بنیامین نتنیاهو، صدراعظم اسراییل، روز یکشنبه ۱۵ دسمبر (۲۵ قوس) پس از تماس با دونالد ترمپ، رییس جمهور منتخب ایالات متحده، گفت که کشورش قصد دارد تا "واقعاً شرق میانه را تغییر" بدهد.
وزارت خارجهٔ اسراییل با نشر پیامی درشبکۀ ایکس از قول نتنیاهو نوشته است: "ما واقعاً شرق میانه را تغییر میدهیم. سوریه دیگر آن سوریه نیست و همینطور لبنان، غزه هم دیگر آن غزه نیست و رژیم ایران، رییس محور شرارت، هم دیگر مانند گذشته نیست و مزه قدرت آهنین ما را چشیده است."
اسراییل آنچه را مقامهای ایرانی "محور مقاومت" میخوانند، محور شرارت خطاب میکند. اشارهٔ صدراعظم اسراییل از ایران و گروههای تحت حمایت آن در منطقه است، از جمله حزبالله لبنان، حماس، حوثیهای یمن و حکومت پیشین سوریه تحت رهبری بشار اسد، رییس جمهور پیشین سوریه.
اما حکومت ایران از گروههای اسلامگرا مستقر در شرق میانه به نام "محور مقاومت" یاد میکند، از جمله حزبالله لبنان، حماس، جهاد اسلامی، حوثیهای یمن و گروههای شیعه در عراق، گروههایی که بر ضد ایالات متحده و اسراییل عمل میکنند.
وزارت خارجهٔ اسراییل در این پیام از قول نتنیاهو همچنین نوشته است: "در گفتگو با رییس جمهور ترمپ، بر لزوم تکمیل پیروزی اسراییل تاکید کردم."
پیش از این، رییس جمهور منتخب ایالات متحده به تاریخ دوم دسمبر هشدار داد که اگر حماس قبل از مراسم تحلیف وی گروگانها را آزاد نکند، با پیامدهای سنگینی مواجه خواهد شد.
پس از حملات هفتم اکتوبر ۲۰۲۳ حماس بر جنوب اسراییل، حزبالله، متحد حماس و ایران، تقریباَ همه روزه با اسراییل درگیر تبادل آتش بوده است. اما نظامیان اسراییل از ۲۳ سپمبر تا اواخر نومبر حملات هوایی خود را در لبنان افزایش داد.
در نهایت، روسای جمهور ایالات متحده و فرانسه به تاریخ ۲۶ نومبر از توافق آتشبس میان اسراییل و حزبالله، خبر دادند. رهبران دو کشور گفتند که این آتشبس نه تنها اسراییل را در برابر تهدیدات گروه تندرو حزبالله که از حمایت ایران برخوردار است، محافظت خواهد کرد، بلکه شرایط را برای "آرامش دوامدار" ایجاد خواهد کرد.
پس از این آتشبس شکننده، نتنیاهو گفت که "طول آتشبس بستگی به آنچه در لبنان اتفاق میافتد" دارد و این آتش بس به اسراییل اجازه میدهد تا فشار بر حماس را "تشدید" و بر "تهدید ایران" تمرکز کند.
این حملات عمدتاً مقرهای حزبالله را در جنوب بیروت و در شرق و جنوب لبنان هدف قرار داده است. اسراییل به تاریخ ۳۰ سپتمبر نیروهای زمینی خود را نیز به لبنان اعزام کرد.
اردوی اسراییل گفته است که "اهداف تروریستی حزب الله" در جنوب بیروت از جمله "مراکز فرماندهی، تاسیسات تولید سلاح و زیرساخت های تروریستی حزب الله" را هدف قرار داده است.
در حملات اسراییل چندین فرمانده و رهبر ارشد حزبالله کشته شده اند.
خبرگزاری رویتز از قول فراس ابیض، وزیر صحت لبنان، گزارش داده است که در اثر حملات اسراییل بر لبنان از تاریخ هفتم اکتوبر ۲۰۲۳ تا حالا، ۴۰۴۷ نفر کشته و ۱۶۶۳۸ زخمی شده اند. ابیض گفت که کشته شدگان شامل ۳۱۶ کودک و ۷۹۰ زن میشود.
حملات بر سوریه
در جریان جنگ بر ضد حماس در غزه و حزبالله در لبنان، اسراییل در عین زمان هر از گاهی حملات هوایی را در سوریه نیز انجام میداد، اما به ندرت مسوولیت آن را بر عهده میگرفت.
با اینحال، پس از سرنگونی رژیم بشار اسد، رییس جمهور پیشین سوریه، و تصرف دمشق توسط شورشیان اسلامگرا، اسراییل صدها حمله هوایی را در سوریه انجام داده و به صراحت مسوولیت آن را بر عهده گرفته است.
همزمان با این حملات کم سابقه، نتنیاهو، صدراعظم اسراییل گفته که قصد دخالت در سوریه را ندارد، اما میخواهد امنیت کشورش را تضمین کند.
نتنیاهو گفته است: "ما قصد دخالت در امور داخلی سوریه را نداریم، اما قطعاً قصد داریم امنیت خود را تضمین کنیم. به نیروی هوایی دستور دادم به تواناییهای نظامی استراتیژیک باقی مانده از اردوی اسد حمله کند تا به دست گروههای جهادی نیفتد."
با اینحال، صدراعظم اسراییل گفته که خواهان روابط عادی با حکومت بعدی سوریه است. نتنیاهو گفت: "ما خواهان روابط عادی با رژیم جدید در سوریه هستیم، اما اگر این رژیم به جمهوری اسلامی اجازۀ استقرار در سوریه و انتقال سلاح به حزبالله را بدهد، قاطعانه پاسخ خواهیم داد و سرنوشت او مانند اسد خواهد بود."
ایران نیز علاوه بر تجهیز گروههای نیابتی خود، دو بار به صورت مستقیم به اسراییل حمله کرد. در نتیجه حملات تلافیجویانه اسراییل، بخش بزرگی از توان سیستم دفاع هوایی و تولید میزاییلهای بالستیک ایران از بین رفت. به گفته مقامات اسراییلی و کارشناسان نظامی، ایران حالا در برابر حملات احتمالی آینده اسراییل بسیار آسیبپذیر شده است.
در تهیهٔ این گزارش، از خبرگزاریهای رویترز و فرانس استفاده شده است.