ولادمیر زیلینسکی، رییس جمهور اوکراین، روز دوشنبه ۱۱ اپریل (۲۲ حمل) گفت ترس دارد که روسیه ممکن در کشورش از سلاحهای کیمیایی کار بگیرد.
رییس جمهور زیلینسکی همچنین از کشورهای غربی خواست تا تعزیرات شدیدتری را علیه روسیه وضع کنند تا از استعمال چنین تسلیحات جلوگیری شود.
این اظهارات رییس جمهور اوکراین پس از آن از طریق یک سخنرانی ویدیویی بیان شد که گزارشهای تایید ناشده حاکی از آن است که روسیه از قبل اسلحۀ کیمیایی را در شهر بندری ماریوپل که در محاصره قرار دارد، استعمال کرده است.
رییس جمهور زیلینسکی در این سخنرانیاش همچنین خواهان کمکهای بیشتر نظامی ایالات متحده و متحدین امریکا شد.
رییس جمهور زیلینسکی افزود که یک نمایندهٔ ملیشههای حامی روسیه در منطقهٔ شرقی دونتسک گفته است که روسیه ممکن از سلاح کیمیایی در ماریوپل کار بگیرد.
آقای زیلینسکی با اشاره به این اظهارات گفت که "ما این موضوع را بسیاری جدی بررسی میکنیم"، اما در مورد اینکه آیا روسیه از قبل سلاح کیمیایی را در این منطقه استعمال کرده است یا خیر، چیزی بیان نکرد.
رییس جمهور زیلینسکی در جریان سخنرانیاش افزود: "میخواهم به رهبران جهان خاطر نشان سازم که احتمال استعمال سلاحهای کیمیایی توسط روسیه از قبل مورد بحث قرار گرفته است."
بنا بر این، رییس جمهور اوکراین بر ضرورت اقدامات شدیدتر و سریعتر در برابر تهاجم روسیه بر کشورش تاکید کرد.
در همین حال، لیز تراس، وزیر خارجهٔ بریتانیا، گفته است که در مورد این گزارشها آگاهی دارد.
خانم تراس گفته است که بریتانیا با شرکای خود کار میکند تا جزییات استعمال سلاح کیمیایی در اوکراین مشخص شود. او افزود: " استعمال چنین سلاح، تشدید بیرحمانهای منازعه خواهد بود و ما [رییس جمهور ولادیمیر] پوتین و رژیم او را حسابده قرار خواهیم داد."
جان کربی، سخنگوی وزارت دفاع ایالات متحده گفته است که امریکا در حال حاضر نمیتواند گزارش استعمال سلاح کیمیایی توسط روسیه را تایید کند، اما افزود که اگر استعمال این گونه تسلیحات واقعیت داشته باشد، ''قابل نگرانی عمیق" است.
آقای کربی افزود: "این گزارش ها انعکاسدهندهٔ نگرانیهایی است که ما در مورد [اقدام] بالقوهٔ روسیه برای استعمال انواع عوامل کنترول شورش، از جمله گاز اشکآور مخلوط با مواد کیمیایی در اوکراین داشتهایم."
آقای زیلینسکی همچنین گفت که در حملات قوای روسیه ''دهها هزار نفر" در شهر ماریوپل کشته شده اند، اما در مورد جزییات ارایه نکرد.
اما سخنگوی پنتاگون گفته است که ایالات متحده قادر نشده تا شمار تلفات را در شهر بندری ماریوپل تایید کند، زیرا به گفتۀ وی جنگ در این منطقه همچنین ادامه دارد. آقای کربی اضافه کرد که ''شمار کشتهشدگان احتمالاً" قابل ملاحظه است.
مقامهای کرملین تا حال در مورد گزارش استعمال سلاحهای کیمیایی یا پلان استعمال چنین تسلیحات تبصره نکرده اند.
قبل بر این، روسیه اوایل روز دوشنبه ۱۱ اپریل گفت که مسکو چندین سیستم دافع هوای اوکراین را در آخر هفتهٔ گذشته از بین برده است. اما این ادعای مقامهای روسیه تا حال از سوی منابع مستقل تایید و یا رد نشده است.
مقامهای روسی گفتند که چهار دستگاه دافع هوای اس-۳۰۰ که از سوی کشورهای اروپایی به اوکراین فراهم شده بود، توسط راکتهای کروز نظامیان روسیه از بین رفته است. روسیه پیش از این نیز ادعا کرده بود که سیستمهای مشابه دافع هوای اوکراین را نابود کرده است.
سلواکیا که عضو ناتو است، اخیراََ اعلام کرد که سیستم دافع هوای اس-۳۰۰ را به اوکراین داده است، اما این کشور ادعای روسیه مبنی بر تخریب این سیستم را رد کرده است. لوبیکا جانیکو، سخنگوی حکومت سلواکیا، گفت: "سیستم اس-۳۰۰ از بین نرفته است."