دستور تازۀ طالبان به تلویزیون‌های افغانستان؛ مجریان زن چهرۀ شان را بپوشانند

بی‌نظیر بکتاش و یلدا علی، مجریان برنامه‌های تلویزیون طلوع و یک در افغانستان

وزارت امر به معروف و نهی از منکر و وزارت اطلاعات و فرهنگ حکومت طالبان در یک اقدام تازه، به تلویزیون‌های محلی افغانستان دستور داده اند که پس از این، مجریان زن هنگام ظاهر شدن در تلویزیون‌ها، باید روی شان را بپوشانند.

شبکۀ طلوع‌نیوز گفته است که نمایندگان این وزارت‌ها این دستور جدید را به تمامی شبکه‌های تصویری موبی گروپ، که تلویزیون‌های طلوع، لمر و طلوع نیوز بخشی از آن است، ابلاغ کرده اند.

به گفتۀ متصدیان موبی گروپ، نمایندگان وزارت‌های امر به معروف و نهی از منکر و اطلاعات و فرهنگ طالبان هنگام اعلام این دستور، آن را "حکم قطعی و غیرقابل بحث" خوانده اند.

طالبان این دستور را به تمامی تلویزیون‌های فعال در افغانستان شریک کرده اند و از مسوولان رسانه‌ها خواسته اند که گردانندگان زن باید در جریان برنامه این موضوع را جدی بگیرند.

در این حال، صبح امروز بسیاری از مجریان زن در تلویزیون‌های محلی چهره‌های شان را با "ماسک" پوشانیده و در برنامه‌ها ظاهر شده اند.

این دستور تازۀ طالبان بر مجریان زن، بیشتر آنان را مایوس کرده و برخی آنان می‌گویند که از این خبر "شوکه" شده اند.

بی‌نظیر بکتاش، مجری برنامۀ گلبانگ تلویزیون یک به صدای امریکا گفت: "شب گذشته، دوستان برایم پیام کردند که فردا بدون ماسک، دفتر نیایم، این موضوع را زیاد جدی نگرفتم، اما وقتی به دفتر آمدم، دیدم که تهیه‌کننده و دایرکتر برنامه جدی گفتند که بدون ماسک به داخل استدیو نروید."

خانم بکتاش این تصمیم طالبان را برای مجریان زن در تلویزیون‌های افغانستان "نگران‌کننده" خوانده و افزود که هیچ گرداننده‌ای منتظر چنین اقدام وزارت امر به معروف و نهی از منکر طالبان نبوده اند.

این مجری زن در تلویزیون یک همچنین گفت که کار خبرنگاری برای زنان در رسانه‌های افغانستان تنگ‌تر شده است و هر روز طالبان محدودیت‌های تازه بر آنان وضع می‌کنند.

طالبان تا کنون در این مورد ابراز نظر نکرده اند، اما ذبیح‌الله مجاهد، سخنگوی این گروه در مراسم گرامی‌داشت از روز جهانی مطبوعات گفت که رسانه‌ها و اطلاع‌رسانی یکی از ارزش‌ها این کشور است و به گفتۀ وی از آن حمایت خواهد شد.

آقای مجاهد افزود که کمیسیون بررسی تخطی رسانه‌ای کارش را امروز آغاز می‌کند و قرار است در روزهای پیش‌رو، کمیسیون دست‌رسی به اطلاعات نیز فعالیت خود را از سر گیرد. او افزود که طالبان آماده همکاری با خبرنگاران اند و از رسانه‌ها خواست که "ارزش های اسلامی، اصول رسانه‌ای و منافع ملی افغانستان" را در نظر بگیرند.

این در حالی است که وزارت امر به معروف و نهی از منکر، جلب و جذب و سمع شکایات گروه طالبان در ماه ستمبر ۲۰۲۱ میلادی و پس از آن یک سلسله مقررات جدید نشراتی را برای رسانه‌های تصویری افغانستان اعلام کرد.

بر اساس این مقررات، رسانه‌های تلویزیونی نباید فلم‌هایی را نشر کنند که "خلاف اصول شرعی و ارزش‌های افغانی" بوده و نیز نشر فلم‌های داخلی و خارجی که در آن "فرهنگ و عنعنات بیگانگان" بازتاب یافته و سبب "بد اخلاقی" در اجتماع می‌شود، منع قرار داده شده است.

طالبان همچنین دستور داده اند که برنامه‌های "طنزی و تفریحی" تلویزیون‌ها نباید به گونه‌ای تهیه شود که در آن به کسی "تحقیر و اهانت" شده باشد. این گروه همچنین اخیراً نشر سریال‌ها و فلم‌های خارجی را از طریق تلویزیون‌های محلی افغانستان به گونۀ کامل منع کرده اند.