محمداشرف غنی، رئیس جمهور افغانستان، یک روز پس از آتشبس یکجانبۀ حکومت که به روز جمعه (۸ سرطان) پایان یافت، اعلام کرد که مدت آتشبس تمام شده است و نیروهای امنیتی میتوانند به عملیاتهای شان ادامه دهند.
آقای غنی، که در مورد پروسۀ صلح به خبرنگاران معلومات میداد، گفت که در جریان آتشبس با تمام اقشار مختلف گفتگو کرده است و همه مردم افغانستان، از آغاز مذاکرات صلح – که تا اکنون شروع نشده است – حمایت میکنند.
او افزود: "آتشبس ختم شد، نیروهای امنیتی و دفاعی ما اجازه دارند که عملیاتهای شان را انجام دهند. دلیل آن این است که پلان صلح از موضع قوت مطرح شده بود، نه از ضعف. تمام والیان ۳۴ ولایت از من خواستند که عملیاتهای منسجم و منظم باید انجام شود".
این در حالی است که وزارت دفاع افغانستان به رادیو آشنا – صدای امریکا گفت که نیروهای افغان در حال "آماده باش" قرار دارند و مطابق به تصمیم ریاست جمهوری این کشور عمل خواهند کرد.
اما آقای غنی، تأکید کرد که آغاز عملیاتهای نظامی برضد طالبان، همزمان با ادامۀ پروسۀ سیاسی خواهد بود.
به گفتۀ وی، اکثر طالبان نشان دادند که صلح میخواهند و از جنگ خسته شده اند.
رئیس جمهور غنی، از مردم خواست که بر طالبان فشار بیاورند تا به برقراری آتشبس حاضر شوند و افزود: "هر زمانی که طالب آتشبس بخواهد، من به آتشبس آماده ام، مدت را تعیین کنید، ده روز میخواهید، یا یک سال".
رئیس جمهور افغانستان، تأکید کرد که آتشبس ۹۸ درصد مؤفق و به صورت مقایسهیی بینظیر بود.
مناطق امن
همچنان، آقای غنی، دادن مناطق امن برای طالبان را در جریان مذاکرات رد کرد و گفت که در این خصوص اجماع ملی وجود ندارد و این طرح فردی است.
به گفتۀ وی، این طرح حکومت نیست؛ بلکه هدف اساسی رساندن خدمات به خانوادههای طالبان است.
او افزود: "طفل طالب باید حق داشته باشد که به شفاخانه ما بیاید، زن مریض زن افغان است، باید خدمات صحی را برایش ارائه کرده بتوانیم، اما این که ساحات مبدل شود به پایگاههای خاص، جغرافیای افغانستان مقدس است، یک جغرافیه است".
این در حالی است که پیش از این سیاستمداران افغان، دادن مناطق امن را برای طالبان، آغازی برای پارچهشدن این کشور خوانده بودند.
فشارها بر طالبان
آقای غنی، گفت که مردم، حکومت و طالبان، سه بعُد داخلی صلح است. مردم از طالبان و حکومت خواستار تأمین صلح و ختم جنگ استند که حکومت به آن پاسخ مثبت داده است.
اما او تأکید کرد که اکنون زمان است تا طالبان به این خواست پاسخ مثبت بدهند.
به گفتۀ وی، طالبان اکنون با مردم، علمای افغان و خطیبان اندونیزیا، پاکستان، مکه، مدینه و علمای جامعه اسلام مواجه اند.
رئیس جمهور غنی، افزود: "بر حکومت نیز این فشارها موجود بود؛ اما حکومت به حیث یک حکومت مسؤول، در مقابل این فشار مسؤولیت خود را ادا کرد؛ اکنون باید طالبان تصمیم بگیرند که برای صلح با این گونه فشارها چگونه برخورد میکنند؟".
او اکنون را مرحلۀ تجدید نظر برای آغاز مذاکرات صلح خواند و هرگونه نگرانیها را به جا دانست.
اما رئیس جمهور غنی، تأکید کرد که مسایل مربوط به صلح انحصاری نیست، به کسی اجازه ویتو نمیدهد و هر توافقنامه در این بخش را با مردم شریک میسازد.
به گفتۀ وی، حکومت، در روند صلح برخورد احساساتی نمیکند؛ بلکه بر اساس راهبرد و پلان به پیش میرود.