بایدن رییس جمهور چین را با 'دیکتاتورها' یکی دانست

تصویر ترکیبی: از چپ به راست جو بایدن، رییس جمهور ایالات متحده،‌ و شی جینپینگ، رییس جمهور چین

جو بایدن، رییس‌جمهور ایالات متحده، روز سه‌شنبه ۲۰ جون (۳۰ جوزا) حین بازدید از ایالت کالیفورنیا، شی جینپینگ، رییس جمهور چین، را با "دیکتاتورها'' یکی دانست.

این اظهارات رییس جمهور بایدن در مراسمی که از سوی حزب دموکرات به منظور جمع آوری کمک مالی برگزار شده بود، بیان شد.

بایدن با اشاره به بحران اخیر که در پی سرنگونی یک بالون چینی در قلمرو ایالات متحده با چین بروز کرد، با کنایه خطاب به رییس جمهور چین گفت: "جدی می‌گویم. این مایه شرمساری بزرگ برای دیکتاتورها بود، زمانی که آنان نمی‌دانستند که چه چیزی رخ داد."

مقام‌های ایالات متحده حکومت چین را متهم کرده اند که با استفاده از این بالون در قلمرو امریکا جاسوسی می‌کرد، اتهامی که از سوی چین رد شده است.

بایدن افزود:‌ "وقتی [بالون] سرنگون شد، او [رییس جمهور چین] بسیار شرمسار شد و حتا انکار کرد که [بالون] آنجا بود."

رییس جمهور امریکا این اظهارات را در حالی بیان کرد که انتونی بلینکن، وزیر خارجهٔ ایالات متحده، روز دوشنبه ۱۹ جون هنگام سفرش به چین با رییس جمهور آن کشور بر ضرورت "ثبات" روابط واشنگتن و بیجینگ توافق کرد، اما تایید کرد که اختلاف‌ نظرهای زیادی میان دو کشور وجود دارد.

بلینکن در دیدار با رییس جمهور چین که ۳۵ دقیقه طول کشید، گفت که رییس جمهور امریکا " معتقد است که ایالات متحده و چین مکلفیت و مسوولیت دارند تا روابط خویش را مدیریت کنند. ایالات متحده به انجام این کار متعهد است و این به سود ایالات متحده، سود چین و سود جهان است."

در عین حال،‌ رییس جمهور چین گفت که کشورش و ایالات متحده در مورد شماری از مسایل مشخص به پیشرفت‌هایی دست یافته اند. او گفت: "جانب چین موضع خود را واضح کرد و هر دو طرف توافق کردند تا بر اساس تفاهمات مشترک که میان رییس جمهور بایدن و من در بالی صورت گرفت، به پیش برویم."

از سال ۲۰۱۸ به اینسو، بلینکن عالیرتبه‌ترین مقام امریکایی است که به چین سفر کرد. قرار بود این سفر در ماه فبروری صورت گیرد، اما پرواز بالون‌های ''جاسوسی'' چین بر فراز ایالات متحده و کشیدگی‌های ناشی از آن، منجر به تعویق این سفر شد.

روابط ایالات متحده و چین در سال‌های اخیر پرتنش بوده است. این روابط به دلیل مناقشات تجارتی، همه‌گیری کروناویروس، حق ملکیت فکری، بدرفتاری بیجینگ با اقلیت‌های آن‌کشور، به ویژه مسلمانان اویغور، نقض حقوق بشر در چین و رویکرد مستبدانۀ بیجینگ در هانگ کانگ به شدت کشیده شده است.

علاوه بر آن، جاه طلبی بیجینگ در دریای جنوب چین و مناقشۀ آن با تایوان از دیگر مسایلی بود که روابط چین و ایالات متحده را به شدت پرتنش ساخته است.

بخشی از این گزارش از خبرگزاری فرانس پرس گرفته شده است.