کلیسا به مسجد مبدل شد؛ واکنش‌ها به تصمیم اردوغان 

پس از آن که رجب طیب اردوغان، رییس جمهور ترکیه کلیسای معروف ایا صوفیه را از موزیم به مسجد مبدل کرد، برخی از کشورهای جهان به این تصمیم واکنش نشان دادند.

یونان که گذشتهٔ تاریخی با این بنای امپراتوری بیزانس (بزنتین) دارد، نخستین همسایه ترکیه بود که از تاثیرات منفی این اقدام بر روابط دو کشور هشدار داد.

کیریاکوس متسوتاکیس، صدر اعظم یونان گفت: "این انتخاب آنانی را می رنجاند که این بنا را منحیث میراث جهانی می‌شناسند. این اقدام نه تنها بر روابط میان ترکیه و یونان بلکه بر روابط ترکیه با اتحادیه اروپا نیز اثر خواهد گذاشت."

اتحادیه اروپا این اقدام را اسفبار خوانده است.

آقای اردوغان دیروز گفت که نخستین نماز دو هفته بعد در این بنا برپا خواهد شد، اما او افزود که ایاصوفیه به روی پیروان تمامی ادیان و بازدیدکنندگان باز خواهد بود.

ایالات متحده گفته است که از این تصمیم حکومت ترکیه ناراض است. با آنهم سخنگوی وزارت خارجه ایالات متحده گفت که در انتظار شنیدن طرح حکومت ترکیه برای دسترسی همگان به این بنا خواهد بود تا اطمینان حاصل گردد که دراین راستا ممانعت ایجاد نشود.

این مکان ابتدا به عنوان کلیسای جامع در عصر امپراتوری بزنتین مسیحی ساخته شد، اما پس از فتح قسطنطینیه (استانبول امروزی) در سال ۱۴۵۳ توسط امپراتوری عثمانی به مسجد تبدیل شد.

کلیسای ارتوداکس روسیه گفت: " جای شرم است که نگرانی کلیسای ارتوداکس روسیه و سایر کلیساهای ارتوداکس شنیده نشد."

مقامات این کلیسای روسیه گفتند که این تصمیم سبب فاصلهٔ بیشتر میان مسلمانان و مسیحیان خواهد شد.

ادارۀ آموزشی، علمی و فرهنگی ملل متحد (یونسکو) از مقامات ترکیه خواست تا برای جلوگیری از عقب‌گردی ارزش جهانی این بنا، گفتمان فوری را آغاز کند.

یونسکو گفت که کمیته میراث جهانی این سازمان چگونگی حفاظت از این بناتاریخی را در نشست بعدی خویش به بحث خواهد گرفت.

رییس جمهور ترکیه گفته است که کشورش اکنون از "لعنت الله، پیامبرها و فرشته‌ها رهایی یافت"؛ لعنتی که سلطان محمد دوم امپراتوری عثمانی گفته بود بر آنانی نازل خواهد شد که این مکان را از مسجد به چیز دیگری مبدل سازند.