صدر اعظم قطر با رهبر طالبان در قندهار مخفیانه دیدار کرده است – رویترز

شیخ محمد بن عبدالرحمان آل ثانی، صدر اعظم قطر (راست) و ملا هبت‌الله آخندزاده، رهبر طالبان

خبرگزاری رویترز از قول یک منبع آگاه گزارش داده است که صدر اعظم قطر در جریان سفر اخیرش به افغانستان با ملا هبت‌الله آخندزاده، رهبر طالبان در قندهار دیدار کرده و در مورد رفع تنش میان حکومت طالبان و جامعۀ بین‌المللی و بیرون کشیدن افغانستان از انزوا صحبت کرده است.

در گزارش آمده است که شیخ محمد بن عبدالرحمان آل ثانی در دیدار با ملا هبت‌الله به تاریخ ۱۲ ماه می (۲۱ ثور) بر ضرورت لغو محدودیت‌های طالبان بر آموزش و کار زنان و دختران تاکید کرده است.

در صورتی که این دیدار تایید شود، این نخستین ملاقات رهبر طالبان با یک رهبر خارجی خواهد بود. ملا هبت‌الله در قندهار به سر برده و در انظار عمومی ظاهر نمی‌شود و تا کنون تنها چند پیام صوتی از وی منتشر شده است.

این منبع که نخواسته است نامش گرفته شود، به خبرگزاری رویترز گفته است که در مورد این دیدار و تماس موضوعاتی که در آن بحث شده است، به حکومت ایالات متحده گزارش داده شده است.

ایالات متحده از حکومت طالبان خواسته است که محدودیت‌ها بر آموزش و کار زنان و دختران را برداشته و به زنان اجازه دهند که در تمام بخش‌ها، به شمول ادارات ملل متحد و سازمان‌های امدادرسان کار کنند.

قصر سفید تا کنون در مورد دیدار صدر اعظم قطر با رهبر طالبان ابراز نظر نکرده و وزارت خارجۀ امریکا و سفارت قطر در واشنگتن نیز به پرسش‌های رویترز در این مورد پاسخ ارایه نکرده اند. طالبان نیز تا حال در این مورد چیزی نگفته اند.

منع کار و آموزش

محدودیت‌ها بر تحصیل و کار زنان، ارایه کمک‌های بشردوستانه را با مشکل مواجه کرده و یکی از دلایل اصلی به رسمیت شناخته نشدن حکومت طالبان از سوی جامعه بین‌المللی است.

سازمان ملل متحد با ارایه گزارشی به شورای حقوق بشر این سازمان در ماه مارچ گفت که رفتار طالبان با زنان و دختران می تواند جنایت علیه بشریت باشد. اما طالبان می‌گویند که مطابق با قوانین اسلامی و فرهنگ افغان‌ها به حقوق زنان احترام می گذارند.

با آنکه رهبر طالبان یک اسلام‌گرای تندرو است و تاکنون تمایل چندانی برای سازش در احکامش نشان نداده است، بر اساس گزارش رویترز، در دیدار با شیخ محمد وانمود کرده که آماده است تا راه هایی را برای پایان دادن به انزوای افغانستان و تقویت برنامه های امدادی در حالی که کشور در گرسنگی و فقر فرو می رود، جستجو کند.

این منبع به خبرگزاری رویترز گفته است که "این دیدار بسیار مثبت بود" و هبت‌الله "بسیار علاقه مند" به ادامه گفتگو با جامعه جهانی بود.

به گفتهٔ منبع شیخ محمد با هبت‌الله در مورد رفع ممنوعیت‌های تحصیل و کار زنان به ویژه کار در سازمان ملل متحد و دیگر سازمان‌های خیریه صحبت کرده است.

طالبان پس از مسلط شدن بر افغانستان، دختران و زنان را از آموزش به سویۀ بالاتر از صنف ششم منع کرده و نیز بر کار زنان در بیرون از منزل ممنوعیت وضع کرده اند. این گروه به تازگی زنان را از کار در ادارات ملل متحد و سازمان‌های غیر دولتی منع کرد.

رسیدگی به بحران بشری

شیخ محمد و هبت‌الله همچنین در مورد تلاش‌ها برای رسیدگی به بحران بشری موجود در افانستان نیز صحبت کرده اند.

سازمان ملل متحد گفته است که نزدیک به سه چهارم جمعیت ۴۰ میلیونی افغانستان نیاز به کمک داشته و این نهاد جهانی از کمبود پول برای رسیدگی به بحران بشری افغانستان هشدار داده است.

قطر در سال ۲۰۱۳ به گروه طالبان اجازه داد که دفتر سیاسی خود را در دوحه، پایتخت این کشور بگشاید و نیز گفتگوهایی را که منجر به عقد توافقنامۀ سال ۲۰۲۰ میان طالبان و ایالات متحده شد، تسهیل کرد. قطر همچنان در جریان عملیات خروج و تخلیۀ نظامی از افغانستان نقش بارزی را ایفا کرد.

با آنکه قطر حکومت طالبان را تا کنون به رسمیت نشناخته است و هیچ گونه رابطۀ مستقیم دپلوماتیک با حکومت این گروه ندارد، سفارت قطر در کابل باز بوده و از علایق ایالات متحده نیز نمایندگی می‌کند.