هشدار تازۀ ترمپ به ایران در مورد از سرگیری برنامۀ هسته‎ای

ترمپ: ایران یا مذاکره خواهد کرد یا چیزی رخ خواهد داد.

دونالدترمپ، رئیس جمهور ایالات متحده یک روز پس از اعلام خروج از توافقنامۀ هسته‎ای ایران، روز چهارشنبه هشدار داد که اگر تهران در واکنش به این اقدام واشنگتن، تولید سلاح اتمی را آغاز کند با "پیامد های بسیار شدیدی" مواجه خواهد شد.

آقای ترمپ طی یک سخنرانی کوتاه در قصرسفید گفت " به ایران توصیه می کنم برنامۀ اتمی خود را آغاز نکند."

رئیس جمهور امریکا تاکید ورزید که به "بسیار زودی" تعزیرات اقتصادی را بر ایران وضع خواهد کرد تا تهران را وادارد در مذاکرات روی شرایط جدید در توافقنامه، آزمایشات میزایل های بالستیک و پیشروی های نظامی تهران در سوریه، یمن و سایر مناطق شرق میانه شرکت کند.

رئیس جمهور ترمپ ایران را به ایجاد "هرج و مرج و مرگ" در منطقه متهم کرده تاکید ورزید که واشنگتن "یک توافق خوب را انجام خواهد داد یا اصلاً هیچ توافقی نخواهد کرد."

خبرگزاری رویترز نیز در گزارشی از همین نشست از قول ترمپ نوشته است، ایران یا مذاکره خواهد کرد، یا "چیزی رخ خواهد داد." اما وی توضیحی در باره این که چه اتفاقی خواهد افتاد ارائه نکرد.

ساعاتی بعد، سارا هکبی سندرز سخنگوی قصر سفید در نشست خبری روزانه خود گفت، "ما به تعهد خود برای آن که اطمینان حاصل کنیم ایران سلاح اتمی نخواهد داشت، ۱۰۰ درصد پایبند هستیم."

آقای ترمپ در آن نشست خبری، یکبار دیگر بارک اوباما، رئیس جمهور پیشین ایالات متحده را به خاطر نهایی ساختن این توافقنامه با ایران به باد انتقاد گرفته توافق هسته‎ای ۲۰۱۵ را یک معاملۀ "وحشتناکی" عنوان کرد که به گفتۀ وی "هیچگاهی نباید صورت می گرفت."

واکنش جناح های شامل در توافقنامه

ایمانویل مکرون، رئیس جمهور فرانسه روز چهارشنبه با حسن روحانی، همتای ایرانی اش حدود بیش از یک ساعت صحبت تیلفونی کرده و به رئیس جمهور ایران گفته است که او می خواهد توافقنامه را "در تمام ابعادش" ادامه دهد.

دفتر ریاست جمهوری فرانسه گفته است که رئیس جمهور روحانی ابراز امیدواری کرده است که هرچه در توان دارد برای باقیماندن در توافقنامه انجام خواهد داد.

انگلا مرکل، صدراعظم آلمان، خروج ایالات متحده را از توافق هسته‎ای اسفبار خوانده گفت که برلین "هرچه در توان دارد انجام می دهد تا ایران به تعهدات خود در آینده نیز پابند بماند."

بوریس جانسن، وزیرخارجۀ بریتانیا از ایالات متحده خواست تا از هرگونه اقدامی اجتناب ورزد که سایر جوانب زیدخل در معاملۀ هسته‎ای را از ادامه دادن به این توافق باز دارد." آقای جانسن توافق هسته‎ای را برای امنیت داخلی بریتانیا "حیاتی" خواند.

کرملین روز چهارشنبه اعلام کرد که در کنار اعلام حمایت فرانسه و چین از تداوم این توافقنامه، ولادمیرپوتین، رئیس جمهور روسیه "نگرانی عمیق خود را در مورد تصمیم رئیس جمهور ترمپ ابراز داشت و یکبار دیگر روی اهمیت این توافقنامه تاکید ورزید."

در یک ارزیابی جدید، ادارۀ انرژی اتمی ملل متحد گفت "امروز ادارۀ اتمی می تواند تایید کند که ایران به تعهدات خود در بارۀ برنامۀ اتمی عمل کرده است."

علی خامنه یی، رهبر روحانی ایران روز چهارشنبه در واکنش به خروج واشنگتن از توافقنامۀ هسته‎ای رئیس جمهور ترمپ را به آزمون کشیده گفت "نمی توانی هیچ کاری انجام دهی!"

محمد علی جعفری، فرماندۀ سپاه پاسداران ایران گفت که این تصمیم نشان داد که ایالات متحده "قابل اعتماد نبود."

حامیان خروج واشنگتن از توافق

با اینحال، رئیس جمهور ترمپ در کنار اسراییل، حمایت برخی از کشور های عرب را نیز پس از اعلام خروج از توافقنامۀ هسته‎ای ایران، کسب کرد.

امارات متحدۀ عرب، بحرین و عربستان سعودی از اقدام دونالدترمپ، رئیس جمهور ایالات متحده اعلام حمایت کردند.

جیم متیس، وزیردفاع ایالات متحده روز چهارشنبه در مجلس استماعیه کانگرس گفت که واشنگتن در کنار متحدین و شرکای خود به کار ادامه خواهد داد تا این اطمینان را ایجاد کند که ایران هرگز نتواند به سلاح اتمی دسترسی حاصل کند و در کنار سایر کشور ها برای رسیدگی به دامنۀ نفوذ بدخواهانۀ ایران کار می کند.

اندریو پیک، معین وزارت خارجه در امور عراق و ایران به سی ان ان گفت که حکومت آقای ترمپ به این باور است که با خروج از توافق هسته‎ای ایران، می تواند از طریق مذاکره با ایران، "واضحاً کنترول همه جانبۀ بهتر" روی آزمایشات میزایل بالستیک تهران و نفوذ و پیشروی های نظامی آن کشور در سوریه، یمن و سایر مناطق شرق میانه داشته باشد.

آقای پیک، اقدامات ایران را در منطقه نگران کننده توصیف کرده گفت که ایالات متحده اطمینان دارد که تعزیرات اقتصادی بر ایران، آن کشور را وا می دارد تا مذاکرات را روی برنامۀ هسته‎ای خود و سایر مسایل نظامی، یکبار دیگر آغاز کند.