بحث پشت در‌های بسته با طالبان در ناروی روی کدام موضوعات تمرکز دارد؟ 

دپلومات‌های غربی امروز ۲۴ جنوری ( چهارم دلو) در پشت در‌های بسته در اسلو، پایتخت ناروی با نمایندگان طالبان به بحث پرداختند.

نمایندگان اتحادیهٔ اروپا، ایالات متحده، فرانسه، بریتانیا، آلمان،‌ ایتالیا و ناروی بر بحران بشری، حقوق بشر، به ویژه حقوق زنان و ایجاد حکومت همه‌شمول با نمایندهٔ طالبان به رهبری امیرخان متقی،‌ سرپرست وزارت خارجهٔ طالبان بحث خواهند کرد.

در حالی که بیش از چهار ماه از تسلط طالبان بر افغانستان می‌گذرد، حکومت این گروه را هیچ کشوری به رسمیت نشناخته است؛ حتا پاکستان، امارات متحدهٔ عرب و عربستان سعودی که رژیم قبلی طالبان -بین سال‌های ۱۹۹۶ تا ۲۰۰۱- را به رسمیت شناخته بودند.

ناروی که میزبان این نشست است می‌گوید که مذاکرات کنونی به معنی مشروعیت بخشیدن یا به رسمیت شناختن طالبان نیست.

انیکن هوتفلت، وزیر خارجهٔ ناروی گفت که "نمی‌توانیم بگذاریم که وضعیت سیاسی منتج به فاجعهٔ بدتر بشری" در افغانستان شود.

سرپرست وزارت خارجهٔ طالبان امروز به خبرنگاران گفت که نشست ناروی برای این گروه یک دست آورد است زیرا آنان در یک ستیج با جهان صحبت می‌کنند.

او افزود: "از این نشست‌ها مطمین استیم که برای سکتور‌های بشری، صحت و معارف حمایت به دست میاوریم."

در این حال، شفیع الله اعظم، نمایندهٔ طالبان گفت که این گروه خواهان رهایی پول‌های افغانستان خواهد شد که به گفتهٔ او به دلیل اختلافات سیاسی راکد شده است.

او افزود: "بنابر گرسنگی و زمستان مرگبار فکر کنم وقت آن رسیده است که جامعهٔ جهانی از افغان‌‌ها حمایت کند و آنان را به خاطر منازعات سیاسی مجازات نکند."

اعتراض به حضور طالبان در ناروی

جزییات نشست پشت درهای بسته تا کنون علنی نشده است، اما شماری از افغان‌های مقیم ناروی بر خلاف حضور و نشست با طالبان در این کشور اروپایی اعتراض کردند.

در میان هیات طالبان که در طیارهٔ چارتر شده به ناروی رفتند، انس حقانی نیز شامل است؛ فردی که مسوول شماری از مرگبارترین حملات در افغانستان پنداشته می‌شود.

شماری زیادی از افغان‌ها در رسانه‌های اجتماعی نیز بر حضور انس حقانی انتقاد کرده اند.

بر اساس گزارش رسانه‌های ناوری، یک افغان که اکنون تابعیت ناروی را نیز دارد، علیه انس حقانی به دلیل دست داشتن در جرایم جنگی به پولیس شکایت کرده است.

ظاهر اطهری به رسانهٔ NRK گفت: "این درد آور است. مانند این است که اندریس بیرینگ بریویک، (یک افراطی راستگرای نارویژی که در سال ۲۰۱۱ میلادی ۷۷ نفر را کشت) به نمایندگی از یک کشور به یک کشور دیگر آمده باشد."

اعتراض زنان

پیش از ملاقات با طالبان، دپلومات‌های غربی با اعضای جامعهٔ مدنی افغانستان، به شمول زنان فعال و خبرنگاران صحبت کردند. این شهروندان افغان یک روز پیش با هیات طالبان نیز ملاقات کرده بودند.

جمیله افغان، فعال حقوق زنان که در این نشست حضور داشت به فرانس‌پرس گفت که طالبان از خود حسن نیت نشان دادند، اما "دیده خواهد شد که در عمل چه می‌کنند".

محبوبه سراج، فعال دیگر حقوق زنان نیز گفت که طالبان زنان را پذیرفتند و به سخنان آنان گوش فرا دادند. او افزود که امیدوار است هر دو جانب همدیگر را درک‌ کنند، اما گفت: "اگر طالبان به زنان چیزی می‌گویند و در عمل چیزی دیگر انجام می‌دهند، اعتماد کاملاً از بین خواهد رفت".

او افزود که زنان افغان خواست‌های شان را به طالبان به گونهٔ نوشتاری تسلیم کردند.

در این میان، هدا خاموش، باشندهٔ کابل، تصاویر تمنا زریاب پریانی و پروانه ابراهیم‌خیل، دو فعالی که گفته می‌شود هفتهٔ گذشته پس از تظاهرات علیه حجاب اجباری توسط طالبان بازداشت شده اند،‌ را بلند کرده بود.

اما شفیع الله اعظم این را اتهام خوانده و از آن اظهار بی خبری کرده افزود که برخی از فعالین از چنین فرصت‌ها برای گرفتن پناهندگی استفاده می‌کنند.

خانم پریانی، هفتهٔ‌ گذشته ویدیوی را در رسانه‌های اجتماعی در حالی نشر کرد که فریاد میزد و می‌گفت که طالبان در عقب دروازهٔ خانه او آمده اند. پس از آن، گزارش‌هایی در مورد بازداشت این فعالان زن نشر شد.

در حالی که طالبان خواهان رهایی پول‌های منجمد‌ شده اند، به نظر می‌رسد قدرت‌های جهان حقوق زنان و دختران را در اولویت قرار دهند و از طالبان بخواهند تا قدرت را با اقلیت‌های قومی و مذهبی شریک کنند.

طالبان پس از تسلط بر افغانستان، محدودیت های گسترده را بر افغان‌ها، به ویژه بر زنان وضع کرده اند.

مکاتب متوسطه و لیسه در اکثر ولایات به روی دختران مسدود باقی مانده است و زنان به استثنا سکتور صحت و معارف، از رفتن به وظیفه منع شده اند. این گروه همچنان بر مسافرت زنان، بدون داشتن محرم نیز محدودیت وضع کرده است.

پس از مسلط شدن طالبان بر افغانستان به تاریخ ۱۵ اگست سال ۲۰۲۱ که منجر به انسداد سرمایه‌های افغانستان و توقف کمک‌های خارجی به حکومت آن کشور شد، مردم افغانستان با بحران شدید و رو به وخامت بشری روبرو شده است. ملل متحد گفته است که برای جلوگیری از بحران بشری در افغانستان در سال روان به ۴.۴ میلیارد دالر نیاز دارد.

تامس وست، نمایندهٔ ویژهٔ ایالات متحده برای افغانستان می‌خواهد ایجاد یک سیستم سیاسی که از همهٔ افغان‌‌ها نمایندگی کند؛ پاسخ‌دهی به بحران بشری و اقتصادی؛ نگرانی‌های امنیتی و مبارزه با تروریزم؛ حقوق بشر،‌ به ویژه حقوق تحصیل به زنان و دختران را با طالبان بحث کند.