جتهای جنگی روسیه و چین گزمۀ مشترک را در شرقیترین مرزهای روسیه و بر فراز بحیرۀ برینگ در نزدیکی ایالت الاسکای ایالات متحده انجام دادند، اما مسکو و بیجینگ گفته اند که هدف این گزمه کدام "گروه ثالث" نبوده است.
بمافگنهای دو کشور که قدرت حمل تسلیحات هستهای را دارد، در حالی در نزدیک مرزهای ایالات متحده به پرواز در میآیند که چند روز پیش، بمافگنهای استراتیژیک ایالات متحده در نزدیکی حریم هوایی روسیه به پرواز در آمدند.
پیش از این فرماندهی مشترک دفاع هوایی شمال امریکا که متشکل از نیروهای امریکایی و کانادایی است، از رهگیری دو بم افگن روسی و دو جت جنگی چین در حریم هوایی بینالمللی بر فراز الاسکا خبر داد. این فرماندهی گفت که بمافگن های روسی و چینی در حریم هوایی بینالمللی باقی مانده و به عنوان تهدید نگریسته نشدند.
روسیه گفته است که گزمۀ مشترک آن کشور با چین در چارچوب مقررات بینالمللی بوده و حریم هوایی هیچ کشور خارجی را نقض نکرده است. مسکو همچنین گفته است: "در مقاطع مشخص در مسیر پرواز، گروه هوانوردان با جتهای جنگی کشورهای خارجی همراهی میشدند."
روسیه گفته است که این گزمه بخشی از "پلان همکاری نظامی ۲۰۲۴" با بیجینگ بوده و متوجه کشور دیگری نیست.
وزارت دفاع چین نیز گفته است که این گزمه متوجه "گروه ثالث" نبوده و با جریانهای کنونی بینالمللی و منطقهای ربطی ندارد.
وزارت دفاع روسیه تصاویر طیارههای جت جنگی بم افگن را نشر کرده است که در حال برخاستن ، پرواز و نشستن در یک میدان هوایی میباشند.
در این گزمه طیارههای تییو۹۵اماس روسی که قادر به حمل میزایلهای کروز دوربرد است و جنگندههای شیان ایچ-۶ چین که توانایی حمل تسلیحات هستهای را دارد، شامل بودند.
پس از تهاجم نظامی روسیه بر اوکراین، روابط میان روسیه و چین نزدیک شده و در دو کشور به گونۀ منظم تمرینات مشترک نظامی را انجام میدهند.
وزارت دفاع روسیه روز یکشنبه ۲۱ جولای (۳۱ سرطان) ادعا کرد که از ورود دو طیارۀ بمافگن استراتیژیک امریکایی به قلمرو روسیه بر فراز بحیرۀ بارنتس در قطب شمال جلوگیری کرده است.
نظامیان امریکایی به گونۀ روزمره پروازهایی را بر فراز آبهای بینالمللی در قطب شمال انجام میدهند که به گفتۀ آنان این عملیات در حریم هوایی متعلق به هیچ کشور و در مطابقت با قوانین بینالمللی انجام میشود.
اما روسیه در ماههای اخیر پرخاشگرانهتر از پیش به این تمرینات واکنش نشان داده و در ماه جون هشدار داد که پرواز طیارههای بیسرنشین (درون) امریکایی بر فراز بحیرۀ سیاه خطر رویارویی "مستقیم" نظامی را در پی دارد.