صندوق جمعیت سازمان ملل متحد (UNFPA) میگوید که حدود ۲۰۰هزار زن باردار در مناطق دورافتاده و دشوارگذر افغانستان زندگی میکنند که بیشتر آنان به خدمات صحی دسترسی ندارند.
الکساندر ساشا بودیروزا، نمایندۀ صندوق جمعیت ملل متحد برای افغانستان، روز چهارشنبه ۲۶ اکتوبر (چهارم عقرب) در تویترش نوشته است: "صندوق جمعیت ملل متحد برای کمک به کاهش خطرات حین زایمان در این جوامع، لوازمی را برای زایمان ایمن و تمیز فراهم میکند."
دفتر هماهنگی امور کمکهای بشریت (اوچا) نیز روز گذشته گزارش داد که بر اساس آمار نظارت بر وضعیت بشردوستانه، از جملۀ گزارشهای ۵۵ درصد کارمندان صحی از خدمات مراقبتهای بهداشتی در مناطق شان، ۴۷ درصد این کارمندان صحی جامعه گزارش داده اند که ادویه و تجهیزات به طور کلی در دسترس نیست.
اوچا تاکید کرد که گسترش تیمهای صحی سیار و نظارت بر وضعیت صحی برای مقابله با پیامدهای خشکسالی، بیماری و سوتغذیه در این مناطق مهم خواهد بود.
این ادارۀ ملل متحد با نگرانی گفت که بدون ایجاد مجدد سریع سیستمهای خدماتی و بودجه پایدار برای سیستمهای صحی، احتمال دارد که روزانه ۱۰ مادر، ۵۵ نوزاد و ۱۱۲ کودک در افغانستان جان خود را از دست بدهند.
در گزارش اوچا آمده است که بر اساس برخی تخمینها، انقطاع در نظام صحی افغانستان به طور بالقوه نسبت مرگ و میر مادران این کشور را از ۶۳۸ مرگ در هر ۱۰۰هزار تولد زنده به ۹۶۳ مورد مرگ در هر صدهزار طی دو سال آینده افزایش خواهد داد.
گزارش گفته است که عدم مصوونیت غدایی حاد و سوتغذیه در افغانستان دوامدار خواهد بود، هر چند که در سال روان میلادی خدمات تغذیه درمانی و پیشگیرانه توسط شرکای این سازمان در تمام ۳۴ ولایت ارایه شده است و این روند ادامه دارد.
ملل متحد علاوه کرده که هرگونه قطع این خدمات به بدترشدن بیشتر وضعیت تغذیه کودکان، زنان باردار و شیرده و افزایش مرگ و میر آنان منجر خواهد شد.
به گفته این سازمان، افزایش عدم مصوونیت غذایی و محدودیت در دسترس بودن آب احتمالاً درمان فعلی برای سوتغذیه حاد، متوسط و سوتغذیه حاد شدید را پیچیده میکند و کودکان و زنان باردار و شیرده را به شدت نیازمند میسازد.