روسیه از سومالیا حمایت نظامی می‌کند

سرگی لاوروف، وزیر خارجهٔ روسیه (راست) و ابشیر عمر جاما، وزیر خارجهٔ سومالیا

دپلومات‌های سومالیایی روز جمعه ۲۶ می (پنجم جوزا) گفتند که روسیه پیشنهاد کمک به نیروهای مسلح این کشور را در جنگ علیه گروه تروریستی الشباب داده است.

این دپلومات‌هاکه نخواستند نامشان در این گزارش ذکر شود، گفتند که سرگی لاوروف، وزیر خارجهٔ روسیه این پیشنهاد را در جریان گفتگو با ابشیر عمر جاما، وزیر خارجهٔ سومالیا ارایه کرده است.

یکی از دپلومات‌ها گفت: "روسیه آماده است تا تجهیزات نظامی برای اردوی سومالیا فراهم کند تا حکومت را در مبارزه علیه الشباب تقویت کند."

اما این دپلومات‌ها در مورد انواع تجهیزات و تسلیحاتی که قرار است روسیه برای سومالیا فراهم کند، جزییات ارایه نکردند. سومالیا از دیر زمانی تحت تحریم‌های تسلیحاتی ملل متحد قرار دارد.

شورای امنیت سازمان ملل متحد این تحریم‌ها را در سال ۱۹۹۲ پس از آغاز جنگ داخلی و خشونت‌های جناحی بر این کشور اعمال کرد. این تحریم‌ها در سال ۲۰۱۳ تاحدودی بخاطر کمک به نیروهای امنیتی سومالیا در مبارزه علیه شبه نظامیان اسلامگرا برداشته شد.

در نوامبر سال گذشته روسیه، چین، گانا و گابون در شورای امنیت ملل متحد خلاف حفظ تحریم‌های تسلیحاتی بر سومالیا رای دادند. باوجودیکه ایالات متحده و بریتانیا از حفظ این ممنوعیت حمایت کردند، اما به دلیل نظارت بهتر سومالیا از سلاح‌ها و مهمات، محدودیت‌ها بر برخی سلاح‌ها از جمله میزایل‌های قابل حمل زمین به هوا کاهش یافت.

لاوروف پیش از دیدار با جاما بر روابط طولانی دوکشور تاکید کرد و گفت که آنها در مورد آمادگی برای نشست روسیه و افریقا که قرار است در اواخر ماه جولای در سینت پیترسبرگ روسیه برگزار ‌شود، گفتگو خواهند کرد.

دپلومات‌های سومالیایی به صدای امریکا گفتند که در سال‌های اخیر اردوی روسیه چشم به بندر بربرا در جمهوری جداشده‌ای سومالی‌لند دوخته است تا از آن به عنوان پایگاه استفاده کند.

پیشنهاد روسیه ساعاتی پس از آن مطرح شد که شبه نظامیان الشباب بر یک پایگاه نظامی نیروهای اتحادیهٔ افریقا که عساکر یوگاندایی در آن مستقر اند حمله کردند. این پایگاه در ۱۱۰ کیلومتری جنوب موگادیشو پایتخت سومالیا قرار دارد.

تندروان گروه الشباب که وابسته به شبکهٔ القاعده اند، همواره حملات مسلحانه را در سومالیا و برخی کشور‌های دیگر سازماندهی می‌کنند.

الشباب از سال ۲۰۰۶ میلادی به این سو بر ضد حکومت سومالیا و نیروهای حافظ صلح اتحادیه افریقا درگیر جنگ است و در مناطق تحت کنترول خود قوانین سختگیرانه اسلامی را تطبیق کرده است.