پس از یک شبانه روز از سرازیر شدن سیلابها در ولایت بغلان که سبب جان باختن صدها نفر شد، باشندگان محل از ناتوانی طالبان برای کمک به سیلاب زدگان در این ولایت انتقاد کرده و میگویند که هنوز هم مردم مصروف پیدا کردن اجساد بستگان شان اند.
در اثر سیلابهای مدهش که عصر روز جمعه ۱۰ می (۲۱ ثور) در ولسوالیهای برکه، بغلان مرکزی، نهرین و بخشهای شهر پلخمری سرازیر شد، تا اکنون از جان باختن بیش از ۳۱۰ گزارش شده و با در نظر داشت شدت این سیلابها، احتمال افزایش تلفات میرود.
احمد شعیب، باشندۀ ولسوالی نهرین ولایت بغلان، به صدای امریکا گفت که با گذشت ۲۴ ساعت از این حادثه طبیعی، سیلابزدگان تا اکنون هیچ کمکی دریافت نکردهاند.
شعیب افزود: "مردم به کمک فوری به شمول غذا و نان نیاز دارند. خانوادهها ما تمام دار و ندار شان را از دست دادند و معلوماتی هم که از دیگر قریهها گرفتیم، تا اکنون هیچ کمی به متضررین نشده است."
برنامۀ جهانی غذا سازمان ملل متحد (WFP) گفته است که در کنار تلفات انسانی، در سیلابهای روز گذشته بیش از ۱۰۰۰ منزل مسکونی به گونه کامل تخریب شده است و ۲۸۰۰ خانه دیگر آسیب دیدهاند.
یکی از باشندگان روستای شیخ جلال ولسوالی نهرین ولایت بغلان با نام مستعار احمد فواد، به صدای امریکا گفت که خانههای بسیاری از مردم در این ساحات تخریب شده و باشندگان از بیم سرازیر شدن سیلاب، به بلندی دامنهها پناه برده و شبها و روزها را در فضای باز میگذرانند.
او با انتقاد از ناتوانی طالبان در امر کمکرسانی به سیلابزدگان گفت که هیچ کسی نیست تا صدای آنان را بشنود. فواد افزود: "پس از اینکه صدها تن از هموطنان ما جان باختند، ظهر امروز شماری از نیروهای طالبان توسط هلیکوپترها به منطقه ما رسیدند و هلیکوپترها تعداد کمی از زخمیها را انتقاد دادند."
نصیر احمد فایق، سرپرست نمایندگی افغانستان در سازمان ملل متحد، از نهادهای بینالمللی خواسته است که برای رسیدگی به سیلابزدگان بغلان و دیگر ولایتها اقدام جدی کنند.
فایق روز شنبه ۱۱ می (۲۲ ثور) با نشر پیامی در رسانه اجتماعی ایکس افزوده که در سرازیر شدن سیلابهای اخیر صدها نفر در بخشهای افغانستان به ویژه بغلان جان باخته و نیاز است تا نهادهای بینالمللی برای کمک به سیلاب زدگان بشتابند.
رینا امیری، نمایندۀ ویژه امریکا در بخش حقوق بشر و ریچارت بنیت، گزارشگر ویژه سازمان ملل متحد در امور افغانستان نیز با نشر پیامهای در رسانه اجتماعی ایکس خواستار توجه بیشتر به سیلابزدگان بغلان شده و از طالبان خواسته اند که اقدامات جدی را در این باره روی دست گیرند.
رینا امیری در بخشی از پیام خود در ایکس ضمن ابراز همدردی با قربانیان این حوادث طبیعی خطاب طالبان گفته است:"برای مقابله با ویرانی های تغییرات آب و هوا، طالبان باید از قدرت تمام جمعیت استفاده کند و محدودیتهای فلج کننده زنان و دختران را حذف کنند."
در این حال، مقامهای طالبان گفته اند که دهها تیم صحی را به ولایت بغلان اعزام کرده و همچنان از روز گذشته به اینسو، عملیات نجات را در بخشهای این ولایت آغاز کرده اند.
وزارت دفاع طالبان گفته است که نیروهای آنان دهها زخمی را توسط هلیکوپترها به شفاخانهها منتقل کرده و روند کمکرسانی به باشندگان محل جریان دارد.
عبدالغنی برادر، معاون ریاست الوزرا و رییس کمیسیون عالی رسیدگی به حوادث طبیعی طالبان، از نهادهای مسوول خواسته است که آمادگی کامل خود را برای کمک به سیلابزدگان روی دست گیرند.
انتقادها از عدم رسیدگی طالبان به سیلابزدگان در ولایت بغلان در حالی مطرح میشود که بر اساس معلومات برنامه جهانی غذا سازمان ملل متحد (WFP) در افغانستان، تا اکنون بیش از ۳۱۰ نفر در اثر سیلابها در این ولایت جان باخته و هزاران خانه یا به صورت کامل ویران شده و یا هم آسیب دیدهاند.
حامد کرزی، رییس جمهور پیشین افغانستان، در پیامی ایکس ضمن ابراز همدردی با قربانیان سیلابهای اخیر، از سازمانهای خیریه و تجار ملی خواسته است تا با مردم آسیبدیده مردم بغلان کمک کنند.
از سوی هم، میرویس عزیزی، رییس بنیاد عزیزی و یکی از تاجران افغان، از کمک ۵۰ میلیون افغانی به سیلابزدگان ولایت بغلان خبر داده است.این تجار افغان در پیامی در رسانه اجتماعی ایکس با بستگان قربانیان ابراز غمشریکی کرده و اطمینان داده است که این کمکها به زودی در اختیار آنان قرار میگیرد.
در همین حال، عبدالله عبدالله، رییس پیشین شورای عالی مصالحه، با نشر پیامی در رسانه اجتماعی ایکس ضمن ابراز همدردی با قربانیان سیلابهای اخیر در ولایات مختلف افغانستان، از جامعه بین المللی خواسته است تا به اسرع وقت برای قربانیان کمکهای شان را فراهم کند.
جبهه مقاومت ملی افغانستان به رهبری احمد مسعود، با نشر پیامی در رسانه اجتماعی ایکس نیز با قربانیان این سیلابها ابراز همدردی کرده است.
سیلابهای مدهش در حالی نقاط مختلف افغانستان را متاثر کرده است که به گفته سازمانهای بین المللی، میلیونها نفر در این کشور زیر خط فقر زندگی میکنند؛ زنان و دختران در زیر حاکمیت طالبان به طور گسترده از کار و تحصیل محروم شدهاند؛ بیش از سه میلیون کودک از بیماری سوی تغذیه رنج میبرند و کمکهای بین المللی پس از تسلط مجدد طالبان بر افغانستان به طور چشمگیر برای این کشور کاهش یافته است.