لوید آستن، وزیر دفاع ایالات متحده روز یکشنبه ۲۴ سپتمبر (دوم میزان) در جریان سفر به افریقا با روسای جمهور جیبوتی و سومالیا دیدار کرد و قرار است به کینیا و انگولا نیز برود.
این اولین سفر آقای آستن به قاره افریقا و در زمانی است که خشونت در منطقه افزایش یافته است.
بزرگترین پایگاه نظامی ایالات متحده در قاره افریقا در جیبوتی قرار دارد که به گفتۀ وزیر دفاع امریکا برای مبارزه با افراط گرایی و امنیت سراسر این منطقه مهم است.
لوید آستین گفت که همکاری با نیروهای جیبوتی و اتحادیه افریقا در همسایگی سومالیا، "برای ایالات متحده یک افتخار است."
شبه نظامیان الشباب در سومالیا که با شبکه القاعده مرتبط اند، چندین سال است که شورش مسلحانهای را در برابر حکومت این کشور آغاز کرده اند و میخواهند حکومت منتخب دموکراتیک را سرنگون و نظام شرعی را جایگزین آن کنند.
ایالات متحده الشباب را بزرگترین و فعالترین شاخه القاعده در جهان میداند. این گروه که در فبروری ۲۰۱۲ با القاعده مدغم شد، هدف و توانایی خود را با حمله به نیروهای امریکایی و متحدان و تهدید منابع امنیتی آنها در منطقه به اثبات رسانده است.
اگرچه این گروه در سال ۲۰۱۱ از موگادیشو، پایتخت سومالیا بیرون رانده شد، همچنان به عنوان یک نیروی مرگبار در سایر نقاط سومالیا فعال است.
گروه مسلح الشباب که ادعا میکند به شبکه القاعده وابسته است، بیش از ۱۵ سال است که با حکومت سومالیا و نیروهای حافظ صلح اتحادیه افریقا درگیر جنگ است. این شبه نظامیان نه تنها در سومالیا بلکه در کینیا نیز حملات تروریستی انجام داده اند.
نیروهای حافظ صلح اتحادیه افریقا هر از گاهی بر مراکز این گروه در سومالیا حملات هوایی را انجام میدهند و در تلاش مهار کردن آنها استند.
علاوه بر نیروهای حافظ صلح، ایالات متحده نیز در چند سال گذشته چندین بار با حمایت اردو و حکومت سومالیا، حملات هوایی را بر مراکز الشباب انجام داده است.
در زمان حکومت دونالد ترمپ، رییس جمهور پیشین ایالات متحده، اکثر نیروهای امریکایی از سومالیا بیرون شدند، اما جو بایدن، رییس جمهور کنونی ایالات متحده، در ماه می۲۰۲۲، بار دیگر افزایش نیروهای امریکایی را به این کشور تایید کرد.
همچنان بایدن به نیروهای امریکایی مستقر در سومالیا صلاحیت انجام حملات هوایی علیه شبه نظامیان الشباب را داد. پیش از این، نیروهای امریکایی تنها زمانی حملات هوایی را انجام میدادند که نیروهای متحد با خطر قریبالوقوع مواجه میشدند.
تعداد دقیق نیروهای امریکایی در سومالیا مشخص نیست، اما گفته میشود که در حدود ۵۰۰ نفر از این نیروها سرگرم آموزش، مشوره و کمک به اردوی سومالیا در انجام عملیات هوایی استند.