ترکیه نشرات صدای امریکا و دویچه‌وله را منع کرد

ترکیه ناوقت پنجشنبه ۳۰ جون (نهم سرطان) اعلام کرد که دسترسی به نشرات سرویس‌های ترکی زبان صدای امریکا و دویچه‌وله را به دلیل نگرفتن مجوز از ادارهٔ تنظیم مقررات رسانه‌ها در این کشور، قطع کرده است.

شورای عالی رادیو و تلویزیون ترکیه RTUK در ماه فبروری به رسانه‌های بین المللی از جمله صدای امریکا و دویچه‌وله توصیه کرده بود که مجوز پخش دریافت کنند در غیرآن نشرات آنان منع خواهد شد.

اما این دو رسانه گفته اند که مجوز ادارهٔ تنظیم مقررات رسانه‌ها در ترکیه استقلال آنها را نقض می‌کند و به انقره اجازه می‌دهد که محتوای آنها را سانسور کند.

ابراهیم اسلو، معاون شورای عالی رادیو و تلویزیون ترکیه انتقادات مبنی به سانسور را رد کرده و گفت که این تصمیم "ربطی به سانسور ندارد بلکه بخشی از اقدامات تخنیکی است."

ایلهان تاشی، یکی از اعضای هیات مدیرهٔ شورای عالی رادیو و تلویزیون ترکیه و منتقد سرسخت در خواست صدور مجوز در صفحهٔ تویترش نگاشته است که براساس تصمیم محکمه دسترسی به نشرات این دو رسانه مسدود شده است.

او گفت: "دسترسی به دویچه وله ترکی و صدای امریکا که برای دریافت مجوز درخواست نکرده بودند، توسط محکمهٔ جنایی صلح انقره به درخواست هیات مدیره شورای عالی رادیو و تلویزیون ترکیه مسدود شده است."

تاشی که از حزب مخالف دولت است با کنایه گفته است: "این آزادی مطبوعات و دموکراسی پیشرفته شماست!"

تصمیم صدور مجوز ماه فبروری بر اساس مقرراتی بود که در اگست ۲۰۱۹ اجرایی شد. در آن زمان، چندین حامی آزادی رسانه‌ها نگرانی‌هایی را در مورد سانسور احتمالی مطرح کردند زیرا این مقررات به شورای عالی رادیو و تلویزیون ترکیه اختیار کنترول همه محتوای آنلاین را می‌دهد.

این مقررات به این شورای اجازه می‌دهد تا در صورت عدم پیروی رسانه‌ها از اصول شورا، رسانه‌ها را جریمه کنند، نشرات شان را برای مدت سه ماه تعلیق کند یا مجوزهای آنها را لغو کند.

ادارهٔ رسانه‌های جهانی ایالات متحده که صدای امریکا را نظارت می‌کند تاکنون در مورد واکنش نشان نداده است. اما یک سخنگوی صدای امریکا در ماه فبروری تایید کرد که از درخواست شورای عالی رادیو و تلویزیون ترکیه آگاه است.

بریجت سرچک گفته بود: "صدای امریکا به این باور است که هرگونه تلاش دولت برای ساکت کردن رسانه‌های خبری، نقض آزادی مطبوعات، یک ارزش اصلی همه جوامع دموکراتیک، است."

او افزوده بود: "در صورتی که دولت ترکیه به طور رسمی وب‌سایت‌های ما را مسدود کند، صدای امریکا تمام تلاش خود را به کار خواهد گرفت تا اطمینان حاصل کند که مخاطبان ترک‌زبانش با استفاده از تمام روش‌های موجود، به انترنت آزاد و باز دسترسی داشته باشند."

وزارت امور خارجه ایالات متحده نیز در ماه فبروری از قوانین جدید انتقاد کرده و تاکید کرد که "رسانه‌های آزاد برای یک دموکراسی قوی ضروری است".

ترکیه پیشینه‌ای ضعیفی در زمینه آزادی مطبوعات دارد و در فهرست جهانی آزادی مطبوعات از میان ۱۸۰کشور در ردیف ۱۴۹ قرار دارد .

مدافعان حقوق می‌گویند که این اقدام ترکیه تهدیدی برای ایجاد تنش در روابط ترکیه با دو مهمترین متحد غربی و شرکای تجاری این کشور – ایالات متحده و آلمان – شده می‌تواند.

در تهیه این مطلب از گزارش‌های خبرگزاری فرانس پرس و بخش انگلسی صدای امریکا استفاده شده است.