پوتین: وضعیت امنیتی در مرز افغانستان و تاجیکستان نگران کننده است

عکس: آرشیف

ولادیمیر پوتین، رییس جمهور روسیه می‌گوید که وضعیت امنیتی در مرز افغانستان و تاجیکستان نگران کننده است؛ خطری که مسکو می‌خواهد با تقویت پایگاه نظامی خود در تاجیکستان و دادن تسلیحات و تجهیزات به این کشور، آن را کاهش دهد.

خبرگزاری تاس روسیه گزارش می‌دهد که آقای پوتین روز دوشنبه ۲۷ دسمبر (ششم جدی) در ملاقات با امام علی رحمان، رییس جمهور تاجیکستان گفت: "وضعیت کنونی در مرز با افغانستان سبب نگرانی و هشدار شده و من این را می‌دانم و به همین منظور به طور منظم با شما در تماس هستم."

آقای پوتین افزود که روسیه و تاجیکستان در حال توسعه روابط خود در مسایل امنیتی استند.

پس از خروج نیروهای امریکایی و تصرف افغانستان توسط طالبان، روسیه از سرازیر شدن احتمالی تندروان اسلامی به کشورهای آسیای مرکزی نگران بوده و در پی ایجاد سپر دفاعی در جنوب تاجیکستان است.

پوتین خطاب به رییس جمهور تاجیکستان گفت: "طبق توافق ما، مقداری تسلیحات و تجهیزات برای تقویت نیروهای مسلح تاجیکستان تحویل داده شده است تا تاجیکستان بتواند به طور موثر با هر گونه تهدیدی مقابله کند که از خارج برای کشور شما سرچشمه می‌گیرد."

پس از تسلط طالبان بر افغانستان، نظامیان روسیه در تاجیکستان تمرینات نظامی را راه اندازی کرده و پایگاه‌های نظامی خویش را تقویت کرد.

روسیه در ماه جاری اعلام کرد که پایگاه نظامی خود در تاجیکستان را با ۳۰ تانک جدید تقویت می‎کند و نیروهایش تمرینات نظامی با سیستم‌های دفاع میزاییل را در تاجیکستان انجام داده اند.

رییس جمهور پوتین بار‌ها هشدار داده است که گروه‌های افراطی ممکن با استفاده از وضیعت نا به سامان سیاسی افغانستان تلاش کنند وارد کشور‌های آسیای مرکزی شوند.

او همچنین گفته است که احتمالا "تروریست ها" تلاش کنند تا اوضاع را در کشور‌های همسایۀ افغانستان بی‌ثبات کنند و هشدار داده است که این تندروان ممکن حتا "گسترش مستقیم" خود را در کشور‌های همسایۀ افغانستان آزمایش کنند.

تاجیکستان که بیش از ۱۳۵۷کیلومتر مرز با افغانستان دارد، بار بار نگرانی خود را در مورد جنگ و ناامنی در افغانستان و گسترش و نفوذ دهشت افگنان از این کشور به تاجیکستان ابراز کرده است.

امام علی رحمان از سال‌ها به این سو مواضع سختگیرانه‌ای علیه اسلامگرایان تندرو و سرکوب جنبش‌های اسلام‌گرا در داخل کشور خود دارد، تا حدی که این امر موجب نگرانی فعالان حقوق بشری شده است.

پس از به قدرت رسیدن طالبان در ۱۵ اگست، اکثر کشورهای آسیای میانه به جز تاجیکستان، هیات‌های بلندپایه‌ای را برای گفتگو در مورد گسترش روابط با افغانستان به کابل فرستاده اند. اما این کشورها هنوز رژیم جدید افغانستان را به رسمیت نشناخته اند.

طالبان گفته اند که‌ آنان تهدیدی را متوجه کشور‌های آسیای مرکزی نمی سازند، اما همسایگان شمالی افغانستان در گذشته مورد حملاتی قرار گرفته اند که بر اساس گزارش ها، به کمک اسلامگرایان مستقر در افغان سازماندهی شده است.