روسیه به ناتو: از طالبان حمایت نکرده ایم

منشی عمومی ناتو، عصر پنجشنبه گفت که روسیه ادعا های حمایت و تجهیز طالبان را رد کرده است.

ادعاهای وجود دارد که گویا مسکو از طالبان حمایت کرده و آن گروه از نفت روسیه مستفید می شود.

ینس ستولتنبرگ می گوید که به خاطر ادعاهای حمایت روسیه از طالبان و دسترسی آن گروه به نفت مسکو، با مقامات روسی در ناتو به گونۀ مشخص صحبت شده است.

او گفت"این موضوع در نشست مطرح شد. روسیه این ادعا ها را رد کرد. پیام ناتو این است که ما قویاً از روند مصالحه به رهبری افغان ها و توسط افغان ها حمایت می کنیم و از هر گونه اقدامی در این راستا پشتیبانی خود را اعلام می داریم."

آقای ستولتنبرگ بدون اینکه نامی از کدام کشوری برده باشد گفت، هر اقدامی که برای تامین صلح در افغانستان روی دست گرفته می شود، باید مستقیماً در تماس با حکومت افغانستان صورت گیرد.

آقای ستولتنبرگ علاوه کرد که در نشست امروزی شورای ناتو - روسیه، صحبت های جدی در رابطه با وضعیت امنیتی در افغانستان به شمول تهدیدات ناشی از دهشت افگنی صورت گرفت.

منشی عمومی ناتو گفت که بحث آنان با نمایندۀ روسیه در ناتو در مورد افغانستان، "به طور قابل ملاحظه یی متفاوت بود، اما هدف مشترک ما را امنیت و ثبات در افغانستان تشکیل می داد."

منشی عمومی ناتو تاکید ورزید که به باور متحدین ناتو، حمایت از حکومت وحدت ملی افغانستان، بهترین راه برای کمک در مبارزه با دهشت افگنی در افغانستان و دستیابی به امنیت و ثبات بیشتر در تمام منطقه می باشد.

او افزود" ما از اقدامات رئیس جمهور غنی برای حل و فصل سیاسی جنگ روان در افغانستان حمایت می کنیم. در عین زمان می خواهیم این پیام را به طالبان برسانیم – و هدف ما در سفر به افغانستان هم این بود، که آنان نمی توانند در میدان جنگ پیروز گردند."

جان نیکلسن، قوماندان ناتو نیز در ماه گذشته تایید کرد که گزارش های موثقی از "ارتباط روسیه با طالبان در دست دارند."

با توجه به تلاش های روسیه مبنی بر توقف نفوذ تندروان و جنگجویان افراطی به کشور های آسیای میانه، دلیل تماس روسیه با طالبان چه بوده می تواند؟

مایکل کووگلمن، پژوهشگر در مرکز تحقیقاتی ویدرو ویلسن دلایل متعددی را برای احتمال حمایت روسیه از طالبان بر می شمارد.

"نخست روابط بد واشنگتن و مسکو. مسکو با حمایت از طالبان، دشمن بزرگ ایالات متحده را در افغانستان تقویت می بخشد. روسیه شاهد بن بست ایالات متحده در جنگ علیه طالبان است. روسیه می بیند واشنگتن تعهد نظامی خود را در افغانستان تمدید کرده و می خواهد از طریق نظامی با طالبان مبارزه کند؛ لذا مسکو تلاش می کند با حمایت از آن گروه به شمول شاید حمایت نظامی، مانع موفقیت امریکا گردد."

آقای کوگلمن، دلیل دیگر تمایل حمایت روسیه از طالبان را گروه داعش در افغانستان عنوان می کند.

اما پیتر پال، رئیس کمیتۀ نظامی ناتو گفت باوجودیکه شواهد و اسناد معتبری را در رابطه با تجهیز طالبان توسط روسیه مشاهده نکرده است، اما شاهد گزارش های مبنی بر فراهم کردن نفت از جانب روسیه به شرکت های بوده که نفت را در نهایت به طالبان می فروشند.

روسیه علاقمند قطع نفوذ و گسترش جنگجویان در افغانستان بوده و هراس دارد که گسترش شورشگری، به ناامنی در کشور های آسیای مرکزی بیانجامد، منطقه ای که مسکو آن را در حوزۀ نفوذ خود می شمارد.

آقای کوگلمن در اشاره به دلیل دیگری ادعا حمایت روسیه از طالبان می گوید که هر چند نفوذ و حضور گروه داعش در افغانستان چشمگیر نیست، اما، طالبان در رویارویی با گروه داعش قرار دارد و روسیه تلاش می کند با تقویت دشمن گروه داعش، مانع نفوذ آن گروه به کشور های آسیای مرکزی گردد.

او افزود"در حقیقت با این اقدام، روسیه تلاش دارد طالبان را تقویت بخشد تا در برابر گروه داعش قرار گیرد؛ گروهی که برخی جنگجویان آنان از کشور های آسیای مرکزی می باشد."

اما سوال مطرح می گردد که آیا روسیه نمی تواند با حمایت از حکومت افغانستان در تامین صلح و کشانیدن طالبان به میز مذاکره نقش داشته باشد، تا اینکه آن گروه را حمایت نظامی می کند؟

آقای کووگلمن به این باور است که روسیه با حمایت از طالبان می خواهد موقف روسیه را بر گروه طالبان بیشتر سازد تا در نهایت به گونۀ موفقانه بتواند طالبان را متقاعد سازد تا به میز مذاکره رو آورد.

این تحلیلگر مسایل منطقه و جنوب آسیا تاکید می ورزد که با توجه به ارتباط و احتمالاً نفوذ روسیه بر طالبان "باید به مسکو در نشست چهارجانبۀ – امریکا، افغانستان، چین و پاکستان، جا باز گردد و از آن کشور برای کشانیدن طالبان به میز مذاکره استفاده شود."