براساس یک فرمان که روز شنبه نهم نومبر (۱۹ عقرب) نشر شد، ولادیمیر پوتین، رییس جمهور روسیه یک پیمانی را در مورد همکاری استراتیژیک کشورش با کوریای شمالی که شامل همکاریهای متقابل دفاعی نیز میشود، توشیح و به قانون مبدل کرد.
این توافقنامه که در جریان سفر پوتین به کوریای شمالی در ماه جون توسط او و کیم جونگ اون، رهبر کوریای شمالی امضا شد، از طرفین خواسته است که در صورت حمله مسلحانه به کمک دیگری برسند.
مجلس نمایندگان پارلمان روسیه این پیمان را ماه گذشته و مجلس سنای روسیه آن را در هفتهٔ جاری تصویب کرد. فرمان پوتین در این خصوص روز شنبه در وبسایت دولتی روسیه که طیمراحل تقنینی این کشور را نشر میکند، نشر شد.
روسیه و کوریای شمالی، از مدت ها بدین سو، شرکای نزدیک بودند اما همکاری میان آنان، متعاقب تهاجم روسیه بر اوکراین در سال ۲۰۲۲ تقویت یافت. امضای این پیمان روابط مسکو و پیونگیانگ را بیش از پیش نزدیکتر میسازد.
مقامات امریکایی گفته اند که کوریای شمالی هزاران محموله تسلیحاتی، به شمول میزایلهای بالستیک، را برای روسیه فراهم کرده است، اما پیونگ یانگ و مسکو، این موضوع را رد میکنند.
افزون بر آن، گزارش ها از کوریای جنوبی و کشورهای غربی نیز دال بر ارسال تسلیحات توسط کوریای شمالی به روسیه است. اوکراین نیز گفته است که آثاری از این تسلیحات را در مناطق که روسیه حملات انجام داده، دیده است.
در همین حال ولادمیر زیلینسکی، رییس جمهور اوکراین روز پنجشنبه گفت که کوریای شمالی ۱۱ هزار سرباز به روسیه اعزام کرده است و برخی از آنها در جنگ با نیروهای کیف در منطقه کورسک جنوبی روسیه تلفات دیده اند.
وزارت دفاع ایالات متحده نیز تایید کرده است که کوریای شمالی حدود ۱۰ هزار نیرو به روسیه اعزام کرده است تا در آنجا آموزش نظامی ببینند. روسیه حضور نیروهای کوریای شمالی را تایید یا رد نکرده است.
همکاری نزدیک روسیه و کوریای شمالی نگرانیهای جهانی به ویژه کشورهای غربی را برانگیخته است.
مارک روته، منشی عمومی سازمان پیمان اتلانتیک شمالی (ناتو)، روز پنجشنبه، هفتم نومبر (۱۷عقرب) هشدار داد که همکاری نظامی کوریای شمالی با روسیه در جنگ علیه اوکراین، تنها تهدید برای اروپا نیست، بلکه امنیت جهانی را نیز به مخاطره میاندازد.
او تاکید کرد که این تهدید فراتر از سرحدات اروپا گسترش یافته و نیازمند واکنش جمعی و هماهنگ از سوی جامعۀ بینالمللی است.
یون سوک یول، رییس جمهوری کوریای جنوبی، نیز در یک نشست خبری در سیول پایتخت این کشور اعلام کرد که کشورش با توجه به میزان دخالت کوریای شمالی در جنگ روسیه علیه اوکراین، استراتیژی حمایت خود را به تدریج تنظیم خواهد کرد. او گفت: "این بدین معنا است که احتمال ارسال تسلیحات را رد نمیکنیم."
در همین حال، وزرای خارجه گروه هفت، به همراه کوریای جنوبی، آسترالیا و نیوزیلند، در بیانیۀ مشترکی نگرانی عمیق خود را نسبت به "حمایت مستقیم کوریایی شمالی از جنگ روسیه علیه اوکراین" اعلام کردند.
در این بیانیه آمده است: "ما همکاریهای نظامی رو به افزایش میان کوریای شمالی و روسیه، از جمله صادرات میزایلهای بالستیک کوریای شمالی و تهیه غیرقانونی این تسلیحات توسط روسیه را محکوم میکنیم."
کارشناسان میگویند که احتمالاً کوریای شمالی در مقابل نیروهایش، در پی تضمینهای امنیتی و کسب تکنالوژی نظامی از روسیه است، از ماهوارههای نظارتی گرفته تا کشتیهای تحت البحری.
کوریای شمالی و روسیه به خاطر برنامهٔ تسلیحات هستهای شان تحت تعزیرات ملل متحد قرار دارند. روسیه همچنان به خاطر تهاجم نظامی علیه اوکراین از سوی ملل متحد تحریم شده است.
در تهیهٔ این مطلب از گزارش خبرگزاری رویترز استفاده شده است.