واکنش کاربران شبکه‌های اجتماعی به صحبت احمد مسعود و حمدالله محب

حمدالله محب و احمد مسعود

صحبت احمد مسعود، "رهبر جبهۀ مقاومت ملی افغانستان" با حمد‌الله محب، مشاور پیشین امنیت ملی حکومت به رهبری محمد اشرف غنی، واکنش‌های متفاوتی را در شبکه‌های اجتماعی به همراه داشته است.

حمدالله محب ناوقت روز جمعه ۱۴ اکتوبر (۲۲ میزان) در پیامی در تویتر از صحبت با احمد مسعود خبر داد و گفت که در این گفتگو، دو طرف روی مسایل "بازگشت به مردم‌سالاری، نظام جمهوری و حفظ ارزش‌های ملی به شمول بیرق ملی" افغانستان تاکید کرده اند.

آقای محب افزوده که آنان همچنان تاکید کرده اند که برای حل مشکل کنونی افغانستان به اجماع سیاسی نیاز است. جبهۀ مقاومت ملی افغانستان صحبت حمدالله محب و احمد مسعود را تایید کرده، اما در این باره جزییات نداده است.

در این حال، شماری زیادی از کاربران شبکه‌های اجتماعی و به ویژه هواداران جبهۀ مقاومت و چهره‌های نزدیک به احمد مسعود و آقای محب واکنش‌های تندی نشان داده اند.

هارون معترف، رییس "جنبش گذار" در صفحۀ فیسبوک خود حمدالله محب، مشاور پیشین شورای امنیت ملی حکومت به رهبری محمد اشرف غنی را یکی از عاملان "سقوط نظام جمهوریت" عنوان کرده و گفته است: "محب هیچ عددی نیست که با او در مورد آیندۀ سیاسی صحبت شود. او یک مجرم سوخته است و از نظر مردم ما از دایرۀ مناسبات سیاسی طرد شده است."

تمیم عاصی، معین پالیسی و استراتیژی وزارت دفاع حکومت پیشین افغانستان نیز به این گفتگو واکنش نشان داده و آقای محب را عامل سقوط جمهوریت و یک "انسان شکست خورده" عنوان کرده است.

آقای عاصی از این اقدام احمد مسعود در پیامی در فیسبوک خود، سخت انتقاد کرده و گفته است: "با این حساب باید فاتحۀ مقاومت را خواند."

باری سلام، مشاور ارشد ارتباطات وزارت خارجه حکومت پیشین افغانستان نیز در صحفۀ تویترش نگاشته است: "احمد برای اینکه مسعود شود نباید اجازه دهد مهره‌های کهنه و ارزش‌سوخته و سقوط ‌کرده برایش تعیین تکلیف کنند و دامنش را با گند فساد و معامله و ریا آلوده سازند."

پس از سقوط نظام جمهوریت و مسلط شدن طالبان بر افغانستان، شماری از نخبگان سیاسی و کاربران رسانه‌های اجتماعی نیز در پهلوی سایر عوامل، حکومت به رهبری آقای غنی و حلقه نزدیک به او به شمول آقای محب را مسوول اصلی سقوط نظام جمهوریت قلمداد کردند.

اما آقای محب در اواسط ماه دسمبر ۲۰۲۱ میلادی در مصاحبه‌ای با صدای امریکا گفت که همه جناح‌ها به شمول شرکای بین‌المللی افغانستان، فعالان جامعه مدنی و رسانه‌ها در سقوط نظام جمهوریت مسوول اند.

این گفتگوی آقای محب با احمد مسعود برخی از دیگر کاربران رسانه‌های اجتماعی و به ویژه چهره‌های نزدیک به مشاور پیشین امنیت ملی حکومت به رهبری آقای غنی را نیز خشم‌گین کرده است.

میرویس ستانکزی، سخنگوی پیشین وزارت داخلۀ افغانستان در تویتر گفته است: "جای تاسف این است که آقای محب چرا با یک طفل فاحش سیاسی وقتش را ضایع کند، هیچ که نباشد چند روز سمت رهبری شورای امنیت را بدوش داشت حد اقل با در نظرداشت آن، نباید به مکالمه با کسی لبیک می‌گفت که تمام محوریت جنگی‌اش حسیب قوای مرکز است."

اما محمد حلیم فدایی، والی پیشین پکتیا از این اقدام آقای محب ستایش کرده و از او خواسته است که باید به چنین گفتگوها اولویت دهد.

آقای فدایی افزوده که نیاز است تا برای اجماع چهره‌های سیاسی افغانستان کار بیشتر صورت بگیرد و پس از آن در یک اقدام مشترک از طریق راه حل سیاسی با طالبان وارد اقدام شوند.

آقای فدایی در تویتر اضافه کرده که باید با طالبان روی یک نظام منتخب و قانونمند صحبت شود و این موضوع باید در اولویت تمامی سیاست‌مداران افغان قرار بگیرد.

حمدالله محب، مشاور پیشین شورای امنیت ملی در حکومت به رهبری آقای غنی تا کنون دربارۀ این واکنش‌ها اظهار نظر نکرده است، اما جبهۀ مقاومت ملی افغانستان از این صحبت دفاع کرده است.

این جبهه در صفحۀ تویترش نگاشته است: "جبهه مقاومت ملی افغانستان به عنوان چتر کلان مبارزه برای آزادی کشور و رسیدن به نظام مردمی، همواره آماده بوده است تا با همه اشخاص و گروه‌هایی که می‌خواهند علیه گروه ظالم طالبان و تروریزم قرار می‌گیرند، صحبت نماید."

این در حالی است که ده‌ها چهرۀ سیاسی مخالف طالبان به شمول احمد مسعود، رهبر "جبهۀ مقاومت ملی افغانستان" به تاریخ ۱۵ سپتمبر (۲۴ سنبله) نشست سه روزه را در ویانا، پایتخت اتریش به هدف بحث در مورد آیندۀ افغانستان و مقاومت در برابر حکومت طالبان، برگزار کردند.

آقای مسعود در پایان این نشست سه روزه از افغان‌های مقیم خارج خواسته بود تا برای یافتن راه حل "سیاسی" متحد شوند و پیشنهاد خود را آغاز یک "مرحلهٔ جدید" توصیف کرد.

او همچنان گفته بود که زمان تلاش برای بازگرداندن طالبان به میز مذاکره فرا رسیده است.