تقویت امنیت و اقتصاد اروپا؛ ۴۰ کشور اروپایی جامعهٔ سیاسی اروپا را آغاز می‌کنند

بیش از چهل رهبر کشور های عمدتاً اروپایی روز پنجشنبه شش اکتوبر (۱۴ میزان) در پراگ، پایتخت جمهوری چک در نشست افتتاحیه "جامعه سیاسی اروپا" اشتراک کنند. هدف از افتتاح این جامعه، تقویت امنیت و اقتصاد اروپا خوانده شده است، اما منتقدین آن را گامی برای جلوگیری از گسترش اتحادیه اروپا خوانده اند.

در این نشست، رهبران این کشورها روی مشکلات کلیدی اتحادیه اروپا در ارتباط با مسایل امنیتی، انرژی، اقلیم و وضعیت بد اقتصادی و مهاجرت برای دو روز بحث خواهند کرد.

در این نشست هیچ کمک پولی یا برنامه انکشافی و یا هم بیانیه رسمی، اعلام نخواهد شد. مقام ها گفته اند که هرگاه این نشست خوب به پیش برود، رهبران این کشورها سال یک یا دوبار اینطور نشست خواهند داشت.

این نشست در حالی برگزار می شود که از تهاجم روسیه بر اوکراین هشت ماه می گذرد و فشار های سیاسی به خاطر اجازه دادن به اوکراین برای پیوستن به اتحادیه اروپا، افزایش یافته است.

امانول ماکرون، رییس جمهور فرانسه در ماه می گفته بود که با وجود حمایت گسترده از اوکراین، روند پیوستن این کشور به اتحادیه اروپا چندین سال طول خواهد کشید

آقای ماکرون گفت: "اوکراین به دلیل اینکه شجاعانه مبارزه می کند، عضو اروپا، خانواده و اتحادیه ما است...اما همه ما خوب می دانیم که روند کسب عضویت این اتحادیه سال‌ها را در بر می‌گیرد، در اصل ممکن چندین دهه طول بکشد. این یک واقعیت است، مگر اینکه ما معیار کسب عضویت اتحادیه اروپا را پایین بیاوریم."

رییس جمهور ماکرون طرح مشابه با پیشنهاد فرانسوا میتران، رییس جمهور پیشین فرانسه دارد، یعنی چهل و چهار کشور، به شمول ۲۷ کشور عضو اتحادیه اروپا و کشور های بالکان و شرق اروپا همراه با بریتانیا و ترکیه پس از فروریختن دیوار برلین با هم متحد شوند.

شماری از کشور های بالکان، به شمول البانیا و مقدونیه شمالی از دو دهه بدینسو تلاش می کنند تا به اتحادیه اروپا ملحق شوند اما با وجود تلاش ها تا کنون موفق به کسب رای مثبت از اعضای اتحادیه اروپا نشده است و اخیراً با مخالفت یونان و بلغاریا روبرو شده است. درخواست ترکیه برای عضویت در این اتحادیه نیز با مخالفت روبرو است.

برخی ها معتقد اند که اظهارات مکرون درمورد ملحق شدن برخی از کشور ها به عنوان اینکه در عین مکان و جاده با آنها زنده گی نمی کنند، باعث انتقاداتی شده است.

صدراعظم آلمان، اولاف شولتز در ماه جون در صحبت با خبرنگاران ضمن آنکه از پیوستن اوکراین به اتحادیه اروپا حمایت کرد، اما گفت که افزودن اعضای بیشتر به این اتحادیه کار آسانی نخواهد بود.

آقای شولتز گفت: "اگر روی مسله گسترش توافق صورت گیرد، درخواست کشورهای غرب بالکان که از سال ۲۰۰۳ به آنها وعده شده است، پیش خواهد رفت. آنها ممکن عضو اتحادیه اروپا شوند. در بیست سال آینده ممکن این کشور ها درک نمایند که عضویت این اتحادیه برای آنها چی معنی خواهد داشت."

گسترش اتحادیه اروپا شامل ملحق شدن شش کشور بالکان، بشمول اوکراین، مالووا و گرجستان می باشد، اما امید برای عضویت ترکیه به این اتحادیه هنوز کم است. نتیجه نشست دو روزه در پراگ هر چه باشد، اما آنچه مهم است این خواهد بود که پایان این نشست پیام واضح تر را به کشور های که خواستار پیوستن به بزرگترین بلوک تجارتی جهان اند، خواهد داد.