طالبان قرارداد تولید سمنت لوگر را به ارزش ۱۴۵ میلیون دالر با یک شرکت خصوصی امضا کردند

طالبان گفته اند که پس از به قدرت رسیدن دوباره بر افغانستان، آنان تا کنون چهار پروژه بزرگ تولید سمنت را به ارزش ۶۲۳ میلیون دالر در این کشور امضا کرده اند.

وزارت معادن و پترولیم حکومت طالبان می‌گوید که این وزارت قرارداد تولید سمنت لوگر را با ارزش ۱۴۵ میلیون دالر با شرکت خصوصی "افغان ساک" امضا کرد.

حمدالله فطرت، معاون سخنگوی این وزارت روز سه‌شنبه ۲۴ دسمبر (چهارم جدی) با نشر خبرنامه‌ای گفت که قرارداد تولید سمنت لوگر با حضور مقام‌های طالبان به شمول عبدالغنی برادر، معاون اقتصادی ریاست‌الوزرای حکومت این گروه به امضا رسیده است.

در خبرنامه آمده است: "شرکت قراردادی برای اعمار این کارخانه که در منطقۀ التمور ولایت لوگر موقعیت دارد، حدود ۱۴۵ میلیون دالر سرمایه‌گذاری می‌کند و روزانه ظرفیت تولید ۲۵۰۰ تن سمنت را خواهد داشت."

طالبان گفته اند که پس از به قدرت رسیدن دوباره این گروه بر افغانستان در ماه اگست ۲۰۲۱، آنان تا کنون چهار پروژه بزرگ تولید سمنت را به ارزش ۶۲۳ میلیون دالر در این کشور امضا کرده اند.

هدایت‌الله بدری، سرپرست وزارت معادن و پترولیم حکومت طالبان گفته است که این قرارداد برای ۳۰ سال میان این وزارت و شرکت خصوصی "افغان ساک" به امضا رسیده و با آغاز کار آن، قرار است روزانه ۲۵۰۰ تن سمنت تولید شود.

این مقام طالبان گفته است که در این کارخانه برای صدها نفر فرصت‌های کاری فراهم خواهد شد و این شرکت قراردادی مکلف است تا خدمات صحی و آموزشی را نیز به باشندگان محل ارایه کند.

این در حالی است که پیش از این، حکومت طالبان از آغاز کار اکتشاف و استخراج "۲۱ معدن با مقیاس بزرگ" در افغانستان خبر داده بود.

معاونیت اقتصادی ریاست‌الوزرای طالبان به تاریخ دهم نومبر (۲۰ عقرب) با نشر پیامی در شبکه‌های اجتماعی گفت که معادن آهن، سرب، جست، طلا، یاقوت، کرومایت، سمنت، باریت و زغال سنگ، شامل این معادن است.

این معادن در بخش‌های مختلف افغانستان موقعیت دارند، اما بیشتر آن در ولایت هرات به ویژه معدن آهن و باریت در ولسوالی‌ رباط سنگی، غوریان، معدن زغال سنگ در ولسوالی‌های اوبی و کرخ و معدن آهن در پشتون زرغون موقعیت دارد.

طالبان گفته اند که معدن طلا در ولایت‌های تخار و بغلان، معدن یاقوت در کابل، کرومایت در پروان و سرب و جست نیز در ولایت غور موقعیت دارد. طالبان همچنان از تولید سمنت با "مقیاس بزرگ" در ولایت‌های پروان، هرات و قندهار یاد کرده اند.

حکومت طالبان که با تعزیرات بین‌المللی در افغانستان مواجه است، از زمان حاکمیت دوبارۀ شان بر این کشور، تلاش‌ها برای استخراج منابع بزرگ طبیعی افغانستان را شدت بخشیده‌ اند.

رهبری طالبان که تا اکنون منحیث یک حکومت مشروع افغانستان به رسمیت شناخته نشده، قرارداد چندین معدن را با شرکت‌های چینی و سایر کشورها امضا کرده‌ که ارزش آن به ده‌ها میلیون دالر امریکایی می‌رسد. این قرارداد‌ها از استخراج نفت و مس گرفته تا طلا و لیتیم را شامل می‌شوند.

این در حالی است که وزارت معادن و پترولیم حکومت طالبان به تاریخ ۳۱ اگست ۲۰۲۳، هفت قرارداد استخراج معادن طلا، آهن، سرب و مس را با شرکت‌های بریتانیایی، چینی، ترکی، ایرانی و افغان امضا کرد.

پیش از آن، حکومت طالبان قرارداد استخراج نفت از حوزهٔ دریای آمو را با یک شرکت چینی امضا کرده بود.

افغانستان یکی از کشورهای جهان است که منابع معدنی زیاد زیر زمین دارد، اما به دلایل مختلف از جمله جنگ، سال‌ها است که از منابع طبیعی این کشور بهره برداری نشده است.

ادارهٔ زمین شناسی امریکا پس از یک بررسی، چند سال پیش اعلام کرد که این کشور بیش از دو تریلیون دالر منابع طبیعی دارد.