ابتلای هزاران زن به بیماری های روانی در غرب افغانستان

صحت روانی در محل کار شعار امسال تجلیل از روز جهانی صحت روانی در افغانستان بود.

تجلیل از روز جهانی صحت روانی (دهم اکتوبر) در افغانستان امسال به گونه‌ متفاوت صورت گرفت.

مقام‌ های وزارت صحت عامه افغانستان در ولایت هرات با انتخاب شعار "صحت روانی در محل کار" و حضور یافتن در جمع زیادی از معلمین و شاگردان یک لیسه دخترانه در آن ولایت این روز را گرامی داشتند.

مقام‌ های وزارت صحت عامه می گویند که امسال شمار افراد مبتلا به اختلالات و بیماری‌ های روانی در افغانستان به ویژه در ولایت های غربی کشور به طور چشمگیری افزایش یافته و بیشترین مبتلایان زنان اند.

داکتر عبدالفتاح نجم، مسؤول موسسه هیئت معاونت بین المللی (IAM) که حمایت کننده بخش صحت روانی ریاست صحت عامه ولایت هرات است، می گوید که تنها در مرکز صحت روانی حوزه غرب افغانستان سالانه ۱۱ هزار بیمار روانی تداوی می‌ شوند.

داکتر نجم گفت: "​بیشتر بیماران مصاب به افسردگی و اضطراب است و خصوصاً افسردگی بین خانم‌ ها بیشترین شیوع را دارد."

نرگس یکی از زنانی است که مصاباختلالات روانی شده و اکثراً برای مشاوره و درمان به مرکز صحت روانی در شفاخانه حوزوی هرات مراجعه می‌کند.

نرگس فشار های خانوادگی و فقر را عمده ترین دلیل مصاب شدنش به این بیماری می خواند.

نرگس گفت که مسؤولیت فراهم کردن نفقه برای سه طفل اش را دارد چون شوهرش معتاد می باشد.

مقام ها در وزارت صحت عامه افغانستان نیز دلیل مصاب‌ شدن بیشتر زنان به افسردگی و بیماری‌ های روانی را نسبت به مردان، فشار های خانوادگی چون ازدواج‌ های اجباری و زیر سن و مشکلات اقتصادی عنوان می‌ کنند.

داکتر بشیر احمد سروری، مسؤول بخش صحت روانی وزارت صحت عامه می‌ گوید که عدم مصؤونیت در محیط‌ های کاری برای زنان در کشور دلیل دیگری ایجاد اختلالات روانی در بین این قشر جامعه است.

داکتر سروری افزود: "مشکلات جنگ و بی‌ امنی، بی‌ مصؤونیتی خانوادگی، ترانسپورتی و اقتصادی هر افغان را می‌ آزارد و اینها به اشکال خفیف و متوسط مریض‌ ها را درگیر می‌کند حتی با اینکه این افراد به کار و تحصیل خود می‌روند اما کیفیت کار و بیرون داد کار ضعیف، روابط به نوعی کم و بالاخره مسؤولیت زندگی شان پایین است."

با این همه داکتر عبدالفتاح نجم، مسؤول موسسه هیئت معاونت بین المللی (IAM) ​در هرات می‌ گوید که آن موسسه در تلاش است تا با آموزش دادن به مشاورین روانی، اجتماعی و جابجایی آنها در مراکز صحی ولسوالی‌ ها از مشکلات افراد مبتلا به بیماری‌ های روانی به ویژه زنان بکاهند.

آقای نجم گفت: "در حال حاضر پروگرام تربیه مشاورین روانی اجتماعی ادامه دارد که در سطح هر مرکز صحی جامع در هر ولسوالی حد اقل یک نفر به حیث مشاور در ظرف یک سال تربیه می‌شود که بعد از ختم کورس آموزشی اینها به همان محلات سکونت شان می‌ روند و به حیث مشاور روانی اجتماعی کار می‌کنند."

بر بنیاد آمار سازمان صحی جهان، بیش از یک میلیون افغان از افسردگی و بیش از ۱.۲ میلیون دیگر از اختلالات اضطراب رنج می‌ برند.

این در حالی است که وزارت صحت عامه افغانستان بیش از ۷۰۰ مشاور و ۱۰۱ داکتر و متخصص صحت روانی را آموزش داده است.