ولادیمیر پوتین، رییس جمهور روسیه، روز جمعه ۱۴ جون (۲۵ جوزا) گفت که مسکو تنها در صورتی حملات خود به اوکراین را متوقف میکند که کیف نیروهای خود را از شرق و جنوب آن کشور خارج کند و از تلاش برای پیوستن به ناتو دست بردارد.
پوتین در یک سخنرانی تلویزیونی گفت: "نیروهای اوکراینی باید به طور کامل از جمهوری خلق دونتسک، جمهوری خلق لوهانسک، منطقه خرسون و زاپوریژژیا بیرون شوند.''
پوتین افزود: ''به مجردی که کیف اعلام کند آماده انجام این کار است و به طور واقعی خروج نیروها را آغاز می کند و صورت رسمی پلان پیوستن به ناتو را رد می کند، ما بلافاصله، به معنای واقعی کلمه در همان دقیقه، آتشبس میکنم و مذاکرات را آغازمیکنیم.''
روسیه ادعا میکند که این چهار منطقه-دونتسک، لوهانسک، خرسون و زاپوریژژیا- را در سال ۲۰۲۲ ضمیمه قلمرو خود کرد، اما بر هیچ از این مناطق کنترول کامل ندارد. مراکز مناطق خرسون و زاپوریژژیا هنوز هم در کنترول نیروهای اوکراین قرار دارند.
پوتین همچنین گفت که روسیه در صدد اوکراینی ''بی طرف، غیرمنسلک، غیر هستهای، غیرنظامی سازی و نازیزدایی'' بود.
این دو کشور-روسیه و اوکراین-به جز هفتههای نخست تهاجم نظامی، در بیش دو سال گذشته درگیر جنگ خونین بودهاند و تا حالا هیچ گفتوگو مستقیم صلح میان دو کشور صورت نگرفته است.
اوکراین همواره خواهان خروج کامل نیروهای روسیه از قلمرو اوکراین به شمول شبه کریمیه شده و تاکید کرده که فقط در چنین حالت مذاکرات صلح میان مسکو و کیف میتواند آغاز شود.
کیف امیدوار است در نشست صلح که قرار است در آخر هفته در سویس برگزار شود، حمایت بین المللی را به دست آورد.
این اظهارات پوتین در حالی صورت گرفته است که روسیه در میدان جنگ پیشروی می کند، اما اوکراین با کمبود نیروی انسانی و مهمات دست و پنجه نرم می کند. برخی از تحلیلگران میگویند که اظهارات پوتین بازتاب دهنده عدم تمایل او به سازش است.
واکنش اوکراین و متحدین غربی آن
اوکراین و متحدین غربی آن- ناتو و ایالات متحده- به طور فوری این شرایط سخت پوتین برای توقف حمله نظامی تمام عیار که او در فبروری ۲۰۲۲ آغاز کرد، رد کردند. اوکراین نیز به موقفگیری خود در قبال روسیه اصرار دارد و مقامات آن کشور بارها گفتهاند که تنها در صورت خروج کامل روسیه از مناطق اشغالی از صلح حمایت خواهند کرد.
وزارت خارجه اوکراین، این خواستهای پوتین را ''مضحک'' خواند و گفت که پوتین ''اشغال و نابودی مردم اوکراین'' را میخواست.
میخاییلو پودولیاک، مشاور ولادمیر زیلنسکی، رییس جمهور اوکراین، نیز این خواستهای رییس جمهور روسیه، را "کاهبرداری کامل" و "توهین به عقل سلیم" خواند.
لوید آستن، وزیر دفاع ایالات متحده، در پایان نشست ناتو در بروکسل، پایتخت بلجیم، گفت: ''پوتین قلمرو مستقل اوکراین را به طور غیرقانونی اشغال کرده است. او در موقعیتی نیست که به اوکراین دیکته کند که آنان [مقامات اوکراین] برای برقراری صلح چه کاری باید انجام دهند."
ینس استولتنبرگ، منشی عمومی سازمان پیمان اتلانتیک شمالی (ناتو) در واکنش به این اظهارت رییس جمهور روسیه گفت که پوتین "با حسن نیت" عمل نمی کند.
او با اشاره به اظهارات پوتین گفت: ''این پیشنهاد در واقع به این معناست که روسیه باید به اهداف جنگی خود دست یابد." به گفته استولتنبرگ، پوتین انتظار دارد که اوکراینیها باید به میزان قابل ملاحظه بیشتر از آنچه روسیه تا حالا قادر به اشغال آن بوده است، تسلیم مسکو کنند.
پوتین گفته است مسکو می تواند به اوکراین اجازه دهد "حاکمیت" مناطق جنوبی خرسون و زاپوریژژیا را حفظ کند، مشروط بر اینکه که روسیه ارتباط زمینی قوی با شبه جزیره کریمیه داشته باشد، منطقهای که مسکو در سال ۲۰۱۴ آنرا ضمیمه قلمرو خود اعلام کرد.
بخشی از این گزارش از خبرگزاری فرانس پرس گرفته شده است.