منابع:‌ بایدن مجوز حملات میزاییلی اوکراین به داخل روسیه را صادر کرد

ولادمیر زیلینسکی،‌ رییس جمهور اوکراین، از دیر مدت زمان به این‌سو از واشنگتن خواسته تا به کیف اجازه بدهد که با استفاده از میزاییل‌های نوع ATACMS قلمرو روسیه را هدف قرار بدهد

منابع آگاه روز یکشنبه ۱۷ نومبر (۲۷ عقرب) گفتند که جو بایدن، رییس‌جمهور ایالات متحده، برای نخستین بار به اوکراین اجازه داده است تا با استفاده از میزاییل‌های دوربرد،‌ پایگاه‌های نظامی روسیه را در داخل قلمرو آن کشور هدف قرار بدهد.

این منابع که نخواستند نام‌های شان در گزارش ذکر شود،‌ گفته‌اند که این اقدام ایالات متحده احتمالاً در پاسخ به تصمیم کوریای شمالی بوده است که هزاران نیروهای خود را به کمک ولادیمیر پوتین، رییس جمهور روسیه، اعزام کرده تا بر ضد نیروهای اوکراینی جنگ کنند.

این تصمیم که یک تغییر اساسی در پالیسی ایالات متحده محسوب می‌شود، در وضعیتی اتخاذ شده است که بایدن در آستانه پایان دوره ریاست‌جمهوری خود قرار دارد. اما قصر سفید تا نشر این

دونالد ترمپ، رییس‌جمهور منتخب امریکا، تعهد کرده است که کمک‌های امریکا را به اوکراین محدود کرده و در زودترین فرصت ممکن جنگ را در آن کشور پایان بدهد.

چند ساعت پس از آنکه روسیه تاسیسات تولید برق اوکراین را هدف حملات قرار داد، یک مقام ایالات متحده به خبرگزاری فرانس پرس نیز تایید کرد که بایدن به حکومت اوکراین چنین اجازه را صادر کرده است.

ولادمیر زیلینسکی، رییس جمهور اوکراین، از دیر مدت زمان به این‌سو اصرار داشت که واشنگتن به کیف اجازه بدهد تا با استفاده از سیستم میزاییل تکتیکی اردو اهداف نظامی را در داخل قلمرو روسیه آماج حملات قرار بدهد.

این منبع نیز که نخواست نامش در گزارش ذکر شود، گزارش‌های نیویارک تایمز و واشنگتن پست را تایید کرد که پالیسی واشنگتن در جنگ میان روسیه و اوکراین تغییر عمده کرده است.
پولند که در همسایگی اوکراین موقعیت دارد و میزبان میلیون‌ها اوکراینی است، نخستین کشوری است که از این اقدام ایالات متحده استقبال کرده است.

رادوسلاو سیکورسکی، وزیر خارجهٔ پولند، در صفحهٔ ایکس خود نوشته است: ''با ورود نیروهای کوریای شمالی در جنگ میان روسیه و اوکراین و حمله گسترده [یکشنبه] میزاییلی روسیه، رییس جمهور بایدن به زبانی که [رییس‌جمهور روسیه] پوتین می‌فهمد، پاسخ داد.''

وزیر خارجهٔ پولند همچنین گفته است که ''قربانی تجاوز حق دفاع از خود را دارد.''

سیکورسکی با این اظهارات، به اقدام احتمالی امریکا در پاسخ به تشدید بحران در اوکراین و دخالت بیشتر بازیگران بین‌المللی در این جنگ، اشاره کرده است.

روسیه روز یکشنبه "بزرگ‌ترین موج حملات هوایی" سه ماه اخیر را بر اوکراین انجام داد که به گفتهٔ مقام‌ها در این حملات ۱۲۰ راکت و میزایل و ۱۰۰ طیارهٔ بی‌سرنشین (درون) پرتاب شد.

در این حملات که به گفتهٔ مقام‌های اوکراینی شمار زیاد راکت‌ها و درون‌ها پیش از اصابت منهدم شدند، کم از کم ۱۹ نفر به شمول یک کودک کشته شده و "خسارات شدید" بر زیربناهای سیستم برق اوکراین وارد شده است.

گزارش‌هایی از قطع برق در چندین شهر اوکراین نشر شده است و شرکت دی‌تک، به دستور مقام‌های ادارهٔ انرژی اوکراین، قطع اضطراری برق را در شهر اویسا در جنوب اعمال کرده اند.

ولادمیر زیلینسکی، رییس جمهور اوکراین، گفت که روسیه از انواع مختلف تسلیحات به شمول درون‌های شاهد ساخت ایران و میزایل‌های کروز و بالستیکی در این حمله کار گرفت.

این حملات روسیه دو روز پس از آن انجام شد که اولاف شولتز، صدراعظم آلمان، از ولادیمیر پوتین خواست در گفتگوهای صلح اوکراین شرکت کند. این نخستین تماس میان رهبران دو کشور پس از دستمبر ۲۰۲۲ بود.

شولتز در این تماس، جنگ روسیه علیه اوکراین را محکوم کرد و از پوتین خواست تا به جنگ پایان داده و نیروهایش را از اوکراین خارج کند. او همچنین از روسیه خواست برای صلح عادلانه و پایدار، آمادگی خود را برای مذاکره با اوکراین نشان دهد و تاکید کرد که آلمان تا هر زمان که لازم باشد، از اوکراین حمایت خواهد کرد.

صدراعظم آلمان در حالی از رییس جمهور روسیه خواهان مذاکره برای صلح شد که جنگ اوکراین به مرحله حساسی رسیده است. نیروهای اوکراین تحت فشار شدید قرار دارند و پیروزی دونالد ترمپ در انتخابات امریکا، تردیدهایی را در مورد ادامه کمک‌های واشنگتن به کیف ایجاد کرده است.

اما ولادیمیر پوتین در ماه جون گفت که که مسکو تنها زمانی حملات خود را متوقف می‌کند که کیف نیروهایش را از شرق و جنوب اوکراین خارج کند و از پیوستن به ناتو منصرف شود. او گفت: "نیروهای اوکراینی باید به طور کامل از جمهوری خلق دونتسک، جمهوری خلق لوهانسک، منطقه خرسون و زاپوریژیا بیرون شوند. "

پوتین افزود: "به محض اینکه کیف این را اعلام کند و عملاً خروج نیروها را آغاز کند و به صورت رسمی پیوستن به ناتو را رد کند، ما فوراً آتش‌بس کرده و مذاکرات را شروع می‌کنیم."

پوتین همچنین گفته است که روسیه ممکن است به اوکراین اجازه دهد "حاکمیت" مناطق خرسون و زاپوریژیا را حفظ کند، به شرط آنکه ارتباط زمینی روسیه با کریمه تضمین شود.

روسیه در ماه فبروری ۲۰۲۲ تهاجم گسترده به اوکراین را آغاز کرد که باعث تلفات جانی و آوارگی بیش از ۱۲ میلیون اوکراینی شده است.

در تهیه این مطلب از گزارش خبرگزاری‌های فرانس پرس،‌رویترز و اسوشیتدپرس کار گرفته شده است.