مقامها در نیپال گفته اند که از تاریخ ۲۰ ماه می تا کنون کم از کم ده کوهنورد در بلندترین قلۀ جهان، کوه ایورست، جان باخته اند. این رقم تلفات در چند دهۀ اخیر پیشینه نداشته است.
در تازه ترین مورد، رابین فیشر، کوهنورد ۴۴ سالۀ بریتانیایی صبح شنبه در فاصلۀ ۱۵۰ متری این قله به دلیل کمبود آکسیجن بیحال شد و سپس جان داد.
ازدحام بیش از حد در این قله، دلیل تلفات بلند کوهنوردان خوانده شده است، زیرا در چنین وضعیتی حرکت کوهنوردانکُند شده و آنان ناگزیر مدت طولانی تر در قله باقی بمانند. این وضعیت سبب میشود که ذخیرۀ بالونهای آکسیجن کوهنوردان تمام شده و آنان در اثر کمبود آکسیجن جان بدهند. اما مقامهای نیپالی این موضوع را رد کرده اند.
مقدار آکسیجن در اطراف قلۀ ایورست حدود ۶۵ در صد کمتر از سطح زمین است و بدون بالون آکسیجن، ناممکن است که برای مدت طولانی در آن قلۀ سرد و خفه کننده زنده ماند.
ایورست امسال بیش از حد مزدحم بوده و حکومت نیپال برای فصل بهار به گونۀ بی پیشینه به ۳۸۱ کوهنورد جواز بالارفتن به قلۀ ایورست را صادر کرده است. هر کوهنورد برای گرفتن این جواز باید ۱۱ هزار دالر بپردازد.
قلۀ کوه ایورست با ارتفاع ۸۸۴۸ متر از سطح بحر، بلندترین نقطۀ جهان خواند شده است. این قله همه ساله صدها کوهنورد ماجراجو را از سرتاسر جهان به خود میکشاند.
در میان افرادی که در کم و بیش یک هفتۀ گذشته در ایورست جان باخته اند، چهار کوهنورد هندی، یک امریکایی، یک اتریشی، دو ایرلندی و یک رهنمای نیپالی نیز شامل اند.
سال گذشته پنج نفر و سال ۲۰۱۷ شش کوهنورد در کوه ایورست جان باختند. آمار نشان میدهد که از سال ۱۹۲۲ به اینسو بیش از ۲۰۰ کوهنورد در این قله جان باخته اند.