استولتنبرگ: ترکیه با پیوستن سویدن به عضویت ناتو توافق کرد

از راست به چپ اولف کریسترسون،‌ صدراعظم سویدن، اولف کریسترسون،‌ صدراعظم سویدن، و رجب طیب اردوغان، رییس جمهور ترکیه

ینس استولتنبرگ،‌ منشی عمومی ناتو، روز دوشنبه ۱۰ جولای (۱۹ سرطان) گفت که رجب طیب اردوغان، رییس جمهور ترکیه،‌ به روند پیوستین سویدن به پیمان اتلانتیک شمالی توافق کرده است.

استولتنبرگ پس از ملاقات با رییس جمهور اردوغان و اولف کریسترسن،‌ صدراعظم سویدن، در تویتی این توافق را تایید کرد.

منشی عمومی ناتو این انکشاف را ''یک گام تاریخی برای همه متحدان ناتو'' خواند و تاکید کرد که این اقدام اعضای این پیمان نظامی را قوی‌تر و مصوونتر می‌کند.

استولتنرگ مشخص نکرده است که سویدن چه زمانی به صورت رسمی عضویت ناتو را به دست خواهد آورد، اما با ابراز خوش‌بینی گفته است که این روند به اسرع وقت صورت بگیرد.

صدراعظم سویدن پس از این توافق ترکیه در یک کنفرانس خبری گفت:‌‌ ''این احساس بسیار خوبی است. این [پیوستن به ناتو] از دیر مدت زمانی به اینسو هدف من بود و باور دارم که امروز پاسخی خوب و بسیار گام بزرگ به سوی عضویت [ناتو] برداشتیم."

قرار است هفتاد و چهارمین نشست دو روزهٔ سران این پیمان نظامی روز سه‌شنبه ۱۱ جولای در ویلنیوس‌،‌ پایتخت لتوانیا، برگزار شود.

تا حالا مشخص نیست که ترکیه در آزای این توافق چه چیزی را به دست خواهد آورد. اما اردوغان روز دو شنبه دهم جولای گفت که از درخواست سویدن برای کسب عضویت ناتو به شرطی حمایت خواهد کرد که راه برای عضویت ترکیه در اتحادیۀ اروپا باز شود.

اردوغان گفت رهبرانی که جلو عضویت ترکیه را در اتحادیۀ اروپا گرفته اند، از وی می‌خواهند که از درخواست سویدن برای کسب عضویت ناتو حمایت کند.

اردوغان افزود: "تقریباً تمامی اعضای ناتو، اعضای اتحادیۀ اروپا اند. اکنون خطاب به این کشورها می‌گویم، کشورهایی که ترکیه را مجبور کرده اند برای بیش از ۵۰ سال انتظار بکشد، و یک بار دیگر در ویلنیوس آنان را مخاطب قرار خواهم داد. نخست، راه عضویت ترکیه به اتحادیۀ اروپا را باز کنید، پس از آن ما راه را برای سویدن خواهیم گشود، همانگونه که برای فنلند گشودیم."

ساعاتی پس از این توافق ترکیه،‌ انتونی بلینکن،‌ وزیر خارجهٔ ایالات متحده، در تویتی ضمن استقبال از تصمیم انقره گفت که پیوستن سویدن منحیث سی و دومین عضو این پیمان نظامی، اتحاد و امنیت اروپا را تقویت می‌کند.

پس از تهاجم نظامی روسیه بر اوکراین در فبروری ۲۰۲۲، فنلند و سویدن برای عضویت ناتو درخواست دادند.

فنلند به تاریخ چهارم اپریل ۲۰۲۳ عضویت ناتو را به دست آورد و ۳۱مین عضو این پیمان نظامی شد. اما سویدن به دلیل مخالفت ترکیه که عضو ناتو است، تا حال نتوانسته است با این پیمان یکجا شود. ترکیه، سویدن را به پناه دادن تندروان کرد که از دید انقره تروریست قلمداد شده، متهم کرده است.