گروگان های اسراییل از اسارت گروه حماس شده است.

بر اساس آمار وزارت صحت غزه، از هفتم اکتوبر سال گذشته تا کنون ۴۳۸۴۶ نفر در غزه در حملات اسراییل کشته شده اند که بیشتر قربانیان غیرنظامیان اند.

کمیته ویژهٔ ملل متحد، هفتهٔ گذشته رفتار اسراییل را در جنگ غزه "مطابق با ویژگی‌های نسل‌کشی" ارزیابی کرد و این کشور را به "استفاده از گرسنگی به عنوان روشی برای جنگ" متهم کرد. این ارزیابی توسط ایالات متحده که حامی کلیدی اسراییل است، رد شده است.

این اولین باری نیست که اسراییل، از زمان آغاز جنگ، به اتهام انجام نسل کشی درغزه متهم می‌شود. افریقای جنوبی با حمایت کشورهای دیگر به شمول ترکیه، اسپانیا و مکسیکو، یک قضیه قانونی نسل کشی علیه اسراییل را در محکمه بین المللی جرایم درج کرده است.

در حملهٔ گروه حماس بر اسراییل به تاریخ هفتم اکتوبر ۲۰۲۳، به گفتهٔ مقام‌های اسراییلی کم و بیش ۱۲۰۰ نفر، عمدتاً‌ غیرنظامیان، کشته شدند و نیز جنگجویان حماس ۲۵۰ نفر دیگر را گروگان گفتند که هنوز هم ۹۷ نفر آنان در اسارت این گروه به سر می‌برند، به شمول ۳۱ نفری که گمان می‌رود در بیش از یک سال گذشته در گذشته باشند.

در تهیه این مطلب از گزارش های رویترز و خبرگزاری فرنس پرس استفاده شده است.