راب مالی، نمایندهٔ ایالات متحده در امور ایران، روز سه شنبه ۲۱ دسمبر (۳۰ قوس) گفت که فقط چند هفته برای احیای توافق هستهای ایران باقی مانده است.
آقای مالی در مصاحبهای با تلویزیون CNN هشدار داد که اگر دپلوماسی برای احیای توافق هستهای ایران با قدرتهای جهان ناکام بماند، "دورهٔ تشدید بحران" به وجود خواهد آمد.
مذاکرات به منظور احیای توافق هستهای ایران پس از پنج ماه وقفه به تاریخ ۲۹ نومبر در ویانا، پایتخت اتریش، از سرگرفته شد، اما تا حال نتیجهٔ ملموسی را در پی نداشته است.
مذاکرات غیر مستقیم ایران با ایالات متحده در حال حاضر متوقف شده است، اما آقای مالی ابراز امیدواری کرده است که این مذاکرات "نسبتاً به زودی" از سرگرفته خواهد شد.
ایران ادعا میکند که توانایی هستهای خود را در بخش غیرنظامی توسعه میدهد، اما کشورهای غربی گفته اند که ذخایر غنی شدهٔ یورانیم در ایران بیشتر از آنچه است که برای مقاصد صلحآمیز از آن کار گرفته میشود و تهران ممکن از آن در تولید سلاح هستهای استفاده کند.
واشنگتن در این اواخر همچنین هشدار داده است که اگر توافق هستهای ایران به زودی احیا نشود، احیای آن در آیندهٔ نه چندان دور، به سود کشورهای غربی نخواهد بود.
آقای مالی گفت: "این [احیای توافق] واقعاً به سرعت فرآیند هستهای آنان [ایران] بستگی دارد. اگر آنها پیشرفتهای هستهای را متوقف کنند، ما زمان بیشتری خواهیم داشت."
اما این مقام ارشد امریکا گفت که اگر ایران سرعت برنامه هستهای خود را به همین منوال ادامه دهد، فقط چند هفته برای احیای توافق هستهای باقی مانده است، نه بیشتر از آن.
او همچنین هشدار داد که اگر ایران در برنامه هستهایاش پیشرفت بیشتر کند، نتیجه گیری چنین خواهد بود که نیازی برای احیای این توافق وجود ندارد و بحران تشدید خواهد شد.
با آنهم انتونی بلینکن، وزیر خارجهٔ ایالات متحده، روز سه شنبه ۲۱ دسمبر به خبرنگاران گفت که امریکا در نظر ندارد که برای مذاکرات هستهای ایران ضربالاجل تعیین کند، اما تاکید کرد که برای رسیدن به توافق، زمان بسیار اندکی باقی مانده است.
آقای بلینکن همچنین گفت که ایالات متحده برای احیای توافق هستهای ایران "منافع قوی" دارد، اما هشدار داد که اگر ایران با حسننیت وارد مذاکرات نشود، "ما فعالانه در صدد سایر گزینهها خواهیم بود".
بر اساس توافق هستهای ایران که در سال ۲۰۱۵ میلادی امضا شد، تعزیرات اقتصادی غرب علیه ایران لغو شد و در عوض تهران تعهد کرد تا غنیسازی یورانیم خود را که از آن در ساختن سلاح هستهای کار گرفته میشود، محدود کند.
اما دونالد ترمپ، رییس جمهور پیشین ایالات متحده، در ماه می ۲۰۱۸ میلادی به طور یکجانبه از این توافق بینالمللی بیرون شد و به تدریج تعزیرات شدید اقتصادی را بر ایران وضع کرد.
ایران در یک اقدام تلافی جویانه، غنیسازی یورانیم خود را از سرگرفت؛ مواد کیمیایی که از آن در تولید سلاح هستهای کار گرفته میشود.
در دور آخر مذاکرات برای احیای توافق هستهای ایران، امریکا حاضر شده است تا تعزیراتی را که علیه تهران وضع شده است، لغو کند.
اما ایران از ایالات متحده خواسته است تا ضمانت بدهد که امریکا در آینده از این توافق بیرون نخواهد شد، تقاضایی که تا حال از سوی واشنگتن پذیرفته نشده است.