حکومت روسیه صدای رسانه‌های مستقل را خفه می‌کند

چینل تلویزیونی دوژد روسیه

پس از آن که روسیه یک استیشن رادیویی لیبرال و یک چینل تلویزیونی مستقل را از فعالیت بازداشت، سایر رسانه‌های مستقل نگران شده و تهاجم به اوکراین را به منزله گشودن "جبهه دوم" علیه خود می‌دانند.

لوی سارنوالی روسیه روز سه شنبه اول مارچ (۱۰ حوت) به سازمان نظارت بر رسانه‌های این کشور دستور داد تا کار استیشن رادیویی "اخوی مسکوی" و چینل تلویزیونی "دوژد" را محدود کند.

در بیانیۀ لوی سارنوالی روسیه آمده است که این تصمیم به خاطر انتشار "هدفمند و سیستماتیک" اطلاعاتی که سبب فعالیت‌های افراطی و خشونت‌بار می‌شود و " انتشار عمدی اطلاعات نادرست در مورد اقدامات پرسونل نظامی روسیه" در اوکراین، اتخاذ شده است.

تیخون زیادکو، مدیر مسوول چینل تلویزیونی دوژد در پیامی اعلام کرد که مانند برخی از همکارانش از روسیه فرار کرده و افزوده است که "در خطر است".

کارشناسان می‌گویند که مسدود کردن این رسانه‌ها به دلیل امتناع رسانه‌های مستقل از رعایت خط مشی روسیه در قبال جنگ اوکراین می‌باشد.

به گفتهٔ کرملین، اقدام در اوکراین یک عملیات نظامی است، نه تهاجم، که برای محافظت از روسیه در برابر غرب و محافظت از روسی زبانان در برابر "نسل کشی" طراحی شده است.

سال گذشته یک سال بی‌پیشینه‌ای در سرکوب صداهای مستقل در روسیه بود. مقامات روسی ده‌ها کارمند رسانه‌های مستقل از جمله دوژد را به عنوان "عوامل خارجی" تحت تعقیب قرار دادند.

سانسور

همزمان با این اقدامات، دولت روسیه در حال وضع قیودات بیشتر بر جنبه‌های حقوقی و قانونی رسانه‌ها نیز می‌باشد.

سرگی بویارسکی، نماینده پارلمان روسیه به خبرگزاری دولتی تاس آن کشور گفته است که یک جلسهٔ فوق العادهٔ پارلمان روسیه (دوما) روز جمعه لایحه‌ای را بررسی خواهد کرد که برای هر گونه انتشار "اخبار جعلی" در مورد نیروهای مسلح روسیه، مجازات تا ۱۵ سال زندان را تعیین می‌کند.

افزون بر آن لوی سارنوالی روسیه در آخر هفتۀ گذشته گفت که "ارایه کمک مالی، لوژستیکی، مشوره‌دهی یا غیره" به سازمان یا دولت خارجی برای "فعالیت‌های آنان علیه امنیت روسیه" خیانت بزرگ است و مجازات آن تا ۲۰ سال زندان است.

کارشناسان می‌گویند که عبارات مبهم این قوانین باعث می شود که در موارد زیادی قابل اجرا باشد.

گالینا تمچنکو، مدیر وب‌سایت خبری روسی و انگلیسی زبان مدوزا مستقر در لتویا گفت: "قوانین کافی در روسیه برای محکوم کردن یک خبرنگار به هر دلیلی وجود دارد. و ابزار کافی برای حذف یک رسانه وجود دارد." .

او افزود که "سانسور در حال حاضر وجود دارد" زیرا به گفتۀ وی دولت روسیه روز شنبه ممنوعیت استفاده از کلمات "تعرض"، "تهاجم" و "اعلان جنگ" را برای درگیری در اوکراین، اعلام کرد. برعلاوه، گزارش آمار تلفات غیر نظامیان جنگ اوکراین نیز منع شده است.

جنگ اطلاعاتی

لف پونوماروف، یک فعال حقوق بشری که قبلاً به دلیل مشارکت در تظاهرات علیه جنگ مانند هزاران روس دیگر بازداشت شده بود، گفت: "رسانه های دیگر به زودی مسدود خواهند شد...کرملین از شکست در این جنگ اطلاعاتی می‌ترسد. "

جینی کوالیر، رییس سازمان گزارشگران بدون مرز در روسیه، گفت که "ممنوعیت عمومی" در حال اجرا است و به گفتۀ وی علاوه بر رادیو اخوی مسکوی و چینل تلویزیونی دوژد، حداقل شش رسانه روسی دیگر از زمان آغاز تهاجم به اوکراین در ۲۴ فبروری توسط دولت روسیه مسدود شده اند.

کوالیر پیش بینی می کند که هیچ رسانه مستقلی در روسیه فعال نخواهد ماند، حتا روزنامه مخالف "نووایا گازیتا "که مدیر مسوول آن دیمیتری موراتوف در سال ۲۰۲۱ جایزه نوبل صلح را دریافت کرد.

گالینا تمچنکو می‌گوید "جنگ علیه رسانه‌ها" "جبهه دوم" تهاجم به اوکراین است.

کوالیر که انتظار دارد وب‌سایت‌های مستقل مسدود و خبرنگاران بازداشت خواهند شد، می‌گوید: "گویی به دوران شوروی برمی‌گردیم، با این تفاوت که اکنون انترنت وجود دارد. "

اما الکسی موخین، مدیر مرکز اطلاعات سیاسی طرفدار کرملین در مسکو می‌گوید که "سانسور در عصر انترنت به سادگی غیرممکن است" و او هرگونه تهاجم علیه رسانه های محترم را رد می‌کند.

او افزود: از سوی دیگر، مقامات روسیه با "مخالفان سیاسی روبرو هستند که دیوانه شده اند و در جنگ اطلاعاتی شرکت می کنند و تبلیغات [درگیری] اوکراین را نشر می‌کنند و وحشت ایجاد می کنند."

تمچنکوی مدوزا می‌گوید که در نبرد کرملین علیه رسانه‌های مستقل تردیدی وجود ندارد. او گفت: "من این تصور را دارم که هدف نهایی پوتین حفظ کسانی است که به نفع او هستند. بقیه مجبور به فرار یا حذف خواهند شد. "