به دنبال چهار روز درگیری نظامیان روسی با نیروهای اوکراینی، ولادیمیر پوتین، رییس جمهور روسیه روز یکشنبه ۲۷ فبروری (هشتم حوت) دستور داده است که نیروی هستهای آن کشور در حالت آماده باش ویژۀ نظامی قرار بگیرند.
آقای پوتین پیش از این هشدار داده بود که هر کسی در عملکرد روسیه در اوکراین مداخله کند، با پیامدهایی مواجه خواهد شد که هرگز آن را ندیده باشد.
ایالات متحده در واکنش به این اقدام مسکو گفت که دستور آماده باش برای نیروی هستهای تشدد "کاملاً غیرقابل قبول" است و به گفتۀ سخنگوی قصر سفید، رهبر روسیه میخواهد که با بنا کردن تهدیدات "تهاجم بیشتر" بر اوکراین را توجیه کند.
جین ساکی، سخنگوی قصر سفید روز یکشنبه در صحبت با شبکۀ خبری ای بی سی گفت: "این روشی است که در جریان این منازعه ما شاهد توسل به آن از سوی رییس جمهور پوتین بوده ایم، یعنی ساختن تهدیداتی که اصلاً وجود ندارد تا تهاجم بیشتر توجیه شود."
لیندا تامس گرینفیلد، سفیر ایالات متحده در سازمان ملل متحد این اقدام ولادیمیر پوتین را به شدیدترین الفاظ محکوم کرده است.
خانم تامس گرینفیلد در مصاحبه با شبکۀ تلویزیونی سی بی اس گفت: "این بدان معنا است که رییس جمهور پوتین به تشدید بخشیدن این جنگ با روشی ادامه میدهد که به کلی غیرقابل قبول است."
ینس ستولتنبرگ، منشی عمومی ناتو نیز این اقدام روسیه را "لفاظی خطرناک" و رفتار "غیرمسوولانه" خوانده است. آقای ستولتنبرگ در مصاحبه با شبکۀ سی ان ان گفت: "اگر این لفاظی را با آنچه که آنان در اوکراین انجام میدهند- به راه انداختن جنگ بر ضد یک کشور مستقل و دارای حاکمیت ملی، تهاجم تمام عیار اوکراین- با هم بیامیزیم، به جدیت اوضاع اضافه میشود."
منشی عمومی ناتو گفت که ایالات متحده و اروپا در پاسخ به پرخاشگری نظامی و لفاظی تهدید آمیز روسیه باید "واقعاً کنار هم بایستند."
او گفت: "خواستار جنگ با روسیه و در صدد تقابل نیستیم. ما یک پیمان دفاعی استیم، اما باید واضح کنیم که هیچ جای سو تفاهم و محاسبۀ نادرست در مورد توانمندی مان به دفاع و حفاظت از متحدان ما وجود نداشته باشد."
با اینحال، آقای ستولتنبرگ گفت که "مسوولیت عمده و وظیفۀ اساسی" ناتو جلوگیری از حمله بر یک کشور عضو این پیمان است. او افزود: "اوکراین یک شریک بسیار باارزش [ناتو] است، از آن حمایت میکنیم، اما اوکراین زیر پوشش عین شکل امنیت و امنیت مطلق که اعضای ناتو از آن برخورداراند، قرار نمیگیرد."
پس از تهاجم روسیه بر اوکراین، ایالات متحده و شماری دیگر از کشورهای غربی تحریمهای شدید را بر مسکو وضع کردند. غرب، به شمول ایالات متحده، افزون بر فراهم آوری کمک بشری به اوکراین، مساعدتهای نظامی را نیز به آن کشور مهیا کرد.
ولادیمیر پوتین گفته است که به خاطر گامهای "غیردوستانۀ" کشورهای غربی در مقابل روسیه، دستور آماده باش به نیروی بازدارندۀ هستهای را داده است.
روسیه بزرگترین انبار تسلیحات هستهای و میزایلهای بالستیکی جهان را در اختیار دارد که ستون اصلی نیروی بازدارندۀ هستهای آن کشور را تشکیل میدهد.
به نظر میرسد که صدور هشدار آماده باش به نیروی هستهای، پوتین را یک گام به کاربرد اسلحۀ هستهای نزدیکتر میسازد.