تلفات ناشی از وقوع دو زلزلهٔ پیهم صبح دوشنبه ششم فبروری (۱۷ دلو) در ترکیه و سوریه روز چهارشنبه هشتم فبروری به پیش از ۸۳۰۰ نفر افزایش یافته است. منابع به صدای امریکا گفته اند که در این رخداد طبیعی دهها شهروند افغانستان نیز جان باخته اند.
ادارهٔ زمین شناسی ایالات متحده گفته است که دو زلزله - با شدت ۷.۸ و ۷.۵ به مقیاس ریکتر- منطقهٔ غازیانتپ واقع در جنوبشرق ترکیه و شمال سوریه را تکان داد.
آخرین آمار نشان میدهد که در اثر این زلزلهها ۵۸۹۴ نفر در ترکیه و ۲۴۷۰ نفر در مناطق تحت کنترول دولت و شورشیان در سوریه کشته شده اند.
نگرانی وجود دارد که تلفات به طور قابل ملاحظه افزایش یابد. سازمان جهانی صحت تخمین میکند که شماری جان باختگان این فاجعهٔ طبیعی به ۲۰ هزار نفر افزایش یابد.
این درحالی است که روز سه شنبه نیز مناطق زلزله زده شاهد بیش از ۲۰ پس لرزهٔ با شدت چهار درجه یا بیشتر به مقیاس ریکتر بود.
سازمان جهانی صحت همچنین هشدار داده که زلزلهٔ روز دوشنبه احتمالاََ ۲۳ میلیون نفر را متاثر کرده است و از کشورهای جهان خواست تا برای فراهم آوری کمک، عجله کنند.
کارمندان نجات در حالی تلاش دارند تا بازماندگان را از زیر آوار ساختمانها بیرون بیاورند که درجهٔ حرارت در بعضی ساحات به زیر صفر رسیده و عملیات نجات در ساحات دورافتادهٔ ترکیه نزدیک سوریه به دلیل طوفان شدید زمستانی متوقف شده است.
در همین حال دهها افغان نیز در جنوب ترکیه که در اثر زلزله روز دوشنبه به شدت آسیب دیده است، جان باخته اند.
فیاض ترکمن، یک شهروند افغانستان در ترکیه به صدای امریکا گفت که در این زلزله ۷۰ افغان جان باخته اند و شمار دیگر هنوز در زیر آوار مفقود اند.
به گفته وی، بیش از ۷۰ هزار افغان در ۱۰شهر آسیب دیدهٔ ترکیه زندگی میکنند و نزدیک به ۱۰۰ منزل مربوط به افغانها نیز ویران شده است.
یک شهروند دیگر افغانستان، عبیدالله اسلم خان، به صدای امریکا گفت که در دو زلزلهٔ اخیر حدود ۱۰۰ افغان کشته شده اند. او گفت که افغانهای زیادی در ساحهٔ "واکانت" آسیب دیده اند.
در همین حال، رجب طیب اردوغان، رییسجمهور ترکیه روز سهشنبه در ۱۰ ولایت جنوب شرقی این کشور که در اثر زلزله متاثر شده اند، وضعیت اضطراری اعلام کرد.
اردوغان در اظهارات تلویزیونی گفت: "ما تصمیم گرفتهایم وضعیت اضطراری اعلام کنیم تا اطمینان حاصل کنیم که کار (نجات و بازیابی) ما میتواند به سرعت انجام شود." او افزود که حالت اضطرار برای سه ماه دوام خواهد کرد.
رییس جمهور ترکیه گفت که دولت بیش از ۵۰ هزار امدادگر را به مناطق زلزلهزده اعزام خواهد کرد و حدود ۵.۳ میلیارد دالر را بر کمک به آسیبدیدگان اختصاص داده است.
ترکیه در یکی از فعالترین مناطق زلزله خیز جهان موقعیت دارد. در زلزلهٔ سال ۱۹۹۹ میلادی که شدت آن به ۷.۴ به مقیاس ریکتر بود، ۱۷ هزار نفر در ترکیه کشته شدند.
در اوایل نومبر سال ۲۰۲۲ نیز زلزله در ترکیه سبب مرگ ۱۱۶ نفر و زخمی شدن بیش از ۱۰۰۰ نفر دیگر شد.