پاپ فرانسیس، رهبر مسیحیان کاتولیک جهان بهرهگیری از مهاجرین و پناهجویان برای مقاصد سیاسی را محکوم و از سیاستهای مهاجرستیزانۀ برخی کشورهای اروپایی انتقاد کرد.
پاپ روز یکشنبه پنجم دسمبر (۱۴ قوس) در جریان دیدار از کمپ پناهجویان در جزیرۀ لسبوس یونان با اشاره به بحران مهاجرت در سال ۲۰۱۶ گفت که در پنج سال گذشته تغییرات اندک در زمینۀ رسیدگی به مهاجرین و پناهجویان رونما شده است. رهبر مسیحیان کاتولیک جهان در سال ۲۰۱۶ نیز به یونان سفر کرد و در برگشت ۱۲ پناهجوی سوری را با خود به ایتالیا برد.
او گفت که بحیرۀ مدیترانه، که گذرگاه عمدۀ پناهجویان ازشمال افریقا به اروپا است، هنوز هم "گورستان ناخوشآیند بدون سنگ قبر" است. همه ساله هزاران پناهجو در مسیر سفر پر خطر دریایی در بحیرۀ مدیترانه غرق میشوند.
پاپ تاکید کرد که نباید از مهاجرین و پناهجویان بهرهگیری سیاسی شود. او گفت که باید به عوامل ریشهای مهاجرت پرداخته شود "نه مردمانی که بهای پیامد آن را پرداخته و حتا برای شایعه پراگنی سیاسی استفاده میشوند."
او روز یکشنبه در جریان سفر پنج روزهاش به یونان و قبرس از کمپ ماوروونیدیدن کرد که در آن ۲۳۰۰ پناهجو، عمدتاً افغانها، مستقر اند. این کمپ که با دیوارهای سمنتی و سیم خاردار احاطه شده است.
پاپ گفت که برایش "ناراحت کننده" است، زمانیکه میشنود که برخی رهبران اروپایی "پولهای مشترک" را صرف کشیدن سیم خاردار به منظور جلوگیری از ورود مهاجرین میکنند. او گفت: "ما در عصر دیوارها و سیم خاردار زندگی میکنیم."
در چند سال گذشته چندین کشور اروپایی برای جلوگیری از ورود پناهجویان به خاک شان، اقدام به حصار کشی مرزی کرده و به تازگی صدر اعظم پولند از اتحادیۀ اروپا خواسته است به برای جلوگیری از ورود مهاجرین از بلاروس به پولند، بنای دیوار مرزی آن کشور را تمویل کند.