میلیاردران جهان ثروتمندتر و پنج میلیارد نفر در جهان فقیرتر شده اند - آکسفام

آکسفام پیش‌بینی کرده است که تا یک دهه‌ٔ دیگر ممکن یک نفر در جهان تریلیونر شود.

سازمان بین‌المللی آکسفام گزارشی را نشر کرده است که نشان می‌دهد ثروتمندان جهان در چند سال گذشته ثروتمندتر شده و میلیاردها نفر دیگر در جهان فقیرتر شده اند.

آکسفام که از سال‌ها به اینسو تفاوت ثروت و دارایی و نابرابری فزاینده میان اقلیت کوچک بی‌نهایت ثروتمند و اکثریت بزرگ فقیر جهان را برجسته می‌کند، روز دوشنبه ۱۵ جنوری (۲۵ جدی) در آغازین روز مجمع جهانی اقتصاد در شهر داووس سویس این گزارش را نشر کرد.

این سازمان بین‌المللی گفته است که ثروت پنج ثروتمندترین مرد جهان – ایلن مسک، مدیر عامل شرکت‌های تسلا و اسپیس‌ایکس، برنارد آرنو و خانواده‌اش که مالک شرکت لوازم لویس وتان اند، جف بیزوس بنیانگذار شرکت امازون، لری الیسن بنیانگذار شرکت اوراکل و وارن بفت، سرمایه‌گذار مشهور- از سال ۲۰۲۰ به اینسو ۱۱۴ درصد افزایش یافته است، حالانکه در آن زمان جهان با همه‌گیری کووید۱۹ در تقلا بود.

بر اساس گزارش آکسفام، سرمایهٔ مجموعی این افراد در سال ۲۰۲۰ حدود ۴۰۵ میلیارد دالر بود، حالانکه بر اساس آمار نشریهٔ اقتصادی فوربس تا پایان سال گذشته ثروت آنان به ۸۶۰ میلیارد دالر می‌رسید.

امیتاب بیهار،‌ رییس آکسفام در یک مصاحبه در آستانهٔ نشست داووس گفت که گزارش این نهاد حاکی از آن است که جهان به یک "دههٔ انقسام" وارد می‌شود. او گفت: "پنج میلیاردری داریم که ثروت شان را دوبرابر کرده اند. از سوی دیگر، حدود پنج میلیارد نفر دیگر در عین زمان فقیر‌تر شده اند."

بیهار گفت: "آکسفام پیش‌بینی می‌کند که در جریان یک دههٔ آینده یک فرد در جهان تریلیونر خواهد شد...حالانکه برای زودودن فقر به بیش از ۲۰۰ سال مبارزه نیاز داریم...نمی‌توان با این میزان نابرابری ادامه داد."

بر اساس این گزارش، ممکن کسی تریلیونر آینده باشد که در میان میلیاردران و ثروتمندان کنونی جهان شامل نباشد.

در حال حاضر ایلن مسک سرمایه‌دارترین مرد جهان است که بر اساس گزارش‌ها حدود ۲۵۰ میلیارد دالر ثروت دارد.

به اندازه‌ای که روند ثروتمندشدن سرمایه‌داران بزرگ جهان سریع بود، به همان پیمانه گسترش فقر در جهان نیز سریع بوده است، طوریکه در جریان همه‌گیری کووید۱۹ و انسداد سرتاسری تقریباً در سرتاسر جهان، اکثر کشورهای روبه انکشاف قادر به فراهم آوری حمایت مالی به جمعیت فقیر شان نبودند.

آکسفام گفته است که تهاجم روسیه بر اوکراین در فبروری ۲۰۲۲ منجر به بلندرفتن شدید نرخ مواد غذایی و مواد نفتی در جهان شده است که این وضعیت به گونهٔ نامتناسب کشورهای فقیر جهان را ضربه زده است.

آکسفام گفته است که بخش عمدهٔ نابرابری در جهان از پالیسی‌های مالیاتی به ویژه معافیت‌های مالی بر ثروتمندان ناشی می‌شود در گزارش آمده است که مالیات بر عواید ثروتمندان در جهان از ۴۸ درصد در سال ۱۹۸۰ به ۲۳.۱ درصد در سال ۲۰۲۲ کاهش یافته است.

برای از میان برداشتن این نابرابری، آکسفام خواستار وضع مالیات بیشتر بر میلیاردرها در جهان شده و گفته است که از این بابت همه ساله می‌توان حدود ۱.۸ تریلیون دالر جمع آوری کرد.

در تهیه این مطلب از گزارش خبرگزاری اسوشیتدپرس و فرانس‌پرس استفاده شده است.