بیش از ۱۰۰ شهروند خارجی به شمول سه افغان در ۲۰۲۴ در عربستان اعدام شدند – گزارش

شمار شهروندان خارجی اعدام شده در عربستان سعودی در مقایسه با دو سال گذشته افزایش سه برابر را نشان می‌دهد.

خبرگزاری فرانس‌ پرس گزارش داده است که در سال جاری بیش از ۱۰۰ شهروند خارجی به شمول سه شهروند افغانستان در عربستان سعودی اعدام شده اند که در مقایسه با دو سال گذشته افزایش سه برابر را نشان می‌دهد.

در تازه‌ترین مورد، بر اساس گزارش رسانهٔ دولتی عربستان، یک شهروند یمن به جرم قاچاق مخدرات، روز شنبه در شهر نجران در جنوب غرب عربستان اعدام شد.

خبرگزاری فرانس‌ پرس که آمار خود را بر اساس گزارش‌ها و اعلامیه‌های رسمی حکومت سعودی تهیه می‌کند، گفته است که با اعدام این شهروند یمن، شمار شهروندان خارجی اعدام شده در عربستان در سال روان به ۱۰۱ رسید.

حکومت عربستان در سال‌های ۲۰۲۳ و ۲۰۲۲، هر سال ۳۴ شهروند خارجی را که به ارتکاب جرایم مختلف مجرم شناخته شده بودند، اعدام کرد.

سازمان حقوق بشر اروپا-سعودی مستقر در آلمان گفته است که اعدام شهروندان خارجی در عربستان در سال روان، ریکارد بسته است.

طه الحاجی، مسوول حقوقی این سازمان، گفت: "این بزرگترین شمار اعدام شهروندان خارجی در یک سال است. عربستان سعودی هرگز در یک سال ۱۰۰ خارجی را اعدام نکرده بود."

عربستان سعودی به خاطر تطبیق مجازات اعدام، همواره با انتقادهای گسترده سازمان‌های مدافع حقوق بشر روبرو بوده است.

بر اساس گزارش سازمان عفو بین‌الملل، پس از چین و ایران، عربستان سعودی در سال ۲۰۲۳ سومین کشوری بود که بیشترین شمار اعدام‌ها را انجام داده بود.

خبرگزاری فرانس‌ پرس گزارش داده است که از اول جنوری تا ۱۷ نومبر در مجموع ۲۷۴ نفر در عربستان سعودی اعدام شده اند.

افزون بر سه شهروند افغانستان، ۲۱ شهروند پاکستان، ۲۰ یمنی، ۱۴ شهروند سوریه، ۱۰ نایجریایی، نه مصری، هشت شهروند اردن و هفت اتیوپیایی، سه شهروند سعودی، سه هندی و یک یک شهروند سریلانکا، اریتریا و فلیپین در سال روان در عربستان اعدام شده اند.

عربستان سعودی در سال ۲۰۲۲، پس از سه سال وقفه، بار دیگر اعدام افراد را پیوند به ارتکاب جرایم مرتبط به قاچاق مخدرات از سر گرفت. امسال نیز ۹۲ نفر در سعودی در پیوند به جرایم مرتبط به مخدرات اعدام شده اند که ۶۹ نفر آنان خارجی‌ اند.

دپلوماتان و فعالان می‌گویند که شهروندان خارجی متهم به ارتکاب جرایم، اغلب با مشکلات زیاد در زمینهٔ محاکمهٔ منصفانهٔ شان، به شمول حق دسترسی به اسناد و مدارک محکمه، روبرو اند.

طه الحاجی گفت که خارجی‌ها "آسیب‌پذیرترین" گروه در عربستان سعودی اند. او گفت که آنان نه تنها "قربانی قاچاقبران بزرگ مخدرات می‌شوند" بلکه "از لحظهٔ بازداشت تا زمان اعدام، با سلسله‌ای از تخطی‌‌های حقوق شان" روبرو اند.

عربستان سعودی به سربریدن محکوم شدگان به اعدام، مشهور است، هرچند اعلامیه‌های رسمی حکومت آن کشور در مورد روشی که افراد اعدام می‌شوند، جزییات نمی‌دهد.