محکمه بین المللی جرایم حکم بازداشت پوتین را داد؛ مسکو، این حکم 'باطل' است

محکمهٔ بین المللی جرایم (ICC) روز جمعه ۱۷ مارچ (۲۶ حوت)‌ اعلام کرد که حکم بازداشت ولادیمیر پوتین، رییس‌ جمهور روسیه، را به دلیل ''اخراج غیرقانونی" کودکان اوکراینی صادر کرده است.

محکمهٔ بین المللی جرایم که مقر اصلی آن در لاهه‌ است، همچنین گفته است که این محکمه حکم مشابهی را برای بازداشت ماریا لووا-بلووا، کمیشنر حقوق کودکان ریاست جمهوری روسیه را نیز صادر کرده است.

محکمه بین المللی جرایم در اعلامیه‌ای گفته است که "امروز، شعبه دوم محکمهٔ بین المللی جرایم حکم بازداشت دو نفر را در چارچوب وضعیت اوکراین صادر کرد؛ آقای ولادیمیر ولادیمیرویچ پوتین و خانم ماریا الکسی‌یونا لووا-بلوا."

گفته می شود که رییس جمهور پوتین مسوول جنایت جنگی اخراج غیرقانونی جمعیت (کودکان) و انتقال غیرقانونی جمعیت (کودکان) از مناطق اشغالی اوکراین به فدراسیون روسیه است.

محکمهٔ بین‌المللی جرایم گفته است که این جنایات مربوط به ۲۴ فبروری ۲۰۲۲ است، یعنی زمانی که روسیه تهاجم نظامی‌اش را بر اوکراین آغاز کرد.

بر اساس این اعلامیه:‌ ''دلایل منطقی برای این باور وجود دارد که آقای پوتین مسوولیت جرایم فردی برای جنایات فوق الذکر را دارد."

بر اساس این اعلامیه،‌ ظاهراً پوتین به صورت مستقیم و یا غیر مستقیم در ارتکاب این جرایم دخیل بوده است، زیرا رییس جمهور کنونی روسیه یا کنترول لازم بر نظامیان و غیرنظامیان روسی که مرتکب این جرایم شده را نداشته است، و یا اجازهٔ ارتکاب چنین جرایم را داده است.

محکمه بین المللی جرایم آخرین گزینه برای رسیدگی جرایمی است که کشور‌ها یا نمی‌توانند مجرم را زیر پیگرد قرار بدهند و یا هم نمی‌خواهند جنایت جنگی و یا جنایت علیه بشریت زیر پیگرد قرار بگیرند.

کریم خان، یک سارنوال محکمهٔ بین المللی جرایم، فقط چند روز پس از آغاز تهاجم نظامی روسیه بر اوکراین،‌ تحقیقاتی را درباره جنایات جنگی و جنایات علیه بشریت در اوکراین آغاز کرد.

کریم خان در اوایل ماه جاری میلادی پس از آنکه از اوکراین دیدن کرد، گفت که ادعای اختطاف کودکان اوکراینی توسط روسیه را در اولویت کاری خود قرار می‌دهد.

او به تاریخ هفتم مارچ با نشر اعلامیه‌ای گفت: ''با کودکان نمی توان به عنوان غنیمت جنگی برخورد کرد."

کریم خان در این اعلامیه همچنین گفته است که محکمهٔ بین المللی جرایم در مورد آنعده حملات روسیه تحقیق می‌کند که ''زیربنا‌های غیرنظامی'' را در اوکراین هدف قرار داده است.

روسیه و اوکراین هیچ کدام عضویت محکمهٔ بین المللی جرایم را ندارند. تا حالا پلان این محکمه مشخص نشده است که چگونه این حکم را عملی خواهد کرد. اما اوکراین گفته است صلاحیت این محکمه را به رسمیت می‌شناسد و با دفتر کریم خان در این رابطه کار می‌کند.

کرملین روز جمعه در واکنش به حکم این محکمه اعلام کرد که تصمیم محکمه بین‌المللی جرایم برای صدور حکم بازداشت ولادیمیر پوتین، رییس‌جمهور روسیه، از نظر قانونی "باطل" است، زیرا مسکو صلاحیت این محکمه را به رسمیت نمی‌شناسد.

دیمیتری پسکوف، سخنگوی کرملین، به خبرنگاران گفت: "روسیه مانند تعدادی از کشورهای مختلف، صلاحیت این محکمه را به رسمیت نمی شناسد و بنابراین، از نظر حقوقی، تصمیم‌های این محکمه باطل است."