ایران – اولویت سیاست امنیت ملی حکومت ترمپ

پومپیو (راست) و مک ماستر (چپ) از سیاست های ایران در منطقه شدیداً انتقاد کردند.

دو مقام ارشد امنیتی ایالات متحده با حضور در نهاد دفاع از دموکراسی در واشنگتن دی سی، روز پنجشنبه در مورد اولویت امنیت ملی حکومت به رهبری ایالات متحده صحبت کردند.

بیشترین تمرکز صحبت مک ماستر، مشاور امنیت ملی رئیس جمهور ترمپ و مایک پومپیو، رئیس ادارۀ استخبارات مرکزی ایالات متحده در جریان بیش از یک ساعت روی ایران و تهدید ناشی از سپاه پاسداران انقلاب اسلامی، برنامۀ اتمی و میزایل بالستیک ایران بود.

این دو مقام ارشد امنیتی و استخباراتی امریکا با تاکید بر موقف سختگیرانۀ دونالد ترمپ، رئیس جمهور ایالات متحده، ایران و کوریای شمالی را به تهدید کردن منافع ایالات متحده متهم کردند.

آقای مک ماستر و پومپیو همچنین ایران را به توسعه طلبی متهم کرده تاکید ورزیدند که تهران با تداوم برنامۀ اتمی و انکشاف میزایل های بالستیک، تهدید علیه اسراییل، متحد عمدۀ ایالات متحده می باشد.

مشاور امنیت ملی رئیس جمهور ترمپ گفت که باید امریکا جامعۀ بین المللی را تشویق کند تا "نقض صریح و بزرگ حقوق بشری و بازداشت توجیه ناپذیر شهروندان امریکایی و سایر کشور ها را توسط سپاه پاسداران محکوم کند."

مک ماستر با تاکید بر استراتیژی رئیس جمهور ترمپ در بارۀ ایران گفت که اقدامات بی ثبات کنندۀ ایران شامل "حمایت مادی و مالی از دهشت افگنی و افراط گرایی" است.

آقای مک ماستر ایران و سپاه پاسداران را به مداخله در امور عراق و استفاده از خلای امنیتی موجود در آن کشور متهم کرده گفت: "ایران باید استفاده از گروه های غیر قانونی را در عراق به خاطر به دست آوردن منافع ایران به بهای زندگی مردم عراق و بهای امنیت منطقه، متوقف سازد."

این جنرال ارشد امریکایی همچنین افزود: "یکی از نقاط قوت گروه های چون داعش اینست که آنان خود را به حیث مدافعین سنی های عرب جلوه می دهند. یکی از عاملین این درگیری ها ایران است. ایران به گونۀ سبب ادامۀ این خشونت ها شده که باعث ایجاد فجایع سیاسی و انسانی در منطقه و به ویژه سوریه و عراق گردیده است."

مک ماستر گفت که جهان و جامعۀ تجاری باید "هرگونه مراوده و ارتباطات خود را با سپاه پاسداران ایران قطع کند، از تقویت سپاه جلوگیری کنند، آنان (سپاه) را قادر به تهدید دوستان و متحدین ما در منطقه به ویژه اسراییل و عربستان سعودی و دیگران نسازید."

این درحالیست که دونالد ترمپ، رئیس جمهور ایالات متحده روز جمعه پابندی ایران را به توافقنامۀ اتمی ۲۰۱۵ گروه پنج بر علاوۀ یک با تهران تایید نکرد.

در پاسخ به موقفگیری رئیس جمهور ترمپ، علی خامنه یی، رهبر ایران روز چهارشنبه گفت که تهران تا زمانی به توافق هسته ای پابند خواهد بود که قدرت های بزرگ جهان به آن احترام قایل شوند.

اما آقای خامنه ای هشدار داد که اگر ایالات متحده توافق را "پاره" کند " ایران آنرا "ریزریز" می کند.

افغانستان و طالبان

مک ماستر، مشاور امنیت ملی رئیس جمهور ترمپ در جریان صحبت و بحث خود هیچ اشارۀ به استراتیژی رئیس جمهور ترمپ در مورد افغانستان نداشت.

اما، رئیس ادارۀ استخبارات مرکزی ایالات متحده گفت: "طالبان باید هیچ امیدی به پیروزی در میدان جنگ نداشته باشند و برای تحقق این امر، برای آنان پناهگاه امن در پاکستان باید فراهم نگردد."

مایک پومپیو، افزود که برای موفقیت استراتیژی امریکا در افغانستان، جامعۀ استخباراتی امریکا، تمام امکانات لازم را فراهم خواهد کرد.

آقای پومپیو گفت: "در عین زمان رئیس جمهور ترمپ واضح ساخته است که هر امکانی را که در دست داشته باشیم، ایالات متحده به خرج خواهد داد تا گروه طالبان را به میز مذاکره بکشاند."

تلاش برای به مذاکره کشانیدن طالبان در حالی صورت می گیرد که آن گروه در چند روز اخیر حملات مرگباری را بر مراکز و پایگاه های نظامی و امنیتی افغانستان انجام داده و بیش از ۱۰۰ سرباز و افسر اردو و پولیس افغانستان را کشته است.

رئیس ادارۀ استخبارات امریکا با تصریح اظهارات وزیر خارجه کشورش، پاکستان را "یک کشور مهم با موقعیت جغرافیایی مهم" عنوان کرده گفت که واشنگتن "خواهان داشتن یک رابطۀ سازنده با پاکستان می باشد."

این مقام ارشد استخباراتی امریکا ابراز اطمینان کرد که جامعۀ استخباراتی آن کشور، "به خاطر موفقیت استراتیژی ترمپ در منطقه جنوب آسیا، ابزار لازم استخباراتی را فراهم می کند و تردد دهشت افگنان در امتداد سرحد میان افغانستان و پاکستان قابل جلوگیری می باشد."

آقای پومپیو افزود که هدف ایالات متحده اینست که پناهگاه های امن برای دهشت افگنان در پاکستان وجود نداشته باشد و ابراز امیدواری کرد که اسلام آباد با خواست های واشنگتن در مبارزه با دهشت افگنی همکاری کند.

اما رئیس ادارۀ مرکزی استخبارات ایالات متحده تاکید ورزید که نباید واشنگتن توقعات بلندی از پاکستان داشته باشد بلکه باید یک صحبت واقعی با پاکستانی ها انجام شود تا روشن گردد که آنان چه کاری را انجام می دهند، چه کاری را انجام داده می توانستند و انتظارات امریکایی ها از چگونگی رفتار آنان چه است.