غنی: تندروان پاکستانی چگونه به جنگ غزنی آمدند و چرا در پاکستان تداوی می شود؟

محمد اشرف غنی، رئیس جمهور افغانستان، حین دیدار با شماری از باشندگان شهر غزنی پس از جنگ

رئیس جمهور افغانستان روز جمعه در جریان سفرش به شهر غزنی از نظامیان پاکستان خواست تا در مورد حضور تندروان پاکستانی که در جنگ اخیر شهر غزنی دخیل بودند و حال زخمیان تندروان پاکستان در قلمرو آن کشور تداوی می شود، پاسخ بدهد.

محمد اشرف غنی که پس از بیرون راندن طالبان از شهر غزنی در میان شماری از مردم آن ولایت صحبت می کرد، گفت که جنرال قمر جاوید بجوا، لوی درستیز پاکستان، چندین بار در تماس های تیلفونی توافق کرده بود که پس از انتخابات پارلمانی پاکستان، متوجه حضور تندروان کشورش در قلمرو افغانستان خواهد شد.

آقای غنی گفت "حال من پاسخ می خواهم که آنان [تندروان پاکستان] از کجا آمدند و چرا در شفاخانه های شما تداوی می شوند."

رئیس جمهور افغانستان همچنین گفت که لوی درستیز پاکستان به وی اطمینان داده بود که جلو تندروان پاکستانی را خواهد گرفت و مانع عبور و مرور آنان به قلمرو افغانستان خواهد شد و خطاب به لوی درستیز پاکستان گفت که "جنرال بجوا، شما با ما سند امضا کردید و به تکرار از طریق تماس تیلفونی برایم گفتید که پس از انتخابات [در پاکستان] متوجه این موضوع خواهید بود."

تا حال حکومت پاکستان در مورد گفته های رئیس جمهور افغانستان تبصره نکرده است.

یک روز قبل نیز ادعا های در رسانه های اجتماعی نشر شد که گویا تندروان پاکستانی که در جنگ شهر غزنی زخمی شده اند، به شفاخانه های پاکستان انتقال داده شده اند و در آنجا تداوی می شوند. اما، محمد فیصل، سخنگوی وزارت خارجۀ پاکستان، این ادعا ها را بی اساس خواند.

در اواخر ماه می سال جاری، کابل و اسلام آباد توافق " برنامه عمل افغانستان و پاکستان برای صلح و همبستگی" را امضا کردند. حمایت پاکستان از روند مذاکرات صلح به رهبری افغانستان و اقدامات موثر اسلام آباد در برابر تندوران از مسایل عمدۀ است که در این توافق درج شده است.

با وجودیکه مقامات اسلام آباد تا حال در مورد اظهارات رئیس جمهور غنی چیزی بیان نکرده اند، افراسیاب ختک، یکی از نخبگان سیاسی پاکستان، در روز های که جنگ در شهر غزنی ادامه داشت، در یک پیام تویتر خود ادعا کرد که تندروان پاکستان در جنگ غزنی شرکت دارند و حکومت پاکستان باید پاسخگوی آن باشد.

آقای ختک در تویتر خود نوشت که "حکومت پاکستان نیاز دارد تا در مورد اجساد پاکستانی های که از جنگ غزنی آورده می شوند، جنگجویانی که دستگیر می شود، توضیح بدهد."

این سیاستمدار پاکستان همچنین گفته است که جنگ غزنی تکرار " شکست مفتضحانه" جنگ ۱۹۸۹ میلادی در جلال آباد است.

بر اساس ادعای حکومت نجیب الله، رئیس جمهور پیشین افغانستان، تندروان و نظامیان پاکستان به صورت مستقیم در جنگ ۱۹۸۹ میلادی در جلال آباد با تمام قوت حضور داشتند و در نهایت با شکست مواجه شدند.

نظامیان حکومت افغانستان گفته اند که در جنگ شهر غزنی، حدود ۵۰۰ نفر به شمول نیرو های امنیتی و دفاعی أفغان، غیر نظامیان و جنگجویان طالبان به شمول تندروان خارجی کشته شده اند.

نظامیان افغان گفته اند که علاوه بر تندروان پاکستان، تندروان عرب و چیچین نیز در جنگ غزنی اشتراک داشتند.