روسیه موضوع استعمال 'بم‌های پلید' توسط اوکراین را در شورای امنیت مطرح می‌کند

نشست اعضای شورای امنیت سازمان ملل متحد (تصویر از آرشیف صدای امریکا)

با وجود رد ادعای مسکو از سوی اوکراین و کشورهای غربی، روسیه همچنان اوکراین را به آماده شدن برای استعمال "بم‌های پلید" متهم کرد و گفت که این موضوع را روز سه شنبه ۲۵ اکتوبر (سوم عقرب) در شورای امنیت سازمان ملل متحد مطرح خواهد کرد.

دپلومات‌ها گفته اند که سفیر روسیه در سازمان ملل متحد به همتایان خود در شورای امنیت گفته است که روز سه‌شنبه در عقب درهای بستهٔ شورای امنیت که ۱۵ عضو دارد، موضوع آمادگی اوکراین برای استعمال ''بم‌های پلید'' در قلمرو آن کشور را مطرح می‌کند.

واسیلی نبنزیا، سفیر روسیه در ملل متحد، ناوقت دوشنبه با ارسال نامه‌ای به انتونیو گوتیرش، منشی عمومی سازمان ملل متحد،‌ گفته که روسیه "استعمال بم پلید توسط رژیم کیف را به عنوان یک عمل تروریستی هسته‌ای تلقی خواهد کرد." صدای امریکا نامهٔ سفیر روسیه در سازمان ملل را مشاهده کرده است.

اوکراین این اتهامات روسیه را به شدت رد کرده که گویا کیف پلان استعمال "بم‌های پلید" را در قلمرو خود دارد. دیمیترو کولیبا، وزیر خارجهٔ اوکراین، روز یک‌شنبه ۲۳ اکتوبر در صحبت تیلفونی با همتای امریکایی‌اش گفت که ادعای روسیه مبنی بر اینکه اوکراین برای استعمال "بم‌های پلید " آمادگی می‌گیرد، بی‌اساس است.

اوکراین به نوبهٔ خود روسیه را به تشدید و گسترش جنگ در آن کشور متهم کرده و گفته است که مسکو به بهانهٔ تشدید جنگ در اوکراین می‌خواهد بمی را استعمال کند که در آن مواد هسته‌ای وجود دارد.

در همین حال، ند پرایس، سخنگوی وزارت خارجهٔ ایالات متحده، روز دوشنبه در مورد "ماهیت عواقب عمیق" استعمال بم پلید و هرگونه سلاح هسته‌ای هشدار داد که روسیه احتمالاََ آنرا به کار گیرد.

ینس ستولتنبرگ، منشی عمومی پیمان اتلانتیک شمالی ( ناتو) نیز روز دوشنبه ۲۴ اکتوبر ضمن رد ادعای روسیه، هشدار داد که مسکو از چنین اتهام به حیث بهانه‌‌ای برای تشدید تنش‌ها استفاده نکند.

ینس ستولتنبرگ گفت که این ادعای مسکو نادرست است که گویا اوکراین می‌خواهد در قلمرو خود بم پلید بسازد.

ستولتنبرگ افزود که در مورد این ادعای روسیه روز دوشنبه با لوید آستن، وزیر دفاع ایالات متحده، و بین والس، وزیر دفاع بریتانیا، نیز صحبت کرده است، اما در مورد جزییات ارایه نکرد.

پیش از این وزارت دفاع بریتانیا روز یک‌شنبه با نشر اعلامیه‌ای گفت که بن والس، وزیر دفاع این کشور، اتهامات سرگی شیگو، همتای روسی‌اش را رد کرد که ادعا دارد کشورهای غربی از طریق فراهم‌آوری کمک برای اوکراین در صدد تشدید تنش است. وزیر دفاع بریتانیا هشدار داد که روسیه از چنین اتهامات—آمادگی اوکراین برای استعمال بم‌های پلید— به صفت بهانه‌ای برای تشدید بیشتر تنش‌ها کار می‌گیرد.

در همین حال، جنرال ایگور کیریلوف، رییس قوای حفاظت هسته‌ای،‌ بیولوژیکی و کیمیاوی روسیه، روز دوشنبه در یک کنفرانس خبری گفت که نیروهای کشورش "آماده کار تحت آلودگی رادیواکتیف" استند.

مقام‌های ایالات متحده روز دوشنبه گفتند که تا حال هیچ نشانه‌ای وجود ندارد که مسکو برای استعمال بم‌های پلید و یا سلاح هسته‌ای تلاش کرده باشد.

جان کربی، سخنگوی شورای امنیت قصر سفید، نیز به خبرنگاران گفت که امریکا تا اکنون هیچ آمادگی روسیه را برای استعمال سلاح‌های هسته‌ای مشاهده نکرده است.

در عین حال، رافایل ماریانو گروسی، رییس عمومی ادارهٔ بین المللی انرژی اتمی،‌گفته است که هیچ فعالیت مواد هسته‌ای اعلام ناشده در مناطق هسته‌ای اوکراین پیدا نشده است.

بم پلید در اصل یک بم متعارف و حاوی مقدار اندکی از موارد رادیواکتیفی، بیولوژیکی یا کیمیایی می‌باشد که این مواد در زمان انفجار بم در ساحه پخش می‌شود.

در صورت انفجار، این بم یک ساحۀ مشخص را آلوده کرده و می‌تواند موجودات آن را از طرق مختلف، به شمول استنشاق مواد رادیواکتیفی یا خوردن مواد آلوده مصدوم کند.