تلرسن: هند شریک امریکا در تامین صلح در افغانستان است

رکس تلرسن، وزیر خارجۀ ایالات متحده

وزیرخارجۀ ایالات متحده می گوید که هند شریک واشنگتن، در ایجاد صلح در افغانستان می باشد.

رکس تلرسن، عصر چهارشنبه حین صحبت بی پشینه و همه جانبه در مورد مشی خارجی ایالات متحده، از مساعدت های دهلی جدید به کابل قدردانی کرد.

آقای تلرسن یکبار دیگر از پاکستان خواست تا "اقدامات قاطعی را علیه گروه های دهشت افگن مستقر در خاک پاکستان روی دست گیرد؛ گروه هایکه مردم پاکستان و منطقۀ وسیعی را تهدید می کند".

مقامات پاکستانی همواره از نزدیکی کابل و متحدین بین المللی آن با دهلی جدید به گونۀ مستقیم و غیر مستقیم ابراز نگرانی کرده اند.

اما، یک سخنگوی ارشد وزارت خارجه امریکا می گوید که نزدیکی روابط بین واشنگتن و دهلی نو، به بهایی از دست دادن پاکستان نخواهد بود و نباید اسلام آباد و دهلی جدید از نزدیکی واشنگتن به هند و پاکستان، نگران باشند.

روابط واشنگتن با هند

آقای تلرسن که در مرکز مطالعات ستراتیژیک و بین المللی در واشنگتن صحبت می کرد گفت، منتظر ۱۰۰ سال دیگر روابط نزدیک ایالات متحده و هند می باشند.

وزیر خارجه امریکا در حالی که ازسفر هفته آینده خود به هند خبر داد افزود، ادارۀ آقای ترمپ مصمم است که به "صورت چشمگیری" همکاری ها بین دو کشور را عمیق تر سازد.

آقای تلرسن گفت "رئیس جمهور ترمپ و نرندرا مودی، صدراعظم هند، در مقایسه با رهبران پیشین این دو کشور، برای ایجاد یک مشارکت بلندپروازانۀ مصمم تراند، تا از مزایای آن [مشارکت]، نه تنها این دو دموکراسی بزرگ، بلکه سایر کشور های که در راستای صلح و ثبات فعالیت دارند، مستفید گردند."

وزیرخارجه تلرسن گفت که ایالات متحده و هند "تکیه گاه ثبات" در دو گوشۀ جهان بوده و خاطرنشان کرد که هر دو کشور "به حمایت از حاکمیت قانون، آزادی تردد در بحر ها، ارزش های جهانی و آزادی تجارت" مشترکاً متعهد اند.

انتقاد از چین

از این بیانیه چنین بر می آید که واشنگتن می خواهد برای مقابله با چین در منطقۀ هند- اقیانوس آرام، با دهلی جدید نزدیک شود.

وزیرخارجه تلرسن با انتقاد از بیجینگ گفت"اقدامات تحریک آمیز چین در آب های جنوب چین، مستقیماً قوانین بین المللی و معیاراتی را به چالش می کشد که ایالات متحده و هند به آن پابند است."

آقای تلرسن افزود که ایالات متحده به دنبال "روابط سازنده با چین است؛ اما زیر فشار چالش های ایجاد شده از جانب چین در جاهاییکه بیجینگ سرحدات کشور های همسایۀ خود را از بین برده و به ایالات متحده و دوستان آن ضرر می رساند، قرار نمی گیرد."

ریکس تلرسن گفت که هند و چین طی چند دهۀ اخیر به قدرت های جهانی مبدل شده اند.

اما، آقای تلرسن تاکید کرد که چین "با مسوولیت پذیری کمتر و حتی در بسا مواقع قوانین و قواعد بین المللی را تضعیف بخشیده است. در حالیکه کشور های دیگر مانند هند در چارچوبی فعالیت می کند که از تمامیت ارضی کشور های دیگر حمایت میکند."

یک سخنگوی وزارت خارجۀ ایالات متحده پس از سخنرانی آقای تلرسن به خبرنگاران گفت که سخنرانی وزیر خارجه امریکا نتیجۀ چندین ماه مشورت میان وزارت خارجه، قصرسفید و شورای امنیت ملی امریکا بوده است.

این سخنگوی وزارت خارجه اشتیاق ایالات متحده را به تقویت روابط با هند تایید کرده گفت "هند به دنبال یک شریک است – و آن شریک ایالات متحده است".