همایش بزرگ "عالمان دین و بزرگان قومی" که از سوی گروه طالبان در کابل برگزار شده بود، روز شنبه دوم جولای (۱۱ سرطان) با نشر قطعنامهٔ ۱۱ ماده ای خاتمه یافت، همایشی که حتا یک زن هم در آن حضور نداشت.
مادههای این قطعنامه بیشتر در محور حمایت از نظام طالبان میچرخد، طوری که اشتراک کنندگان در کنار حمایت از حکومت طالبان، از جامعهٔ بین المللی خواستند تا ادارهٔ سرپرست این گروه را به رسمیت بشناسد.
حمایت از نظام طالبان، دفاع از آن و بیعت از هیبت الله آخندزاده، رهبر طالبان، از موضوعات عمده قطعنامۀ ۱۱ مادهای "عالمان دین و بزرگان قومی" بود که در نشست سه روزه به رایزنی مصروف بودند.
در قطعنامهٔ این همایش ادعا شده است که حکومت طالبان بدون دخالت خارجی ایجاد شده است و عدم دخالت خارجی، دلیل مشروعیت داخلی این حکومت است.
به باور این عالمان دینی و بزرگان قومی، حکومت طالبان جزایر قدرت را از بین برده، فساد را در حکومتداری ریشه کن کرده، تهدیدهای موجود علیه افغانستان وکشورهای منطقه را خنثا کرده است و از همین رو باید به رسمیت شناخته شود.
مجیبالرحمان انصاری که قطعنامۀ دری را به خوانش گرفت، گفت: "بالای کشورهای منطقه و جهان، ملل متحد و سایر سازمانهای بینالمللی به ویژه کشورها و سازمانهای اسلامی صدا میکنیم که امارت اسلامی را منحیث یک نظام مشروع به رسمیت بشناسند، با آن تعامل مثبت نمایند."
این قطعنامه از جامعۀ بین المللی خواستار رفع تعزیرات اعمال شده بر حکومت طالبان و آزادسازی داراییهای منجمدشدۀ افغانستان از سوی ایالات متحده امریکا نیز شده است.
اشتراککنندگان این همایش در قطعنامۀ شان از سیاست حکومت طالبان مبنی بر عدم مداخله در امور داخلی کشورهای منطقه و جهان، عدم استفاده از خاک افغانستان علیه سایر کشورها حمایت کرده و خواستار عمل مشابه از سوی جامعۀ بین المللی شدند.
این قطعنامه موضع مشابه به طالبان در مورد مبارزه مسلحانه علیه حکومت طالبان دارد و مخالفت با امارات طالبان به مثابهٔ بغاوت عنوان کرده و مبارزه با آن را "وجیبۀ دینی مردم" خوانده است.
با این وجود عالمان دینی و بزرگان قومی در مورد حقوق اقلیتها و زنان به ویژه حق کار و آموزش زنان، به یک ماده اکتفا کرده است.
انصاری: "بالای امارت اسلامی صدا میکنیم که در راستای عدالت، تعلیم دینی و عصری، صحت، زراعت، صنعت، حقوق اقلیتها، اطفال، زنان و تمام ملت در مجموع، پیشرفت همهجانبه، رشد اقتصادی و انکشاف متوازن، در روشنایی شریعت مقدس اسلامی توجه نماید."
اما قطعنامهٔ طالبان مشخص نکرده است که زنان در بخش های مختلف جامعه چه زمانی قادر به ایفای وظیفه خواهند شد و دختران بالاتر از صنف ششم، چه زمانی اجازه خواهند یافت دوباره به مکتب بروند.
تقویت "وحدت ملی" از سوی رهبری طالبان، پرهیز مردم از کمک و ایجاد رابطه با گروه دولت اسلامی یا داعش، اجتناب علمای دینی از بحثهای رسانهای در مورد موضوعات که سبب اختلاف جامعه میشود، از موارد دیگر در این قطعنامه است.
اما در قطعنامهٔ طالبان از شبکه القاعده و سایر گروه های تندرو اسلامی که درج فهرست سیاه ایالات متحده اند، هیچ یادی صورت نگرفت.
از سویی هم اشتراککنندگان این نشست از کادرها و شخصیتهای افغان مقیم خارج خواست که به افغانستان برگردند.
در همین حال، رامش سالمی، کارشناس امور سیاسی به این نظر است که تقویت نظام اسلامی یکی از نکات برجستۀ این همایش بود که به باور او، اعضای رهبری طالبان بیشتر تلاش کردند تا به جای مشکلات اساسی افغانستان، مرامنامۀ این گروه را در اولویت نشان دهند.
او افزود: "موضوعات آموزش و پرورش زنان و دختران افغانستان به صورت اساسی در این نشست مطرح نشده است و هیچ اشارهای روی شکلگیری یک نظام قدرتمند ملی نشده است، ازینرو این نشاندهندۀ آن است که این نشست هیچگونه نتایج مثبتی در پی نخواهد داشت".
نشست بزرگ عالمان دین و بزرگان روز پنجشنبه آغاز شد که به گفتۀ مقامات طالبان ۳۵۰۰ تن از سراسر افغانستان در این نشست شرکت کرده بودند، آماری که امروز به ۴۵۰۰ نفر تغییر کرد.